Όπως η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, η σημερινή οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας αναμένεται εδώ και χρόνια. Η λιτότητα των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και η τεμπελιά των επιτροπών τραπεζικών πιστώσεων, επέτρεψαν στην Τουρκία να αγωνιστεί για ένα ή δύο χρόνια περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε, αλλά η κατάρρευση της τουρκικής λίρας αυτή την εβδομάδα μετά από μια μακρά, άρρωστη πτώση δεν εξέπληξε κανέναν.
Ο ασταθής πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan θα μπορούσε να αναβάλει την κρίση, αλλά αποφάσισε να ξεκινήσει τη σύγκρουση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump για τη σύλληψη Αμερικανού ενός προτεστάντη πάστορα, για εικαζόμενη τρομοκρατία.
Στις 9:20 π.μ., η λίρα της Τουρκίας διαπραγματεύεται προς 6,5 με το αμερικανικό δολάριο ή λιγότερο από το ένα τρίτο του ποσού που άξιζε το νόμισμα, το 2014. Η οικονομία της Τουρκίας κατευθύνεται προς ακραία επίπεδα πληθωρισμού, καθώς αυξάνεται η τιμή των εισαγωγών, μια σοβαρή συρρίκνωση της παραγωγής δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής αυξάνεται από την πλειονότητα των τουρκικών επιχειρήσεων.
Η Τουρκία θα καταλήξει ως «οικονομική σατραπία της Κίνας”, όπως πρόβλεψα τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Πρόεδρος Erdogan, στην πραγματικότητα έριξε τον εαυτό του στο έλεος της Κίνας σε μια μόλις συνεκτική ομιλία νωρίτερα μένη εβδομάδα.
Η οικονομία της Τουρκίας είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 10% έως 20% πριν σταματήσει η αιμορραγία, όπως πρόβλεψα στις 12 Ιουνίου. Το υποτιθέμενο οικονομικό θαύμα του Erdogan ακολούθησε την παλαιά φόρμουλα των κλεπτοκρατών του παρελθόντος του Τρίτου Κόσμου, δηλαδή την μαζική έκδοση εγχώριων πιστώσεων υποστηριζόμενη από τεράστιο ξένο δανεισμό. Οι Τούρκοι αγόρασαν τα ξένα καταναλωτικά αγαθά με τα έσοδα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας αυξήθηκε στο 6,5% της εθνικής παραγωγής.
Αυτό βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου το ελληνικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έμεινε στις αρχές του 2012, όταν η οικονομία της χώρας κατέρρευσε.
Οι τουρκικές εταιρείες έχουν δανειστεί περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα και τώρα πρέπει να το επιστρέψουν σε υποτιμημένη τουρκική λίρα. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους εκδόθηκε όταν η τουρκική λίρα ήταν λιγότερο από 2 δολάρια. Τώρα διαπραγματεύεται πάνω από 6 στο δολάριο, οπότε το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους τριπλασιάστηκε για τους Τούρκους δανειολήπτες με κέρδη σε τοπικό νόμισμα.
Ορισμένα από τα δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από τουρκικές τράπεζες που δανείζανε δολάρια ή ευρώ από άλλες τράπεζες στη βραχυπρόθεσμη διατραπεζική αγορά και τους δανείζουν στους πελάτες τους. Εάν οι τουρκικές τράπεζες δεν μπορούν να κυλήσουν στη διατραπεζική τους έκθεση, το τουρκικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Αυτό δεν θα συμβεί επειδή η BBVA της Ισπανίας είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, η Garanti
Την τελευταία φορά που η τουρκική λίρα ανατίναξε την οικονομία ήταν το 2001, η χώρα πήγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο και δέχθηκε αυστηρούς όρους λιτότητας σε αντάλλαγμα για τη διάσωση. Ο Erdogan σήμερα είναι απίθανο να το πράξει. Σε μια ομιλία προς τους υποστηρικτές του, είπε ότι η Τουρκία διερευνά εναλλακτικές λύσεις με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Νωρίτερα την εβδομάδα, ο Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία θα εκδώσει τα λεγόμενα ομόλογα panda στην αγορά τοπικών συναλλαγών της Κίνας.
