Γράφει ο Μένιος Τασιόπουλος
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν τελείωνε ο Ψυχρός Πόλεμος, γκρεμιζόταν το τείχος του Βερολίνου και συγκροτείτο η Ευρώπη του ευρω-μάρκου, στην Ελλάδα συζητείτο πίσω από «κλειστές πόρτες» και σε πολύ εκλεκτικά σαλόνια των Αθηνών, ένα στρατηγικό σενάριο που ποτέ δεν πληροφορήθηκαν οι πολίτες. Πολύ περισσότερο, δεν αποφάσισαν περί αυτού. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη οπτική Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια χαλαρή -περιφερειακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οικονομική και γεωπολιτική ζώνη της Δύσης. Με την ευλογία τόσο της Γερμανίας όσο και των ΗΠΑ.
Εφόσον διεθνώς προκρινόταν η παγκοσμιοποίηση και το τέλος των εθνών-κρατών, οι εγχώριοι κερδοσκόποι και «κοτζαμπάσηδες» κάθε τύπου συναινούσαν στην μετατροπή της Ελλάδας σε κάποιου είδους ομοσπονδία πέντε «καντονίων», όσες και οι γεωγραφικές περιφέρειες. Πολιτικοί, δικαστές, κεντρικοί επιχειρηματίες, τραπεζίτες, τεχνοκράτες, εκδότες, δημοσιογράφοι, καθεστωτικοί διανοούμενοι συμμετείχαν σε «στρογγυλά τραπέζια» που έβλεπαν ένα τέτοιο μέλλον πάνω και πέρα από κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες.
Η βασική σκέψη, στην μετά-εθνική τους προσέγγιση ήταν ότι το ενοποιητικό στοιχείο της Ευρώπης (και του ΝΑΤΟ σε άλλο επίπεδο) θα ήταν τόσο ισχυρό, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μπορούν να συνυπάρξουν (περίπου όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη στο εθνικό ελληνικό κράτος) στην περιφερειακή συγκρότηση των «ευρωπαϊκών διαβατηρίων».
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ "Ελληνοτουρκική σύζευξη υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα!"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...