Η Δύση δεν αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσία, ενώ αναγνωρίζει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία
Η αμέριστη, έως προκλητική υποστήριξη της Δύσης για ίδρυση κρατικής οντότητας στην σερβική περιοχή του Κοσσυφοπεδίου - Μετοχίων, έχει βεβαίως την εξήγησή της.
Υπάρχουν σοβαροί γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί λόγοι, που οδηγούν στον παραλογισμό, η Δύση να μη αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσία, που επιτεύχθηκε μετά από δημοψήφισμα των κατοίκων, ενώ αναγνωρίζει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, που επιτεύχθηκε βιαίως και χωρίς ηθική αλλά και νομική κάλυψη. Και όχι μόνον αυτό, αλλά συνέχισε τον κατακερματισμό της Σερβίας, με την απόσχιση του Μαυροβουνίου μετά από αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.
Για να επεξηγηθεί το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για ένα μικρό τμήμα γης, για το οποίο ο στρατιωτικός μηχανισμός του ΝΑΤΟ άδειασε τις αποθήκες των πυρομαχικών του κατά της πολύπαθης Σερβίας, πρέπει να πούμε ότι σε όλη τη μακρά ιστορία της Βαλκανικής η κατοχή του Κοσσυφοπεδίου εξασφάλιζε την επιτυχία είτε των από Βορρά προς Νότο στρατιωτικών επιχειρήσεων, είτε αντιστρόφως.
Επιπλέον, είναι περιοχή πλούσια σε ορυκτά και έχει οικονομικό ενδιαφέρον από την εποχή κιόλας των Ρωμαίων. Πόσο αποτιμάται σε ευρώ το υπέδαφος του Κοσσυφοπεδίου; Το 2005, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ότι αξίζει 13,5 δισ. ευρώ. Αλλά γέλασαν όσοι άκουσαν το νούμερο, αφού οι επιχειρηματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια.
Και για να μη νομίσει κάποιος ότι είναι αυθαίρετος ο αριθμός, ένα προ καιρού δημοσίευμα της "The Wall Street Journal" έρχεται να τον επιβεβαιώσει. Κατά την εφημερίδα του Μέρντοχ, ο Τζορτζ Σόρος, «έχει βάλει στο μάτι τον ορυκτό πλούτο του Κοσσυφοπεδίου» και βρίσκεται σε συνεργασία με τον εκατομμυριούχο Αλβανό, Sahit Muja, ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη και είναι γνωστός για τις «εξορυκτικές δραστηριότητές του στο Κοσσυφοπέδιο», διευθύνοντας την εταιρία "Albanian Minerals".
Ο Σόρος και ο Muja επιδιώκουν να επενδύσουν σε υπόγεια αποθέματα του Κοσσυφοπεδίου και τα οποία, πιστεύεται, ότι θα τους αποφέρουν τουλάχιστον 300 δισ. ευρώ κέρδη! Οι δύο εκατομμυριούχοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, επισκέφθηκαν το Κοσσυφοπέδιο και ξεναγήθηκαν σε υπόγειες στοές εξόρυξης μετάλλων.
Αναφερόμενος στα όσα γράφει η "The Wall Street Journal", ο Sahit Muja, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ψευδαργύρου, χρωμίου, χρυσού, αργύρου, νικελίου και άλλων πολύτιμων μετάλλων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κατά τη δεκαετία του 1980 στην περιοχή εξορυσσόταν το 70% του ορυκτού πλούτου της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.
Όλα αυτά δείχνουν τη μεγάλη γεωοικονομική (πλην της γεωστρατηγικής) αξίας της περιοχής και εξηγούν και το γιατί οι Σέρβοι δεν θα ήσαν αντίθετοι σε μια διαίρεσή του, ώστε ο σερβικός τομέας να ενσωματωθεί σ’ αυτούς. Ό,τι πάρουν δηλαδή, αφού η ανεξαρτησία του είναι δεδομένη. Η "Deutsche Welle" δημοσίευσε πληροφορίες από σερβικές διπλωματικές πηγές, που υποστηρίζουν την κατάτμηση του Κοσσυφοπεδίου, όπου το βόρειο μέρος θα ενσωματωθεί με τη Σερβία και οι υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο.
Ακόμη όμως και αν συμφωνήσουν Σέρβοι και Κοσοβάροι στη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, υπάρχει και άλλη πλευρά που προειδοποιεί ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει προηγούμενο. Αναφέρομαι στον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, των Σκοπίων, Αλί Αχμέτι, ο οποίος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Πρίστινας (RTK):
«Εάν υπάρξουν προφάσεις για αλλαγές των συνόρων, εάν υπάρξουν προφάσεις για επιβολή νέας τάξης πραγμάτων, για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κατάστασης από τη σημερινή, εγώ δεν μπορώ να αναλάβω κανενός είδους ευθύνη για τη διαφύλαξη της ειρήνης στη "Μακεδονία", δεδομένου ότι υπό τέτοιες συνθήκες οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται, έχουν τις δικές τους κατευθύνσεις, όπως ακριβώς συνέβη το '90, το '99 και το 2001».
Το "αυτοοργανώνονται" σημαίνει απλώς, ότι οι Αλβανοί του Τετόβου, δεν θα μείνουν αδιάφοροι, αφού ψάχνουν αφορμή για απόσχιση από τα Σκόπια.
Μακεδών
Πηγή Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...