Αυτό είναι ίσως η μόνη ανοικτή πόρτα και, κρίθηκε από σχετικά σχόλια του τηλεοπτικού κρατικού καναλιούι CGTN της αγγλικής γλώσσας. Ο κινέζος τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε τον Τούρκο οικονομολόγο Emre Alkin: «Η σταθερότητα για την τουρκική λιρέτα θα προέλθει από τη συνεργασία με πολύτιμες χώρες όπως η Κίνα. Είναι αδύνατο για την Κεντρική Τράπεζα να κάνει κάτι μόνη, χρειάζονται πόροι. Αν ο πόρος αυτός θα προέρχεται από την Κίνα, τότε θα προέρχεται από την Κίνα, αλλά το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον πόρο. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε τη σοφία, τις ιδέες και τις προτάσεις χωρών όπως η Κίνα «.
Η Τουρκία θα πρέπει να πουλήσει μερικά από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Με την συναλλαγή τουρκικών λιρών στα 6,26 με το δολάριο, το σύνολο του δείκτη 100 μετοχών της Κωνσταντινούπολης αξίζει μόλις 35 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Εάν οι κινέζοι επενδυτές αγόραζαν κάθε μετοχή της κάθε εταιρείας στο χρηματιστηριακό δείκτη, η Τουρκία θα συγκέντρωνε αρκετό ξένο νόμισμα για να καλύψει μόλις επτά μήνες το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η Τουρκία θα πρέπει να πουλήσει πολλά περισσότερα από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, για να αυξήσει τα χρήματα που απαιτεί και θα πρέπει επίσης να σφίξει δραστικά τη ζώνη.
Ο Altay Atli, ένας Τούρκος οικονομολόγος και αναλυτής στο Asia Times, είπε στον κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η Τουρκία θα προσφέρει στην Κίνα περισσότερες εταιρικές σχέσεις στους λιμένες της και σε άλλες μεταφορικές υποδομές. Η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας, COSCO Pacific, κατέχει ήδη το 65% του τρίτου μεγαλύτερου λιμένα της Τουρκίας. Ο Atli είπε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Κίνα θα μπορούσαν επίσης να επεκτείνουν τις συνεργασίες τους στα άλλα λιμάνια της Τουρκίας, στη Μεσόγειο Θάλασσα, στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα. Και μια κρίσιμη κίνηση δεν είναι μόνο να συνδυάσουμε αυτούς τους λιμένες με σιδηροδρομικά έργα και να επεκτείνουμε τις γραμμές, αλλά να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εφοδιαστικής ».
Η Κίνα έχει την ευκαιρία να αναλάβει την Sinification (κινεζοποίηση) της Τουρκίας με χαμηλό κόστος. Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας Huawei ήδη εργάζεται στο Internet 5G με την Turk Telecom, σε μια συμφωνία που καλύπτει το cloud computing, το Διαδίκτυο των πραγμάτων και – το σημαντικότερο – τη δημόσια ασφάλεια. Η Alibaba, η απάντηση της Κίνας στην Amazon και το Google, επένδυσε νωρίτερα αυτό το έτος στην ηλεκτρονική εμπορική πλατφόρμα Trendyol της Τουρκίας.
Ο συνδυασμός της ευρυζωνικής κινητής τηλεφωνίας, της σιδηροδρομικής και θαλάσσιας εφοδιαστικής, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ηλεκτρονικής χρηματοδότησης θα απορροφήσει την Τουρκία στην μεγαλύτερη κινεζική οικονομία.
Όχι μετά από πολύ καιρό, τα εμπορευματοκιβώτια των κινεζικών εξαρτημάτων θα φτάνουν με σιδηρόδρομο στην Ανατολία για συναρμολόγηση σε τελικά προϊόντα, που θα πωλούνται στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μπορέσει να σφίξει τη γροθιά του στην Ουάσιγκτον και να μιλήσει για την τουρκική εθνική υπερηφάνεια, μετατρέποντας τη χώρα του σε σατραπία της Κίνας.
ASIAN TIMES
Σημειώσεις
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...