Η ΕΕ στο χορό των παρεμβαίνοντων για την ονομασία της πΓΔΜ
Παρέμβαση έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τελευταία στη σειρά των διεθνών παραγόντων, με στόχο τα Σκόπια, συμβάλλοντας από την πλευρά της στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας σ αυτό που πλέον θεωρείται «τελικό στάδιο» διαπραγμάτευσης, όπως συχνά αμερικανικές πηγές τις χαρακτηρίζουν.
Τη σημασία της διατήρησης καλών σχέσεων γειτονίας από την πλευρά της πΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της χώρας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.
«Καλωσορίζουμε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», ανέφερε η Μ. Κοτσίγιαντσιτς. Η ίδια υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση προόδου για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι για την επιτροπή αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Γιούνκερ είχε υπογραμμίσει τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας και είχε εκφράσει την ικανοποίησή του τόσο για την υπογραφή του συμφώνου καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, όσο και για τις θετικές επαφές με την ελληνική πλευρά στο θέμα της ονομασίας.
Ως προς το θέμα της ονομασίας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι αναμένονται και άλλες επαφές, τις οποίες η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό αναμένονται τις επόμενες ημέρες, καθώς πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι να βρεθεί μια ουσιαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, έπειτα από 25 χρόνια διαμάχης.
Για το θέμα αυτό συναντάται σήμερα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουζάρ Οσμάνι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα εργασίας. Στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα έχει επίσης συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, υπεύθυνο για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Στις 19 του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να παρουσιάσει τρεις με τέσσερις διαφορετικές εκδοχές ονομασίας, προκειμένου ν’ αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων ανάμεσα στις δυο χώρες που στελέχη του υπεξ εκτιμούν πως περιλαμβάνουν παλιότερες προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τις δυο πλευρές, με μικρές τροποποιήσεις.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις, αφήνοντας πίσω τις προκλήσεις των περασμένων ετών χωρίς εντούτοις να έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα ότι δέχεται οποιαδήποτε λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία» σαν μέρος του σύνθετου ονόματος.
Μία σημαντική ένδειξη, πέρα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, είναι και οι δηλώσεις της υπουργού Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για τις εδαφικές βλέψεις που μπορεί να έχουν τα Σκόπια έναντι της Ελλάδας είπε ότι «κανείς στην ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις, κυριολεκτικά κανείς. Είναι για γέλια. Μόνο σαν τουρίστες μπορεί να καταλάβουμε την Ελλάδα όταν ξεχυθούμε στις ελληνικές παραλίες».
Σημειώσεις
Η Γερμανία ακολουθεί την ίδια πολιτική που εφάρμοσε και στην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία πριν 20 χρόνια περίπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαίρει και βασίλευε
Οι νεότεροι δεν το γνωρίζουν αλλά οι βομβαρδισμοί στην Σερβία είχαν Γερμανικό χρώμα.
http://tvxs.gr/news/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1/%CE%B4%CF%8E%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CE%B1
24η Μάρτη: Η έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία