Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2016

Φοβούνται για τη ζωή τους οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί


Τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή τους περιέγραψαν οι τούρκοι αξιωματικοί στο δικαστήριο, το οποίο αποδέχθηκε τη βασιμότητα των όσων κατέθεσαν και απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους. Η απόφαση αφορά τους τρεις από τους οκτώ αξιωματικούς, ενώ σήμερα, Τρίτη, εξετάζονται οι υπόλοιπες υποθέσεις, με την έκβαση να αναμένεται ευνοϊκή.

Το δικαστήριο επικαλέστηκε στοιχεία και πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, δηλαδή τις διώξεις και τους βασανισμούς. Μαρτυρίες ανθρώπων που βασανίστηκαν από τις Αρχές, έφερε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας και το BBC.

«Κινδυνεύει η ζωή μας»

«Δεν θέλω να πάω στην Τουρκία. Εχω γυναίκα και δύο παιδιά στην Κωνσταντινούπολη. Τη γυναίκα μου την έδιωξαν από τη δουλειά της. Την παρακολουθούν. Όλοι απομακρύνθηκαν από την οικογένειά μου, γιατί φοβούνται μήπως έχουν την ίδια τύχη. Στους στρατιωτικούς έχουν γίνει τέτοια βασανιστήρια, που τα ακούνε οι ποινικοί και δεν μπορούν να κοιμηθούν» κατέθεσε μεταξύ άλλων ο αξιωματικός Μπιλάλ Γκουρουγκιούλ για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, σε βάρος όσων συνελήφθησαν και θεωρούνται αντιφρονούντες, όταν η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών τον ρώτησε εάν θέλει να επιστρέψει.
«Δεν θέλω να γυρίσω πίσω, αν και έχω αφήσει πίσω δύο παιδιά και τη γυναίκα μου έγκυο στον 3ο μήνα. Από τότε που ήρθαμε στην Ελλάδα, έχουν υποστεί πιέσεις, τους πήραν το αυτοκίνητο, δεν μπορεί να πάει στην τράπεζα να κάνει συναλλαγή. Ο πατέρας μου πήγε στο ανταλλακτήριο και τον κατήγγειλαν ότι θέλει τα χρήματα για τον Φετουλάχ Γκιουλέν» δήλωσε ο δεύτερος αξιωματικός, Γκενσάι Μπουγιούκ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν και διώξεις σε άλλους πολίτες εκτός των στρατιωτικών, ο Μπουγιούκ ανέφερε: «Ναι, λέγεται ότι διώκουν γιατρούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους κ.ά. Ακούστηκε ότι, μετά το πραξικόπημα, πήγαν στα νοσοκομεία στρατιωτικοί και δεν τους δέχθηκαν. Κάποιος έδωσε μία πετσέτα σε έναν στρατιωτικό που κατηγορείται για πραξικόπημα και του επέβαλαν ποινή 20 ετών».

Ο τρίτος αξιωματικός εξέφρασε τον φόβο ότι εάν παραδοθεί στην Τουρκία θα υποστεί τα χειρότερα, λόγω του βαθμού του. «Η ζωή μου κινδυνεύει. Μπορεί να με δολοφονήσουν» είπε ο Γκιουζέλ Αχμέτ. «Εκαναν έρευνα στο σπίτι της οικογένειάς μου, πήρανε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, χρήματα και το διαβατήριό μου. Δεν έχω διωχθεί ποτέ. Εικάζεται ότι μετά το πραξικόπημα έχουν πεθάνει 254 άνθρωποι, πιο πολλοί στρατιωτικοί. Και άλλοι [στρατιωτικοί] έφυγαν για τη Γερμανία και τη Σουηδία, αλλά η μεγαλύτερη φασαρία γίνεται για εμάς που ήρθαμε στην Ελλάδα».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Για την εισαγγελέα της έδρας Ευσταθία Καπαγιάννη, το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των «8» είναι αόριστο. Όπως αναφέρει το Έθνος, η εισαγγελική λειτουργός εξήγησε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου να γνωρίζει γιατί εκζητείται.

