Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΠΓΔΜ: Ζητάμε στήριξη και βοήθεια από την Ελλάδα


Διατεθειμένος να χτίσει μία «γέφυρα» φιλίας με την Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο οποίος δηλώνει ευθέως, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι ζητά «στήριξη και βοήθεια από τους Έλληνες πολίτες και φυσικά μέσα από τους θεσμούς, από την ελληνική κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Και, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα της ονομασίας είναι «ένα ευαίσθητο θεμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους Έλληνες πολιτικούς», υπογραμμίζει τη βούλησή του, «να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». Εν κατακλείδι, προτείνει «να νοιαστούμε περισσότερο για το μέλλον μας παρά για το παρελθόν μας».

Εξάλλου, για την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διακηρύσσει επίσης ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ενώ τονίζει ότι η μόλις έξι μηνών κυβέρνησή του καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις κυρίως στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση και στην Εκπαίδευση, ενώ όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις προτεραιότητα δίνεται στη βελτίωση των γειτονικών σχέσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στην Μαίρη Αρώνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Στην τελευταία της έκθεση για την πΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει ανησυχίες, για πολιτική παρέμβαση όχι μόνο στο Δικαστικό Σώμα, αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης. Τί πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η κυβέρνησή σας για να διορθώσει τα προβλήματα λειτουργίας της δημοκρατίας που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση;

Απ.: Στόχος μας είναι να βγάλουμε τα «βρώμικα χέρια» των πολιτικών από τη Δικαιοσύνη. Αυτό θέλουμε να κάνουμε με το νέο νόμο που ελπίζουμε να ψηφιστεί στις αρχές του 2018, αλλά χρειαζόμαστε και τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη, αλλά παράλληλα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Στο παρελθόν, μέχρι πριν τέσσερις μήνες, η συμπεριφορά των εισαγγελέων και των δικαστών ήταν να είναι καλοί με την κυβέρνηση. Εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Θέλουμε να σέβονται το Σύνταγμά μας και τους νόμους μας και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με πλήρη ανεξαρτησία.

Όσον αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, πράγματι, υπήρξε μια πολύ κακή έκθεση από τους «ρεπόρτερς χωρίς σύνορα», σύμφωνα με την οποία, η προηγούμενη κυβέρνηση ήλεγχε το 85% των ΜΜΕ της χώρας. Η κυβέρνησή μας έχει κινήσει τη διαδικασία να υιοθετήσουμε ένα νέο νόμο, μετά από διαβούλευση με την Ένωση Δημοσιογράφων της χώρας και τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης και είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο του νέου νόμου και ελπίζουμε ότι θα υιοθετηθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.»

Ερ.: Τί πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνησή σας για να βελτιώσει τις σχέσεις της πΓΔΜ με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και με την Ελλάδα;

Απ.: Για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτούς τους έξι μηνες, η κυβέρνησή μας έχει βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και με τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Έχουμε τη στήριξη των κρατών-μελών τους, αλλά περισσότερο τη στήριξη των γειτόνων μας. Με τη Βουλγαρία πετύχαμε μια νέα συμφωνία «καλής γειτονίας και συνεργασίας» και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό, γιατί άνοιξε το δρόμο του εμπορίου, των επενδύσεων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης για τη χώρα μας. Παράλληλα βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με τη Σερβία, την Αλβανία και το Κόσοβο και ελπίζουμε μια αντίστοιχη θετική εξέλιξη και με την Ελλάδα.

Αυτήν την περίοδο σχεδιάζω την επίσκεψή μου στην Αθήνα, ελπίζω στις αρχές του νέου έτους, προκειμένου να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και με Έλληνες βουλευτές.

Η θέση μας είναι η εξής: ζητάμε στήριξη και βοήθεια από τους Έλληνες πολίτες και φυσικά μέσα από τους θεσμούς, από την ελληνική κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχουμε υπόψη μας ότι το θέμα της ονομασίας είναι ένα ευαίσθητο θεμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους Έλληνες πολιτικούς. Ωστόσο θέλουμε να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Είτε και οι δύο πλευρές θα είναι το ίδιο ευχαριστημένες, είτε το ίδιο δυσαρεστημένες. Έτσι είναι οι συμβιβασμοί. Πιστεύω, όμως, ότι ως πολιτικοί μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερο αν έχουμε το κουράγιο να βρούμε μια λύση και να πάρουμε μια απόφαση, από το να την αναβάλουμε, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Για μένα είναι σημαντικό να χτίσω μια «γέφυρα» φιλίας και μέσω αυτής ελπίζω να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη, ούτως ώστε η εξεύρεση λύσης να γίνει πιο εύκολη, ακόμα και για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Έχοντας αυτό υπόψη, θεωρώ ότι η λύση είναι πιθανή. Πρέπει να νοιαστούμε περισσότερο για το μέλλον μας παρά για το παρελθόν μας.

Εξάλλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης CEPS (Centre for Εuropean Policy Studies), με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, αλλά και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ζόραν Ζάεβ τόνισε ότι η χώρα του φιλοδοξεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εντός του 2018 και εκτίμησε ότι η Βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2018, είναι μια θετική συγκυρία προς αυτό το σκοπό. Προκειμένου να μην αποτελεί η εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας κώλυμα για το μέλλον της χώρας του, ο Z. Zάεβ απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα να άρει το βέτο της, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, παράλληλα με τις οποίες θα διεξάγονται και οι συνομιλίες για την ονομασία.

Ερωτηθείς σχετικά με το εύρος των παραχωρήσεων που θα ήταν διατεθειμένη να κάνει η χώρα του και αν συμφωνεί στην αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απάντησε ότι είναι σαφώς πιο εύκολο να αλλάξει η ονομασία ενός αεροδρομίου σε σχέση με την ονομασία της χώρας.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να βρεθεί ενώπιος δικαστηρίου ο πρώην πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέβσκι, κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν είναι θιασώτης της εκδικητικής πολιτικής, αλλά υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι εάν υπάρξουν αποδείξεις εναντίον του επί σειρά ετών πρωθυπουργού, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να πράξει το καθήκον της.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]