Κοτζιάς: Οι αναθεωρητικές τάσεις Ερντογάν περιλαμβάνουν και την Ελλάδα
Νευρική η Τουρκία
Κοντά στην παραβίαση των ελληνικών κόκκινων γραμμών κινήθηκε ο εμβολισμός του περιπολικού του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, o κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε η ηρεμία και ψυχραιμία από ελληνικής πλευράς, ποιος ξέρει πού θα οδηγούσε». Οπως είπε, «αυτού του είδους τα επεισόδια ή πας να “πουλήσεις τσαμπουκά” και τα συνεχίζεις ή προσπαθείς να τα κατευνάσεις. Και εννοώ και αυτά τα επεισόδια αλλά και τα φραστικά επεισόδια». Ως προς την πιθανότητα θερμού επεισοδίου, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε δύο στοιχεία: πρώτον, ότι η Τουρκία ποτέ δεν έκανε επεισόδιο χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί μια δική της ερμηνεία της διεθνούς νομιμότητας και, δεύτερον, «η Τουρκία μετράει πάρα πολύ το κόστος και τα κέρδη από μια τέτοια ενέργεια και ήξερε ότι το κόστος με την Ελλάδα θα είναι πολλαπλά μεγαλύτερο, και ίσως πολύ μεγάλο για να το αντέξει από ό,τι με άλλες χώρες, και σκέφτεται και τις πιθανότητες νίκης, τις οποίες, δεν είναι Αφρίν η Ελλάδα, καταλαβαίνει ότι μπορεί να έχει όχι μόνο κόστος, αλλά και να χάσει».
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την άποψή του περί νευρικής Τουρκίας, την οποία περιέγραψε ως χώρα «γεμάτη αντιφάσεις και αντιθέσεις». Επίσης, παραδέχθηκε ότι οι αναθεωρητικές τάσεις του προέδρου της Τουρκίας περιλαμβάνουν και την Ελλάδα, όχι μόνο τα ανατολικά σύνορά της. Eπ’ αυτού ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι «τον Ερντογάν τον ενδιαφέρουν πριν από όλα οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής και έχει ίσως και μια νευρικότητα από την πλευρά του, επιπλέον έχοντας την αίσθηση ότι προχωράει η αξιοποίηση των πόρων της περιοχής χωρίς την Τουρκία». Σε αυτή τη διάσταση ο κ. Κοτζιάς απέδωσε και την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μετά το «πάγωμα» των ερευνών της ιταλικής Εni στο οικόπεδο 3. Επ’ αυτού του θέματος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να φτιάξει ένα κοινό ταμείο για τα έσοδα που θα υπάρξουν για να αξιοποιηθούν σε όλο το νησί». Για τη σύλληψη και κράτηση, επί δίμηνο στην Αδριανούπολη, του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, ο ΥΠΕΞ απέφυγε να μιλήσει για παγίδα ή προσχεδιασμένο γεγονός από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο, όπως είπε, «ο τρόπος της συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης». Απαντώντας σε ερώτηση περί του αν οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, ο κ. Κοτζιάς ουσιαστικά άφησε σαφείς αιχμές και προς το εσωτερικό. Είπε, συγκεκριμένα: «Δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να τους διαπραγματευτούν όπως σκέφτονται κάποιοι ένθεν και κακείθεν». Ο ΥΠΕΞ είπε ότι «κατά καιρούς, διάφοροι παράγοντες» ζητούν την ανταλλαγή των δύο με τους οκτώ, ωστόσο αντιλαμβάνονται τη διαφορά που, όπως είπε, είναι ότι «οι οκτώ ήρθαν στην Ελλάδα να ζητήσουν άσυλο, ενώ τους δύο τούς συλλάβανε εκείνοι. Εμείς δεν συλλάβαμε τους οκτώ και να τους επιστρέψουμε γιατί ήρθαν εδώ παρά τη θέλησή τους. Αρα η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι παρά τη θέληση των ιδίων και του κράτους στο οποίο υπηρετούν».
