Διπλωματικό "επεισόδιο" Τουρκίας - Γερμανίας
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι ιστορικές. Κάποιοι τολμούν να τις περιγράψουν ως "αδελφές" ή και "σχέσεις αίματος". Στην πραγματικότητα, η Γερμανία έχει επενδύσει ιστορικά στην δημιουργία, ύπαρξη και λειτουργία της σημερινής Τουρκίας. Και αυτή η "επένδυση" καλύπτει όλους τους τομείς. Τόσο γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, αλλά και γεωοικονομικά, η Τουρκία αποτελεί τον "μίτι" της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής προς την Μέση Ανατολή.
Αυτές οι σχέσεις, αν και δημιουργούν ιστορικά προβλήματα, συνεχίζουν έως και σήμερα να είναι πολύ ισχυρές και δημιουργούν μείζονα προβλήματα στην ύπαρξη και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολιτικές ηγεσίες της οποίας υποτάσσονται στην γερμανική βούληση για άρνηση ουσιαστικής αντιμετώπισης του "φαινομένου Ερντογάν", ο οποίος (υπό την γερμανική κάλυψη και ανοχή) δεν διστάζει να εκβιάζει και να απειλεί ποικιλοτρόπως την δομή της σημερινής Ευρώπης.
Ενιοτε, όμως, μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας εμφανίζονται "επεισόδια" χαμηλής έντασης, που μεγιστοποιούνται, προκειμένου να καλύψουν τους δεσμούς Γερμανίας και Τουρκίας και να δημιουργήσουν εντυπώσεις αντιπαλότητας...
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συγκάλυψης των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών προκλήθηκε μια νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας με αφορμή την κράτηση για λιγότερο από μία ώρα της αντιπροέδρου του τουρκικού κοινοβουλίου, Αϊσενίρ Μπαντσεκαπιλί στο αεροδρόμιο της Κολωνίας. Σύμφωνα με το protothema.gr, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβολούτ Τσαβούσογλου να δράσει, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις.
Η Aysenur Bahcekapili, αντιπρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, κρατήθηκε προσωρινά από την αστυνομία του αεροδρομίου της Κολωνίας, επειδή υπήρχε ένα πρόβλημα με τα ταξιδιωτικά της έγγραφα. Το περιστατικό έγινε την Δευτέρα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο περιστατικό σε ομιλία του σήμερα και τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση που οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δεν υποστούν κυρώσεις. "Δέχεστε και φιλοξενείτε τρομοκράτες αλλά αναγκάζετε την αντιπρόεδρο της Βουλής αυτής της χώρας να περιμένει με τις ώρες στο αεροδρόμιο. Δεν θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς; Και μετά λένε τον Ερντογάν δικτάτορα", είπε χαρακτηριστικά.
"Η Τουρκία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αντίποινα εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Πολλοί τρομοκράτες κυκλοφορούν άνετα στην Ευρώπη παρότι η Τουρκία έχει απαιτήσει την έκδοσή τους", συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, φανερά εκνευρισμένος.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η αντιπρόεδρος της Βουλής έχασε το διαβατήριό της και το τουρκικό προξενείο της προμήθευσε με ένα προσωρινό έγγραφο για τη μετακίνησή της. Η γερμανική αστυνομία, ωστόσο, δεν δέχτηκε -αρχικώς- το έγγραφο, με αποτέλεσμα η κυρία Bahcekapili να αποσυρθεί στο αρμόδιο γραφείο και να ελεγχθεί.
"Δεν δέχονταν το προσωρινό διαβατήριο. Παρότι τους είπα ότι είμαι η αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής και βουλευτής, εκείνοι μου απάντησαν ότι "αυτό δεν μας ενδιαφέρει”. Τότε πήγαν εμένα και την αδελφή μου στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου όπου μας κράτησαν για 45 λεπτά παρότι τους είπαμε ότι θα χάναμε το αεροπλάνο. Ήμουν έξαλλη", δήλωσε η ίδια στα τουρκικά ΜΜΕ. Μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην ΕΕ λέγοντας πως ""αυτή είναι η Ευρωπαϊκή σας Ένωση; Δεν θέλουμε τέτοια Ε.Ε” τους φώναξα και αυτοί με απείλησαν για να σωπάσω".
Η τουρκική βουλή χαρακτήρισε απαράδεκτο το συγκεκριμένο επεισόδιο και το καταδίκασε επισήμως.
Ας κρατήσουμε, όμως, την επιχείρηση δημιουργίας έντασης, με τις φωνές της τουρκάλας βουλευτού και αντιπροέδρου της τουρικής Βουλής, μέσω των οποίων κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν τις "δραστηριότητες" της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή (αλλά και στο εσωτερικό της χώρας) και τις "δραστηριότητες" της Γερμανίας στην Ευρώπη (και όχι μόνο), που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη δημιουργία προβλημάτων που απειλούν χώρες και δολοφονούν έμμεσα ή άμεσα άμαχους - αθώους πολίτες.
Το ότι η σύγχρονη Ευρώπη ανέχεται τόσο τη Γερμανία όσο και την Τουρκία, δύο χώρες που έχουν ιστορικό ποινικό μητρώο για γενοκτονίες και ποταμούς αίματος, οφείλεται στους σπιθαμιαίους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών.
Το ζητούμενο όμως είναι, πως οι ευρωπαίοι πολίτες ανέχονται -και για πόσο- αυτές τις πολιτικές που, αν μη τι άλλο, τους καθιστούν συνένοχους σύγχρονων εγκλημάτων και πολιτικών συμπεριφορών που αποκλίνουν σε σημαντικό βαθμό από τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας...
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...