Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2016

Ραγδαίες οι εξελίξεις για τους 6 Τούρκους αξιωματικούς


Ο Άρειος Πάγος αναλαμβάνει πλέον την απόφαση για τη μη - έκδοση των τριών πρώτων Τούρκων αξιωματικών, που εκδόθηκε τη Δευτέρα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, που εκδόθηκε χθες Δευτέρα.

Την συζήτηση της υπόθεσης για την έκδοση ή μη των τριών αξιωματικών στην Τουρκία μετά το σχετικό αίτημα της γείτονας χώρας αναλαμβάνει ο Άρειος Πάγος και συγκεκριμένα το Β' Τμήμα. Νόμος ορίζει ότι εντός οκτώ ημερών ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να έχει εκδώσει την τελεσίδικη απόφασή του για το ζήτημα, η οποία θα είναι και αμετάκλητη.

Την ίδια ώρα, σε μία άκρως αντίθετη απόφαση σε σχέση με τη χθεσινή, προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας σήμερα, καταλήγοντας στην έκδοση των υπολοίπων τριών αξιωματικών στην Τουρκία, μετά το σχετικό αίτημα της γείτονας χώρας για εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Το δικαστήριο, που είχε διαφορετική σύνθεση σε σχέση με αυτό που συνεδρίασε εχθές, αποφάσισε να εκδώσει στην Τουρκία τους τρεις άνδρες για τα τρία αδικήματα που εκζητούνται, και συγκεκριμένα για προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου. Δεν εκδίδονται για το αδίκημα της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να μην εκδοθούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν αποκλείεται να βασανιστούν. Παράλληλα επεσήμανε πως ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφερθεί στην επαναφορά της θανατικής ποινής.

Όσο για τα στοιχεία των τουρκικών αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι "εντελώς αόριστα καθώς δεν περιγράφουν ποια ειναι ακριβώς η παρανομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο".

Όπως είναι αναμενόμενο, οι αξιωματικοί αναμένεται να υποβάλλουν έφεση επί της απόφασης, ενώ μέχρι τότε κρατούνται.

Μετά την συγκεκριμένη (διπλή) εξέλιξη, αρκετοί αρχίζουν να προβληματίζονται τόσο για την ποιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όσο και για τις πολιτικές σκοπιμότητες και την πιθανή πολιτική εμπλοκή - εντολή που διαφαίνεται μέσα από το "σκεπτικό" τόσο του Εισαγγελέα που ζήτησε την αναίρεση της αθώωσης, όσο και της σύνθεσης του σημερινού δικαστηρίου που παρά τις επισημάνσεις της εισαγγελέως εξέδωσε απόφαση επιστροφής για άλλους τρεις τούρκους.
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν μετά τις έντονες τουρκικές χθεσινές αντιδράσεις, κάποιοι στην κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσουν πως τέτοιου είδους "αποφάσεις" αναδεικνύουν σοβαρά προβλήματα στην αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, ενώ εκθέτουν ανεπανόρθωτα την "αριστεροσύνη" της κυβέρνησης Τσίπρα που φαίνεται να ξεχνά τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διαγράφει τον κίνδυνο βασανισμού και να εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των τούρκων αιτούντων ασύλου...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


1 σχόλιο:

  1. Αυτά τα κ#πρ#σκυλ@ δεν προστατεύουν τους Έλληνες πολίτες θα προστατέψουν ξένους;
    Αλήθεια πόσο πάει το "μαλλί" για να βγάλου τέτοια απόφαση; Άξιζε να βάψουν τα χέρια τους με αίμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...