Νέα συνεργασία με ΗΠΑ, μετά τα F-16
Την περαιτέρω αμυντική συνεργασία Αθήνας και ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16, θα διερευνήσει στις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο στην Αμερική ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης. Η συμφωνία επικυρώθηκε το περασμένο Σάββατο, σε μια έκτακτη και ταχύτατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, την οποία ακολούθησε η τυπική υπογραφή της επιστολής προσφοράς και αποδοχής από τον γενικό διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Κυρ. Κυριακίδη. Πρακτικά, διευθετήθηκε το πλάνο πληρωμών, το οποίο θα έχει δεκαετή έκταση, όσο περίπου θα διαρκέσει και η παράδοση των αεροσκαφών τύπου F-16 Block 52 (Plus και Advanced) που θα αναβαθμιστούν σε F-16 V. Σκοπός είναι, επίσης, τα παλαιότερα F-16 (Block 50 ή και 30) να εκσυγχρονιστούν με τη χρήση των εξαρτημάτων που θα περισσέψουν από τα αναβαθμισμένα μαχητικά. Ωστόσο, το πραγματικό στοίχημα για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) ξεκινά τώρα. Αν και από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει υπολογιστεί πως η ΕΑΒ μπορεί να παραδίδει στην Π.Α. 12 αεροσκάφη τον χρόνο, ο στόχος αυτός θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξος με βάση τις παρούσες δυνατότητες της Αμυντικής Βιομηχανίας. Σε κάθε περίπτωση, από τον ρυθμό παράδοσης θα κριθούν και κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως οι διαθεσιμότητες της Π.Α.
Κλειδί για συμφωνία το «erga omnes»
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε χθες, για ακόμα μια φορά, ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια έχουν κολλήσει στο «erga omnes». «Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση πήγε και πάει καλά, αλλά πρέπει και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα αποδεχθούν το “erga omnes”», είπε ο κ. Κοτζιάς. Και διευκρίνισε ότι «το “erga omnes” σημαίνει ότι αυτό το όνομα το χρησιμοποιούν στις διακρατικές τους σχέσεις, στις γενικότερα διεθνείς τους σχέσεις και στους διεθνείς οργανισμούς. Μέχρι εκεί δεν υπάρχει θέμα. Ομως για να είναι πραγματικό “erga omnes” πρέπει να εφαρμόζεται και στο εσωτερικό της χώρας». Και επισήμανε, ότι προκειμένου να επιτύχει μια τέτοια συμφωνία, θα πρέπει να συνοδεύεται από αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Για το περιστατικό ανάρτησης ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς και τον τουρκικό ισχυρισμό ότι αυτή υπεστάλη, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Εμείς δεν έχουμε δει τέτοιο πράγμα, δεν έχουμε δει να κατεβαίνει καμιά σημαία, δεν φάνηκε κάποιο βίντεο, οι τουρκικές αρχές έλεγαν ότι μας στείλανε πιστοποιητικά αυτού του γεγονότος, αλλά δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Γενικά η δική μου γνώμη είναι ότι δικαιούται κάθε Eλληνας να αξιοποιεί τα ελληνικά εδάφη, απλά πρέπει πάντα να σκέφτεται τη συνέχεια αυτής της αξιοποίησης». Για τα τροχιοδεικτικά πυρά στη Ρω, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι αυτά εβλήθησαν με αφορμή έναν ήχο και, πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει διαπίστωση τι ακριβώς και σε ποιο ακριβές σημείο ήταν το ελικόπτερο».
Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε τη Γαλλία και την Ιταλία ως τις χώρες με τα «μεγαλύτερα ενδιαφέροντα όσον αφορά την Τουρκία για τα ενεργειακά», γεγονός το οποίο τους κάνει να κατανοούν καλύτερα τις θέσεις μας. Επίσης, αναφέρθηκε στις γενικότερες ανησυχίες των Αμερικανών για την Τουρκία που, όπως είπε, είναι πολλές. Επ’ αυτού, είπε ότι θα μεταβεί εντός του Μαΐου στις ΗΠΑ ώστε να συναντηθεί με τον νέο ΥΠΕΞ και τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Ως προς την πιθανότητα μεταφοράς μέρους του Ιντσιρλίκ από την Τουρκία στην Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς ουσιαστικά απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει κανένα τέτοιο αίτημα. Για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί Σμύρνης, τις απέδωσε σε εσωτερική πολιτική σκοπιμότητα ενόψει των εκλογών, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που έχει καταψηφίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας σε όλες τις πρόσφατες αναμετρήσεις. Ο ΥΠΕΞ ανέφερε, επίσης, ότι η Αθήνα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ και λοιπών θαλασσίων ζωνών, με Αλβανία, Αίγυπτο, Ιταλία.
Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...