Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσίπρας: Η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας


«Η Θεσσαλονίκη και η παρουσία σας σήμερα εδώ στο Αλεξάνδρειο δίνει απάντηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο.

«Είναι μήνυμα», σημείωσε, «απέναντι σε όλους που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η πόλη είναι βυθισμένη στο μίσος και στο σκοτάδι. Όμως η παρουσία σας δίνει το μήνυμα της αντίστασης, της δημοκρατίας, ελευθερίας. Γιατί σε αυτόν τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Θεσσαλονίκη της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, της βαριάς ιστορίας και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, «δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους».

«Δεν θα την αφήσουμε να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω», υπογράμμισε. Είπε ότι «η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία» και ότι «ο δημοκρατικός λαός της Μακεδονίας στέλνει σήμερα μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, δημοκρατίας».


«Ως εδώ», τόνισε. «Δεν θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», είπε.

«Η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε

«Δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την αριστερά»

« Δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την αριστερά και δεν θα γυρίσουμε πίσω», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν ήταν δεδομένο ότι θα πετυχαίναμε ό,τι πετύχαμε" και ότι «αν σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι δεν είναι μόνο γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά γιατί το καταφέραμε αυτό προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τους πιο αδύναμους και ξαναφέρνοντας πίσω τη δικαιοσύνη».

Σχολίασε ότι «πολλοί είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Πολλοί πίστεψαν ότι θα είμαστε μια σύντομη παρένθεση. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Αλλοι διακήρυσσαν, ότι επειδή δεν έχουμε πείρα διακυβέρνησης, διότι δεν προερχόμαστε από πολιτικά τζάκια, είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουμε. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Όλοι τους έκαναν λάθος».

Σημείωσε ότι «δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές, ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, φέραμε τον Αύγουστο του 2018».

«Καμία μάχη δεν πήγε χαμένη»

Μιλώντας για την εικόνα της χώρας σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα η ρημαγμένη, η απείθαρχη, η ξεροκέφαλη Ελλάδα, είναι πια όρθια, με υγιή δημοσιονομικά, με την υψηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας, με την ανεργία μειωμένη κατά 8 μονάδες και με την κοινωνία να βρίσκει ξανά ελπίδα».

Αντίθετα, σχολίασε, «οι ιεραπόστολοι της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνουν πίσω τους μια Ευρώπη των κοινωνικών εκρήξεων, της ακροδεξιάς, των κλειστών συνόρων. Την Ευρώπη του Brexit, του Όρμπαν, του Σαλβίνι και της Λεπέν».

Έθεσε το ερώτημα: «Ποιος δικαιώνεται τρία χρόνια μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 ;Οι Έλληνες και η κυβέρνηση τους ή αυτοί που τους κουνούσαν το δάχτυλο επιδεικτικά;»,

«Η ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει. Είναι αλήθεια ότι η ιστορία διαρκεί πολύ. Καμία μάχη δεν πήγε χαμένη», τόνισε.

«Δεν πήγε χαμένη η έκφραση της συλλογικής αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού που συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο, το καλοκαίρι του 2015», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «εμείς δεν αλλάξαμε ποτέ στρατηγική, δεν ερωτευτήκαμε ποτέ το μνημόνιο και τις επιταγές του, εμείς εργαστήκαμε για να κάνουμε τα μνημόνια οριστικά παρελθόν για τη πατρίδα μας».

«Το δικό μας όραμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα»

«Το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα είναι προοδευτικό, είναι αριστερό, είναι κοινωνικό, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ριζοσπαστικές τομές. Για μια Ελλάδα ασφαλή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το δικό μας όραμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αλλάζει την Ελλάδα με τις διαρκείς παρεμβάσεις, όπως είπε:

«Υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την ελάφρυνση των βαρών. Την προστασία της εργασίας. Την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Την εφαρμογή ενός επεξεργασμένου σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της παραγωγής. Την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που ήδη βρίσκονται σε υψηλό δεκαετίας. Την επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Με τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας.

Την επίλυση της χρόνιας εκκρεμότητας που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου για τη μισθοδοσία του κλήρου. Με την Συνταγματική Αναθεώρηση. Με τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών:

«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ασκησε κριτική ότι «στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα" και ότι στα Βαλκάνια "κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή».

«Αυτή την κατάσταση λοιπόν, οφείλαμε να την αντιστρέψουμε. Και το κάναμε, μέσα από μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική», είπε.
Τόνισε ότι «το επισφράγισμα όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας μας στην εξωτερική πολιτική, είναι η επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Το Μακεδονικό».

Σημείωσε ότι «εκεί που για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης. Εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες, διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους», «εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος των Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή μας».

«Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι «κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας».

«Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα», είπε, «το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η γειτονική χώρα, όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία, ονομασία που κατοχυρώνει και μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν άνοιξε αυτή η κυβέρνηση το «Μακεδονικό», αλλά ότι «το ζήτημα αυτό ήταν ανοιχτό για δεκαετίες, σαν ανοιχτή πληγή που κακοφόρμιζε και μόλυνε όλη την περιοχή και έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει».

«Εμείς είχαμε απλά το θάρρος να προχωρήσουμε. Με προσοχή, ευθύνη, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα. Και με μόνο οδηγό τον πατριωτισμό», τόνισε.

«Πατριωτισμός», είπε ο κ. Τσίπρας, «είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας. Δεν είναι η καταστροφή μιας άλλης πατρίδας. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, και να θυσιάζεσαι γι' αυτή. Όχι να μισείς άλλες πατρίδες».

«Δεν πουλάει, η αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό κάνει η αριστερά με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη παράταξη της αριστεράς. Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους».

«Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα με την έγνοια εκείνη, που σε κάνει να δεις καθαρά ότι το συμφέρον της δικής σου χώρας απαιτεί τη συνεργασία και τη φίλια με το γείτονα».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τετοιος λογος,ακομα και για πρωταπριλιατικο αστειο, θα θεωρουταν κακογουστος!

    Η εντυπωση που δινεται ειναι οτι αναφερεται σε ενα βλακωδες ποσοστο της ταξεως του 3-5%.

    Δηλαδη στα διαχρονικα "συντροφια" του που μεχρι και σημερα βγαζουν σπυρια οταν ακουνε τον ορο

    "πατριωτισμο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]