«Ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος που έπαιξαν σε εκείνες τις δραματικές ημέρες του Ιουλίου του 2016; Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς μέχρι η Τουρκία να καταθέσει επίσημα αίτημα για την έκδοσή τους. (…) Oι ελληνικές αρχές κρατούν απόρρητη την υπόθεση μέχρι στιγμής. Οι δύο στρατιώτες βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση και διαμένουν σε μυστική τοποθεσία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν».
Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα «η εχεμύθεια που τηρείται, υποδηλώνει τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση –εμφανώς πιο σοβαρά σε σχέση με την υπόθεση των ‘οκτώ‘. Eιδικά εάν αποδειχθεί ότι τα όσα λέγονται για εμπλοκή τους στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν ευσταθούν. Οι πιθανότητες είναι πολλές. Οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση εδώ και χρόνια. Σχεδόν καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Αιγαίο».
To Spiegel αναφέρει ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές βλέπουν πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις ένα «σχέδιο Ερντογάν» προκειμένου να αποσπάσει ψήφους στο επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Στο μεταξύ «πολλοί Τούρκοι» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα «αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel η ελληνική αστυνομία και η Frontex «συνέλαβαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες 40 Τούρκους πολίτες. Προφανώς η Τουρκία πιέζει να μάθει τα στοιχεία τους. Κάτι τέτοιο όμως η Ελλάδα αρνείται να κάνει».
Τέλος το Spiegel αναφέρεται στην περίπτωση μιας δικηγόρου από την Αλεξανδρούπολη, η οποία πρόσφατα ανέλαβε την υπόθεση Τούρκου φοιτητή Νομικής, ο οποίος ανήρτησε τον Δεκέμβριο αρνητικά σχόλια για τον Ερντογάν στο twitter. H τουρκική αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και τον υπέβαλε σε βασανιστήρια. Στη συνέχεια ο ίδιος πέρασε παράνομα τον Έβρο και πλέον ζητά άσυλο στην Ελλάδα. «Υποθέσεις ασύλου που αφορούν φοβισμένους Τούρκους πολίτες; Αυτό για μένα είναι σχεδόν ρουτίνα!», λέει χαρακτηριστικά η ελληνίδα δικηγόρος.
Δύο αιτήματα για τους τούρκους αξιωματικούς υπέβαλε η Άγκυρα
Δύο επίσημα αιτήματα προς τις αστυνομικές και διπλωματικές αρχές της χώρας υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το πρώτο αίτημα υπεβλήθη μέσω του «διαύλου» αστυνομικής συνεργασίας της Interpol. Ελληνας αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας καταχώρισαν (μετά τη σύλληψή τους στην Ελλάδα) τα ονόματα των δύο στρατιωτικών στη λίστα καταζητούμενων της Interpol Τουρκίας και στη συνέχεια απηύθυναν επίσημο αίτημα προς το αντίστοιχο ελληνικό γραφείο ζητώντας να επιβεβαιώσει την κράτησή τους και να επικυρώσει τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς τους.
Το δεύτερο αίτημα υπεβλήθη διά της διπλωματικής οδού, φέρεται ωστόσο να έχει ως τελικό παραλήπτη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Ελληνική Αστυνομία. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», οι τουρκικές αρχές ζητούν όχι την έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών, όπως έκαναν στην υπόθεση των «8», αλλά την απέλασή τους.
Το σχετικό αίτημα κοινοποίησε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το διαβίβασε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το σχετικό έγγραφο έχει ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου και σ’ αυτό οι τουρκικές αρχές φέρονται να διατυπώνουν το αίτημα απέλασης των δύο Τούρκων στρατιωτικών.
Πάντως, Ελληνες αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη νομική δυνατότητα ικανοποίησης του σχετικού αιτήματος, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών η εφαρμογή ή όχι του μέτρου της απέλασης. Πηγές στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί και αίτημα έκδοσης των δύο Τούρκων στρατιωτικών συνοδευόμενο με στοιχεία για τον ρόλο τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Πρώην στελέχη «ειδικών» δυνάμεων
Οι δύο άνδρες φέρονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, να είναι πρώην στελέχη των «ειδικών» δυνάμεων του τουρκικού στρατού, που τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος μετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μπήκαν παράνομα στη χώρα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου και τη 15η Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν μαζί με δικηγόρο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και πέντε μέρες αργότερα, την 20ή Φεβρουαρίου, υπέβαλαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης.
Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρις ότου εκδικαστεί το αίτημά τους, δίχως προς το παρόν να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία εξέτασης του αιτήματός τους σε πρώτο βαθμό. Για προφανή λόγο μετακινήθηκαν από τον Nομό Εβρου και κρατούνται σε αστυνομική υπηρεσία της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...