Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: "Πρόσφυγες" παραδέχονται ότι ήταν μέλη του ISIS και της "Αλ Νούσρα"

Από τους 87 χιλιάδες πρόσφυγες που διακινήθηκαν μέσω του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, μόνο 29 από αυτούς ζήτησαν άσυλο στη χώρα.
Αυτά είναι στατιστικά στοιχεία που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα από τις αρχές των Σκοπίων κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2016.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι είτε άνδρες, είτε παιδιά, ενώ οι γυναίκες είναι σχεδόν δύο φορές λιγότερες από ό, τι οι άνδρες. Αλλά αυτό αποτελεί ένα δείγμα από ένα μέρος του συνόλου.

Πηγές ασφαλείας των Σκοπίων, ανέφεραν ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πρώην μέλη εξτρεμιστικών στρατιωτικών σχηματισμών που μάχονται στη Συρία και το Ιράκ.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι πρόσφυγες που φθάνουν από την Ελλάδα, συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο πρέπει να αναφέρουν από πού προέρχονται.

Εάν έρχονται από περιοχές όπου υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, το επόμενο ερώτημα είναι εάν έχουν πολεμήσει σε κάποια ανταρτική ομάδα.
Κάποιοι παραδέχονται ότι ήταν μέλη του ISIS, της «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» ή της "Αλ Κάιντα", αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να φύγουν, είτε μόνοι είτε με την οικογένειά τους.

Όταν εντοπισθεί ένα πρώην μέλος των παραστρατιωτικών δομών της Μέσης Ανατολής, το ερωτηματολόγιο συνεχίζεται από εμπειρογνώμονα σε θέματα ασφάλειας.

Στις συνομιλίες με πρώην μέλη των εξτρεμιστικών ομάδων αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την υπόσταση των ισλαμικών αυτών ομάδων.
Πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι ήταν διοικητές και αποφάσισαν να δραπετεύσουν, τα στοιχεία αναλύονται .

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι πρώην μαχητές έχουν χάσει την ιδεολογική σχέση τους και τώρα ως πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν στη Δύση.
Οι ειδικοί σημειώνουν, όμως, ότι επικίνδυνοι είναι εκείνοι που δεν δηλώνουν ότι ήταν μέρος των ισλαμιστικών στρατιωτικών δομών.

Αυτοί κινούνται όπως οι πρόσφυγες, αλλά με ψευδώνυμα και ενδεχομένως να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές δραστηριότητές τους στον τόπο προορισμού τους, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.


Αυξάνεται η επιτήρηση στα σύνορα με την Ελλάδα

«Δυνάμεις περίπου 700 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα.
Η διασφάλιση των συνόρων με την Ελλάδα ενισχύεται με Τάγμα Πεζικού του Στρατού και της αστυνομίας που έχουν αποσπασθεί και ελέγχουν με ειδικά εξοπλισμένα οχήματα», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Τα μέτρα προστασίας έχουν αυξηθεί μετά τα χθεσινά περιστατικά, στα οποία αρκετές εκατοντάδες μετανάστες παραβίασαν την περίφραξη και προσπάθησαν να εισέλθουν βίαια στο νοτιοσλαβικό κράτος, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Σήμερα η κατάσταση είναι ήρεμη, οι μετανάστες στην περιοχή της Ειδομένης με την αύξηση της επίβλεψης καθώς και στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες στην ελληνική πλευρά των συνόρων είναι Σύριοι και Ιρακινοί και ένας μικρότερος αριθμός ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι αμφίβολη, ‘σιγοβράζει’. Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες μετανάστες φιλοξενούνται σε προσωρινούς καταυλισμούς και σκηνές και υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στην ύπαιθρο, διότι συνεχώς καταφθάνουν με λεωφορεία νέοι μετανάστες.

Στα βόρεια σύνορά μας, στο Ταμπανόβτσε υπάρχουν λίγοι μετανάστες, περίπου 210 από τη Συρία και το Ιράκ.

Πηγή "Βαλκανικό Περισκόπιο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]