Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «χρυσή χρονιά» της ΠΓΔΜ και η προοπτική επίλυσης του ονοματολογικού


Στους δικούς της όρους και σχεδιασμούς επιχειρεί να προσαρμόσει τη διαδικασία αναζήτησης λύσης στο ονοματολογικό η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, καθώς το χρονοδιάγραμμα που αφορά την ευρωατλαντική ενσωμάτωσή της έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Ήδη προβάλλεται ο Απρίλιος ως το χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις για την ΠΓΔΜ στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια και αργότερα στις 11-12 Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο αλβανόφωνος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Bujar Osmani στις συνομιλίες που είχε χθες στην Αθήνα επιχείρησε να διατηρήσει το κλίμα ευφορίας που έχει δημιουργηθεί και με καθαρό τρόπο δήλωσε ότι το κίνητρο για την αναζήτηση λύσης από την κυβέρνησή του είναι η επίγνωση ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που προσφέρεται ώστε το 2018 να αποτελέσει τη «χρυσή χρονιά» για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας του, θέτοντας ο ίδιος το όριο του Απριλίου.

Ο κ. Osmani, που φυσικά δεν είχε δυνατότητα διαπραγμάτευσης, αντάλλαξε απόψεις με τον Ν. Κοτζιά για το θέμα της ονομασίας και το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία και σε γενικό πλαίσιο έγινε και αυτός παραλήπτης της προειδοποίησης της Αθήνας ότι χωρίς την επίλυση του ονοματολογικού δεν θα υπάρξει ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο Zoran Zaev πάντως έχει έναν ακόμη λόγο να «καίγεται» για επίλυση του ονοματολογικού, καθώς στήριξε την προεκλογική καμπάνια του αλλά και την πλατφόρμα με την οποία μπόρεσε να εκπορθήσει το VMRO-DPMNE και τον Nikola Gruevski από την εξουσία, με σύνθημα την λύση του προβλήματος της ονομασίας ώστε να προχωρήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..

Προς το παρόν πάντως από πλευράς της ΠΓΔΜ δεν έχει υπάρξει κανένα απτό δείγμα διάθεσης συμβιβασμού και έτσι πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης που θα έχουν την Τέταρτη και Πέμπτη στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματευτές των δυο χωρών με τον Matthew Nimetz, όταν υποχρεωτικά η κυβέρνηση Zaev θα τοποθετηθεί επί των πραγματικών δεδομένων της διαπραγμάτευσης. Άλλα συγχρόνως και η Αθήνα θα διαπιστώσει το πλαίσιο στο οποίο σχεδιάζει να κινηθεί ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει απογοητεύσει την ελληνική πλευρά με αιφνιδιαστικές απολύτως απαράδεκτες προτάσεις.

Ο Νίκος Κοτζιάς, με τις κάθε άλλο πάρα τυχαίες αναφορές του στην συνέντευξη στον ΑΝΤ1, έχει σκιαγραφήσει το πλαίσιο της ελληνικής θέσης στη διαπραγμάτευση, καθώς δέχεται «σύνθετη ονομασία» (που δεν θα έχει υποχρεωτικά γεωγραφικό προσδιορισμό) για «όλες τις χρήσεις». Ο κ. Κοτζιάς επικαλούμενος τις προτάσεις του Πινέιρο και των Βανς/Όουενς ευθέως παραπέμπει σε ονομασία που κινείται σε μια γκάμα παραλλαγών του «Νέα Μακεδονία» στην κυριλλική γραφή, στη σλαβική εκδοχή αλλά με αγγλική γραφή κ.α.

Βεβαίως το κρίσιμο και σε αυτή την περίπτωση θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για το εύρος χρήσης της συγκεκριμένης ονομασίας, καθώς οι διαφορετικές εκδοχές (αγγλική γραφή, κυριλλική γραφή, σλαβική εκφορά) εφόσον χρησιμοποιούνται άλλες για την επίσημη ονομασία του κράτους, άλλες για την εσωτερική χρήση, άλλες για διεθνή χρήση, άλλες ως βάση για τα παράγωγα, εθνικότητα, γλώσσα κλπ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διολίσθηση σε Διπλή Ονομασία.

Στην αφετηρία της διαδικασίας πάντως, είναι προφανές ότι η Αθήνα ξεκινά έχοντας στα χέρια της το όπλο του διπλού «βέτο» σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και χωρίς φυσικά να επιδιώκεται η ταπείνωση της άλλης πλευράς, δεν δικαιούται να καταθέσει αυτό το διαπραγματευτικό όπλο έναντι απλώς της «καλής διάθεσης» της κυβέρνησης Zaev, εάν δεν εξασφαλίσει προηγουμένως μια καθαρή λύση, όπως διατυπώθηκε ήδη από το Βουκουρέστι.

Και για όσους ερωτούν για τη διάθεση συμβιβασμού της Ελλάδας, υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει το βήμα μπροστά, αποδεχόμενη τη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Τώρα είναι η στιγμή για μια αντίστοιχη κίνηση από τα Σκόπια. Και αυτή δεν είναι ούτε η μετονομασία του αεροδρομίου, ούτε τα γλυκά λόγια του Zoran Zaev.

Ν.Μ.
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Καθαρη λυση δεν μπορει να υπαρξει εφοσον μη Ελληνες χρησιμοποιουν το ορο

    "Μακεδονια"!

    Και αν κρινει κανεις απο την "λυση" που προωθειται απο τους ξεφτιλες

    (https://kostasxan.blogspot.gr/2018/01/blog-post_421.html)

    τοτε μπαινουμε σε πολυ επικινδυνες περιπετειες!

    Οσο για την "γραφη" και τις "εκδοχες" της, κουτοπονηρα εισαγουν τα

    Greeklish!

    Η απολυτη ξεφτιλα!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]