Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Βουλιάζει» από πρόσφυγες το Αγαθονήσι

Κραυγή απόγνωσης και σήμα κινδύνου από το Αγαθονήσι. Τα κύματα παράνομων μεταναστών κατακλύζουν το μικρό νησάκι με τους λιγοστούς ακρίτες που βλέπουν καθημερινά δεκάδες άτομα να αποβιβάζονται στις ακτές τους.

«Οι μετανάστες που φτάνουν στο νησί είναι υπερδιπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους, οι τουρίστες φεύγουν, βλέποντας αυτή την κατάσταση και οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», λέει με απόγνωση ο κ. Ευάγγελος Κοττορός, δήμαρχος στο ακριτικό νησί, και απευθύνει δραματική έκκληση στην Πολιτεία για άμεση βοήθεια.

«Εχουμε πάνω στο νησί κάπου 340 άτομα που δεν μπορούν να φύγουν. Προσπαθώ δύο-τρεις ημέρες για να βρεθεί ένα πλοίο να τους παραλάβει, αλλά είναι αδύνατον. Το καράβι της γραμμής πέρασε, αλλά δεν τους δέχθηκε. Καθώς δεν υπάρχει κάποιος χώρος διαμονής, καταλύουν παντού όπου βρίσκουν, σε δρόμους, κάτω από τα δέντρα. Τώρα σε αριθμό είναι υπερδιπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους στο νησί και βέβαια θα έρθουν και άλλοι, όπως γίνεται σχεδόν κάθε βράδυ».

Στο Αγαθονήσι σπανίως στρέφονται οι προβολείς της δημοσιότητας που εστιάζουν στη μαζικότητα των προβλημάτων που βιώνουν τα μεγαλύτερα νησιά, όπως η Κως και η Λέσβος, όπου επικεντρώνεται και η προσπάθεια των Αρχών.

«Είμαστε μόνο 150 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι και δεν υπάρχουν υποδομές. Στο νησί έχουμε μόνο έναν (1) αστυνομικό, στο τοπικό τμήμα, και δύο λιμενικούς. Οπως αντιλαμβάνεστε, είναι δύσκολο να ελέγξουν την κατάσταση και να διαχειριστούν εκατοντάδες μετανάστες», λέει ο κ. Ευ. Κοττορός που ζητά επίμονα από τα αρμόδια υπουργεία ενίσχυση των Αρχών. «Στο νησί μας, επίσης, δεν υπάρχει ιατρός ενώ ακόμα είναι λιγοστό και το νερό και τα αποθέματα προϊόντων δεν ξέρω αν θα μας φτάσουν. Οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους και λένε ότι αισθάνονται ανασφαλείς καθώς η όλη κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη».

Το νησί βρίσκεται κοντά στη Σάμο, έχει έκταση μόλις 13,4 τ.χλμ., γύρω υπάρχουν πολλές μικρές βραχονησίδες και εντάσσεται στο Νatura 2000 ως καταφύγιο. Στο λιμάνι και τον οικισμό λειτουργούν τρία ταβερνάκια και 2-3 καφέ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια μικρή τουριστική υποδομή με 60-70 δωμάτια, φιλοξενίας επισκεπτών.

«Οι μετανάστες έχουν καταλάβει τη μοναδική παραλία στο λιμάνι του νησιού και κάτοικοι και επισκέπτες δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Αυτό έχει ως συνέπεια να πλήττεται ο τουρισμός», λέει ο δήμαρχος.

«Οι επισκέπτες φεύγουν, αρκετοί μάλιστα έρχονται και μου το δηλώνουν: «Ωραίο το νησί σας, αλλά λυπόμαστε, αυτή η κατάσταση δεν αντέχεται». Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος παίρνει την υπόθεση στα χέρια του και υπάρχουν μικροκαβγάδες και συγκρούσεις. Προσωπικά φοβάμαι τα χειρότερα και προσπαθώ να λειτουργώ πυροσβεστικά αφού υπάρχουν και θερμόαιμοι. Στα άλλα νησιά, τουλάχιστον η Αστυνομία και το Λιμενικό έχουν κάποιο προσωπικό».

Γιώργος Αποστολίδης
Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]