Στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015 κατέληξαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW).
Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την έρευνα την οποία διεξήγαγαν, δεν αρκεί να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.
Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο, «πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας», τον οποίο εκπόνησε το ως άνω Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, από τον οποίο προκύπτει ότι «ο μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%», λέει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό Reuters. Aυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και στους όρους των δανειστών», τονίζει ο ερευνητής.
Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.
Και όμως, ενώ η Ελλάδα φτωχοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, με παραδοχή των δανειστών για τραγικά λάθη εκ μέρους τους, τα οποία στοίχισαν στην Ελληνική Οικονομία περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να αγωνιστεί για την "διόρθωση" των λαθών. Ο λόγος που οι ελληνικές (μνημονιακές) κυβερνήσεις σιωπούν απέναντι στην καταστροφή (την οποία μάλιστα παρουσιάζουν και ως επιτυχία και έξοδο από την φτωχοποίηση και ολική καταστροφή) είναι πολύ απλός: Όσες κυβερνήσεις υπέγτραψαν μνημόνια, υπέγραψαν την "ιδιοκτησία" των μνημονίων... Με απλά λόγια, ενώ τα μέτρα επιβάλονται εκβιαστικά από τους δανειστές, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει πως είναι δικής τους "έμπνευσης"...!
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...