Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Αν δεν ήταν ο Κεμάλ θα με έλεγαν Δημήτρη”: Το προφίλ του Μουχαρέμ Ιντζέ που μιλά στη Θράκη


Του Γιώργου Σκαφίδα

Κεμαλιστής αλλά και μουσουλμάνος, με ρίζες στη Θεσσαλονίκη (όπως ο Κεμάλ) αλλά και στη Ριζούντα του Πόντου (όπως ο Ερντογάν), «φίλος» όλων των Τούρκων αλλά και «ορκισμένος εχθρός» της ηγεσίας του ισλαμοσυντηρητικού AKP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ εμφανίζεται να συγκεντρώνει πολλά βέλη στην ίδια προεκλογική φαρέτρα, βέλη ικανά να του εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ποικίλες δεξαμενές ψηφοφόρων στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον προεδρικό υποψήφιο του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από 20% έως και 25% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και σχεδόν 50% σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο ενάντια στον Ερντογάν, με το προβάδισμα μάλιστα του πρωτοπόρου Ερντογάν να περιορίζεται αρκετά κάτω από τα όρια του στατιστικού λάθους.

Η εναλλακτική επιλογή της προερχόμενης από τους εθνικιστικές 61χρονης Μεράλ Ακσενέρ ως προεδρικής αντιπάλου του Ερντογάν σε ένα δεύτερο γύρο, φαντάζει επίσης ελκυστική στα μάτια πολλών αλλά κυρίως εκτός Τουρκίας.

Εντός των τουρκικών συνόρων, και παρά το «προηγούμενο» της Τανσού Τσιλέρ στην πρωθυπουργία, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων εξακολουθεί να βλέπει με δυσπιστία την παρουσία γυναικών στην πολιτική.

Υπό αυτήν την έννοια, και μόνο το γεγονός ότι ο Ιντζέ τυγχάνει άντρας σε μια χώρα όπως είναι η Τουρκία, τον καθιστά φαβορί για τη θέση του κοινού προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης ενάντια στον Ερντογάν σε έναν ενδεχόμενο (και μάλλον πιθανό) δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών.

Ως υποψήφιος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο 54χρονος Μουχαρέμ Ιντζέ αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο προεκλογική επίσκεψη στην Κομοτηνή, προτού εν συνεχεία μεταβεί στη Βουλγαρία.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η καλούμενη «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» όπου αναμένεται να απευθύνει ομιλία είναι σωματείο μη-αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος όπως σημειώνει στον γράφοντα ο καθηγητής του Παντείου Άγγελος Συρίγος, όπερ σημαίνει ότι η κίνηση του 54χρονου Τούρκου πολιτικού θα μπορούσε να ερμηνευτεί ακόμη και ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Το “προφίλ” του Μουχαρέμ Ιντζε

Δεν θα είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που εκείνος προκαλεί.

«Εάν δεν ήταν ο Κεμάλ, εμένα δεν θα με λέγανε Μουχαρέμ αλλά Γιώργο ή Δημήτρη», είχε δηλώσει παλαιότερα (το έτος 2012 ή 2013) ο Ιντζέ, ως επικεφαλής τότε της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των Ελλήνων της Κων/πολης αλλά και μεταξύ των Τούρκων.

Ο 54χρονος τυχαίνει να κατάγεται από τη Γιάλοβα της Βορειοδυτικής Τουρκίας. Ο ίδιος προέρχεται μεν από οικογένεια κεμαλιστών, αλλά τυγχάνει παράλληλα και πιστός σουνίτης μουσουλμάνος (σε αντίθεση με τον νυν ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που τυγχάνει αλεβίτης).

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ελληνικά στρατεύματα πραγματοποίησαν σφαγές κατά μουσουλμάνων στη Γιάλοβα την περίοδο 1920-1921. Τούρκοι πολιτικοί, όπως ο Ιντζέ, επιλέγουν ανά διαστήματα, ανάλογα με την περίσταση, να ανατρέχουν σε εκείνη την περίοδο.

Όσο για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εκείνο κατηγορεί σύσσωμο εδώ και χρόνια τον Ερντογάν ότι έχει «παραχωρήσει» δεκάδες νησιά στην Ελλάδα από το 2004 και μετά, χαρακτηρίζει «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, και ακολουθεί σκληρή γραμμή και στο Κυπριακό (υπέρ της παραμονής των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και της διατήρησης των επεμβατικών δικαιωμάτων της Άγκυρας).

Ο γιος του φορτηγατζή

Αρθρογράφος της εφημερίδας Milliyet σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της γείτονος δεν έδιναν ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής… απλώς επειδή δεν είχαν ουσιαστικά διαφορετικές απόψεις ως προς τα συγκεκριμένα θέματα.

Πίσω στο παρόν, το CHP παρουσιάζεται να παίρνει θέση υπέρ της «ειρήνης με τους γείτονες» ενάντια στις «τυχοδιωκτικές» πολιτικές του Ερντογάν. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ έχει μάλιστα εκδηλώσει την πρόθεση, εάν κερδίσει τις τουρκικές εκλογές, να συναντηθεί ακόμη και με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά τα λοιπά, ο Ιντζέ εμφανίζεται πλέον να διαφημίζει την «φτωχική» του καταγωγή ως αντίθετη στα πλούτη του «διεφθαρμένου» Ερντογάν. «Ως ο γιος ενός φτωχού φορτηγατζή, σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να γίνω πλούσιος προτού εσείς γίνετε πλούσιοι», δήλωσε εκείνος πρόσφατα απευθυνόμενος σε πλήθος ψηφοφόρων, όπως σημειώνει σε άρθρο που έγραψε για αυτόν ο Μουράτ Γετκίν στην Hurriyet.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]