Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μαθήματα νταουλιού από τον Έλληνα πρωθυπουργό για να μάθει πώς θα αναγκάσει τις αγορές να χορέψουν στον δικό του ρυθμό. Επίσης, δεν γνωρίζουμε το πόσο μακριά μπορεί να τραβήξει το σκοινί η Τουρκία, χωρίς να αποφύγει να το τυλίξει γύρω από τον λαιμό της.
Δεν γνωρίζουμε ακόμα, το πότε και με ποιoυς όρους θα βρεθεί η Τουρκία στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Δεν γνωρίζουμε πόσο μπορούν να κλιμακωθούν τα μέτρα της οικονομικής πίεσης μέσω των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει πολιτική λύση στο θέμα του Αμερικανού κληρικού.
Γνωρίζουμε, όμως, με μεγάλη σιγουριά, πως οι νέοι σύμμαχοι που επιχειρεί να προσεγγίσει η τουρκική κυβέρνηση, όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν, αδυνατούν να παράσχουν την παραμικρή οικονομική βοήθεια.
Και αφού σκεφτούμε πως σε κάποια ανάλογη οικονομική κατάρρευση θα μας είχε οδηγήσει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, αν δεν είχε κάνει την περίφημη πλέον «kolotumba» μετά το δημοψήφισμα του 2015, θα πρέπει να αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η κατάσταση στην Ελλάδα από τη συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα.
Α) Η ραγδαία υποχώρηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι των βασικών νομισμάτων δίνει ώθηση στον εισαγόμενο τουρισμό της Τουρκίας και λειτουργεί ανασταλτικά προς στον εξαγόμενο τουρισμό. Και οι δυο αυτές επιπτώσεις αποτελούν αρνητικά νέα για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς προκαλούν μειώσεις κρατήσεων και εσόδων, καθώς οι τουρκικοί προορισμοί είναι ανταγωνιστικοί των αντίστοιχων ελληνικών.
Β) Η αποδυνάμωση της λίρας δημιουργεί πρόβλημα και στις ελληνικές εξαγωγές, καθώς τα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα γίνονται ακριβότερα και η αδυνατισμένη αγοραστική δύναμη των Τούρκων καταναλωτών δεν θα μπορεί να συνεχίσει να απορροφά το σύνολο των εξαγωγών προς την Τουρκία. Ας σημειωθεί πως το 10% της αξίας των παγκόσμιων ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς την Τουρκία.
Γ) Το μέλλον των τουρκικών επενδύσεων στη χώρα μας τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς δεν είναι γνωστό αν θα είναι δυνατόν να υποστηριχθούν κεφαλαιακά, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές.
Δ) Υπάρχει και μια σαφώς θετική εξέλιξη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αδυναμία της Τουρκίας να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Όμως, ας μην ξεχνάμε πως οι αντιδράσεις μιας χώρας που καταρρέει οικονομικά μπορεί να είναι απρόβλεπτες και άλογες.
* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...