Παρέμβαση της Ισλαμικής Διάσκεψης για την «Τουρκική Μουσουλμανική» μειονότητα της Θράκης
Του Νίκου Μελέτη
Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας υιοθετώντας στοιχεία της σκληρής ατζέντας της Τουρκίας για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σηματοδοτεί η απόφαση της 44ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης που συνήλθε στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού στις 10-11 Ιουλίου.
Η Ισλαμική Διάσκεψη στις αποφάσεις της που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες περιλαμβάνει και ειδική ενότητα που αφορά την «Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα Δυτικής Θράκης» και τον «Μουσουλμανικό Πληθυσμό της Δωδεκάνησου».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης εκδίδει ψήφισμα για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά έχει ενδιαφέρον πλέον ότι εκτός της σαφούς αναφοράς και σε «Μουσουλμανικό πληθυσμό Δωδεκάνησου» (αποφεύγοντας πάντως αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» στην Δωδεκάνησο), ζητά μέτρα και για τους «Μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα».
Το πρόβλημα που αναδεικνύεται με αυτό το ψήφισμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μπορέσει σε διπλωματικό επίπεδο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική πολιτική για τα θέματα της μειονότητας και να αποκρούσει την προσπάθεια της για διεθνοποίηση του ζητήματος που δημιουργεί μια εντελώς αρνητική εικόνα για την χώρα μας, στοχοποιώντας την στα μάτια των μουσουλμάνων όλου του κόσμου.
Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο ΟΙΔ:
«Καλεί την Ελλάδα να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την υποστήριξη των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και την ταυτότητα της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας που εκπηγάζουν από διμερείς και διεθνείς συμφωνίες.
Απαιτεί και πάλι από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής, ως επίσημους Μουφτήδες.
Καλεί την Ελλάδα να πάρει όλα τα αναγκαία βήματα για την εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων των Βακουφίων της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας με τρόπο που θα διασφαλίζει την αυτοδιοίκηση τους.
Επισημαίνει τις ανησυχίες για την πρακτική της Ελλάδας σχετικά με τον διορισμό των 240 ιμάμηδων /ιεροδιδασκάλων παρά τις αντιδράσεις από την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα.
Καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας.
Προτρέπει την Ελλάδα να επαναφέρει τα δικαιώματα ιθαγένειας σε δεκάδες χιλιάδες μέλη της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας που τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια με το καταργημένο τώρα Άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας (3370/1955).
Καλεί και πάλι την Ελλάδα να πάρει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα σε συνεννόηση με την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα για την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών θεμάτων που συνδέονται ευθέως και με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη στην περιοχή που ζουν».
Η Ισλαμική Διάσκεψη ζητά από τον ΓΓ να παρουσιάσει νέα έκθεση ενώ κάνει ειδική αναφορά στην συνάντηση που είχε ο Γ.Γ. με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στην Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2015 αλλά και την συνάντηση του με τους εκλεγμένους μουφτήδες στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο 2016.
Πάντως καλωσόρισε την έναρξη του προγράμματος «Ισλαμικών Σπουδών» το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και καταγράφει την υποστήριξη του πανεπιστήμιου Al-Azhar στις θρησκευτικές υποθέσεις και στα θρησκευτικά σχολεία των μουσουλμάνων στην Ελλάδα.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΟΙΔ καλούν τον Γ.Γ. του οργανισμού να επαναλάβει τον διάλογο και την συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας των «Μουσουλμάνων στην Ελλάδα» και ειδικά της «Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας και του Μουσουλμανικού Πληθυσμού της Δωδεκανήσου».
Πηγή Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...