Ερντογάν κατά Γκιουλέν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα!
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν, έχει αποδυθεί σε ένα σκληρό και χωρίς διακοπές αγώνα εναντίον του πρώην στενού συνεργάτη του και «δασκάλου» του, Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ήδη αυτοεξόριστου για περισσότερα από 10 χρόνια στις ΗΠΑ.
Κύριος στόχος του Ερντογάν και του συστήματος που αναπτύσσει στην Τουρκία γύρω από τον ίδιο και την οικογένειά του, είναι οι οπαδοί του Γκιουλέν σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα δε οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε πάνω από 200 σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταφέροντας τις γνώσεις τους και την ιδεολογική άποψη του Γκιουλέν σχετικά με την ανεξιθρησκεία και τις πολιτικές ελευθερίες.
Πέραν της Τουρκίας οι ,καθοδηγούμενες απ’ τον Ερντογάν, αρχές της χώρας του, έχουν εξαπολύσει ένα πόλεμο με τρεις άξονες: τα Βαλκάνια, την Αφρική και την Κεντρική Ασία, χωρίς να υπολείπονται παρεμβάσεις στη ΝΑ Ασία, τη Βραζιλία, κ.ά.
Η τουρκική πολιτική χρησιμοποιεί κάθε μορφής πιέσεις, εκβιασμούς και μίζες, όταν απαιτείται, προκειμένου να καταργηθούν εκπαιδευτικές δομές σε χώρες του τρίτου κόσμου αν υποπτεύεται ότι το πρόγραμμά τους είναι επηρεασμένο από τις θεωρίες του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Τελευταία πράξη αυτού του αφανούς πολέμου οι αφόρητες διπλωματικές και μη πιέσεις προς τον Πρόεδρο του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κέιτα, στην υπό-Σαχάρια Αφρική, προκειμένου να καταγγείλει ένα μικρό αριθμό εκπαιδευτικών δομών, που λειτουργούν στη χώρα του υπό την καθοδήγηση του Γαλλικού υπουργείου Παιδείας, βάσει ενός προγράμματος Horrizon.
Πρόκειται για προγράμματα σε σχολεία που ιδρύθηκαν από το Κίνημα Γκιουλέν και τώρα ο Ερντογάν επιχειρεί να τα πάρει κάτω από τον έλεγχο του Ιδρύματος Maarif,ενός προσωπικού του ιδρύματος που πήρε όλη τη δραστηριότητα και την περιουσία των ιδρυμάτων Γκιουλέν στην Τουρκία και όπου αλλού ανά τον κόσμο οι ηγέτες των χωρών πείσθηκαν, με το καλό ή με εκβιασμούς, να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο.
Ήδη όμως ένας σύστημα αντίστασης άρχισε να αναπτύσσεται με πρώτες σκληρές αντιδράσεις στο Πακιστάν (όπου ξεσηκώθηκαν εκατοντάδες γονείς εναντίον της παράδοσης των σχολείων φθάνοντας ως το Ανώτατο Δικαστήριο που τους υποστήριξε), στο Αφγανιστάν (όπου τα είχαν κλείσει την πρώτη φορά οι Ταλιμπάν και τώρα προσπάθησε να κάνει το ίδιο ο Ερντογάν) και στη Μαδαγασκάρη που προκάλεσαν κρίση ικανή να κλονίσει την κυβέρνηση.
Στα Βαλκάνια, στη μεν Βοσνία οι δάσκαλοι που υποδείχθηκαν από την Άγκυρα απομακρύνθηκαν και στην Αλβανία ζητούν επιμόνως όχι μόνο την απομάκρυνση Γκιουλενιστών από τα σχολεία, αλλά και την παράδοσή τους στις Τουρκικές αρχές κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.
Αυτό το ζήτημα έχει προκαλέσει αρκετό εκνευρισμό και στη Θράκη που το Τουρκικό προξενείο ζήτησε απομάκρυνση δασκάλων που δεν είναι της αρεσκείας τους (θεωρούνται ύποπτοι Γκιουλενιστές) κάτι που δεν έχει γίνει δεκτό ως σήμερα.
"Σημειώσεις"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...