Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2015

Θα σιωπήσει -και για πόσο- η Ρωσία απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας;

Η ανθρωπότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα να δει αν η Ρωσία θα φοβηθεί να τα βάλει με το ΝΑΤΟ και θα κάνει τουμπεκί την κατάρριψη του αεροσκάφους της από την Τουρκία και τον θάνατο του ενός πιλότου της ή θα αντιδράσει στρατιωτικά.

Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία είναι υποχρεωμένη, είτε να ομολογήσει ότι το αεροπλάνο της παραβίασε εσκεμμένα τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, είτε να απαντήσει στρατιωτικά, οπότε όμως και θα κτυπήσει το ΝΑΤΟ. Διαφορετικά θα έχει ηττηθεί διπλωματικά και στρατιωτικά σε διεθνές επίπεδο και μετά δεν θα την λαμβάνει κανείς πλέον σοβαρά υπόψη, ως μια φλύαρη περίπτωση. Τις επιπτώσεις μιας τέτοιας υποχώρησης θα τις αισθανθεί τότε σύντομα και στην Ουκρανία.

Πάντως, είτε δεχτούμε την θέση του ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή το αεροπλάνο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας για 17 δευτερόλεπτα, σε μία εσοχή των συνόρων της Τουρκίας προς την πλευρά της Συρίας, όπου υπάρχει μια βραχώδης δύσβατη και δυσδιάκριτη περιοχή, είτε δεχτούμε τη θέση της Ρωσίας, ότι δεν υπήρξε παράβαση, ένα είναι βέβαιο. Προφανώς δεν υπήρξε εσκεμμένη από την πλευρά της Ρωσίας επιβουλή εναντίον της Τουρκίας. Ήταν ένα περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί εύκολα δια της διπλωματικής οδού.

Το ερώτημα λοιπόν που πλανάται από χθες είναι αν είχε υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση και έγκριση από το ΝΑΤΟ για την κατάρριψη ή η Τουρκία ενήργησε αυτοβούλως. Παρατηρήσαμε δε ότι η τουρκική ηγεσία δεν μίλησε για ατύχημα και δεν ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό, αλλά αντίθετα ερέθισε τη Ρωσία, επιμένοντας ότι καλώς έγινε η κατάρριψη.

Εάν δεν το πάμε πολύ μακριά, ότι δηλαδή το ΝΑΤΟ είχε δώσει εντολή να συμβεί ένα παρόμοιο περιστατικό, για πρόκληση της Ρωσίας, στα πλαίσια των σχεδίων της Παγκοσμιοποίησης, τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι η Τουρκία ενήργησε αυτόβουλα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι φανερό ότι η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, για να αναγκάσει την Ρωσία να περιορίσει τη δράση της ή και να αποσυρθεί από τη Συρία, προκειμένου να διασώσει τους τζιχαντιστές και τα κέρδη της από την περιοχή, καθώς και να επιτύχει τα σχέδιά της για εδαφική της επέκταση. Μια τέτοια όμως ενέργεια, η οποία θέτει ήδη σε κίνδυνο την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, είναι μια υψηλού ρίσκου τυχοδιωκτική ενέργεια των Τούρκων και δεν θα οδηγήσει σε καλό για όλους μας.

Ο Πούτιν, κλιμακώνοντας την κρίση, χαρακτήρισε την Τουρκία σύμμαχο των τρομοκρατών. Ταυτόχρονα αναρωτήθηκε αν το ΝΑΤΟ θα γίνει προστάτης των τρομοκρατών, ενώ παράλληλα κατήγγειλε συνεργασία του γιού και της κόρης του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές. Και αυτά προφανώς δεν τα είπε χωρίς στοιχεία. Τι λέει άραγε γι’ αυτό η διεθνής κοινότητα, η οποία καθοδηγείται από την διεθνή ολιγαρχία και συμπεριφέρεται υποκριτικά;

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...