Η Εισαγγελία Εφετών ζήτησε διευκρινίσεις, πράγματι τα έγγραφα ήρθαν, «πλην όμως, δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά και πράξεις, δεν αναφέρουν τι ακριβώς έκαναν οι εκζητούμενοι και με ποιον, ποια ήταν η μορφή της συμμετοχής τους. Υπάρχει σαφής παραβίαση της αρχής της ειδικότητας, υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση έκδοσής τους να τους αποδοθούν στην Τουρκία και άλλες πράξεις.

«Υπάρχει βάσιμος φόβος να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από αυτά που μας είπαν οι ίδιοι, όσο και από αυτά που υπέστησαν όσοι είναι πολιτικά αντίθετοι με όσα πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση.
Είδαμε εικόνες ανθρώπων μόνο με τα εσώρουχα στοιβαγμένους σε γήπεδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την ένταξη στην ΕΕ, κρίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Ηδη, όπως μας είπαν, τα μέλη των οικογενειών τους υφίστανται πιέσεις, εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους, τους πήραν τα διαβατήρια. Ο φόβος τους για επιδείνωση της θέσης τους, αν εκδοθούν στην Τουρκία, είναι βάσιμος. Προτείνω να μη γίνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή τους».

Το συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως και έκανε δεκτό το αίτημα των τριών εκζητουμένων να μην εκδοθούν.

Μαρτυρίες για βασανισμούς στο BBC

Αποτρόπαια βασανιστήρια υφίστανται από τις τουρκικές αρχές όσοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς και άλλοι που κατηγορούνται για τρομοκρατία, δηλαδή Κούρδοι ή αριστεροί, σύμφωνα με ρεπορτάζ που πρόσφατα δημοσιοποίησε το BBC.

Η κάμερα καταγράφει μαρτυρίες θυμάτων, αλλά και της δικηγόρου κάποιων από τους κατηγορουμένους για το πραξικόπημα. Η δικηγόρος δείχνει βίντεο μέσα από το κινητό τηλέφωνό της και σημειώνει ότι πελάτες της έχουν χτυπηθεί στο κεφάλι ή έχουν υποστεί άλλου είδους κακοποιήσεις.

«Είδα έναν αστυνομικό να στραγγαλίζει έναν πελάτη μου κατά την διάρκεια της ανάκρισης» αναφέρει. Πλέον δεν μπορεί να δει τους πελάτες της κατ’ ιδίαν αλλά μόνο με την παρουσία αστυνομικού.

Στο ρεπορτάζ υπάρχουν αποσπάσματα και από άλλα βίντεο που δόθηκαν στην δημοσιότητα λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, με τους συλληφθέντες να φέρουν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και άλλους να κάθονται στο πάτωμα αιμόφυρτοι και με χειροπέδες.

Στο BBC μιλούν και άλλοι άνθρωποι που συνελήφθησαν με την υποψία ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές πράξεις, δηλαδή για σχέσεις με το PKK. Ένα τέτοιο θύμα περιγράφει τον φρικτό βασανισμό του. Όπως καταγγέλλει, τον χτύπησαν βάναυσα, του έδεσαν βάρη στους όρχεις, του είπαν ότι αν δεν ομολογήσει θα βιάσουν τη γυναίκα του και στη συνέχεια πήγαν τον ίδιο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και προσπάθησαν να τον βιάσουν.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν. Ο γιος βουλευτή και κατά την κράτηση του βασανίστηκε τόσο που εισήχθη για νοσηλεία.

«Από τη στιγμή που τέθηκα υπό κράτηση μέχρι που με πήγαν στο νοσοκομείο με χτυπούσαν διαρκώς. Αν επρόκειτο μόνο για μερικούς αξιωματικούς, θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι ήταν εξαίρεση. Αλλά ήταν εκεί από διαφορετικά τμήματα και είχαν αυτοπεποίθηση όταν μας βασάνιζαν» λέει.

Πηγή "Το Βήμα"

Σχετικό βίντεο του BBC


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...