Σάββατο, Δεκεμβρίου 06, 2014

Δευτερεύουσες πτυχές δράσης των Τζιχαντιστών στα Βαλκάνια

Του Ιωάννη Μιχαλέτου

Αριθμός που δεν δύναται επακριβώς να προσδιοριστεί, αλλά ξεπερνά τα 100 άτομα, έχουν προμηθευτεί Βουλγαρικά διαβατήρια, προτού καταφύγουν στη Τουρκία και εν συνεχεία να μεταβούν στις ζώνες πολέμου σε Συρία-Ιράκ.

Λόγω της πολιτικής της Βουλγαρίας να χορηγεί αφειδώς Βουλγαρικά διαβατήρια σε Σκοπιανούς και λοιπούς θεωρούμενους απογόνους των Βουλγάρων, έχουν καταφέρει Αλβανοί Τζιχαντιστές από την ΠΓΔΜ, όσο και "Γκοράνοι" (Σλαύοι-Μουσουλμάνοι), από το Κόσοβο αλλά και από το Σάντζακ της Σερβίας να πάρουν τέτοια διαβατήρια.

Μάλιστα κατά τις αλλαγές ονομάτων από τη Λατινική στη Κυριλλική γραφή έχουν υπάρξει παραλλαγές με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη ατόμων που είναι καταχωρημένοι σε βάσει δεδομένων, διευκολύνοντας την μετάβαση των Τζιχαντιστών και δυστυχώς και την επιστροφή τους, δίχως οι Αρχές άλλων κρατών που τυχόν θα τους ελέγξουν στα συνοριακά περάσματα να μπορούν να τους σταματήσουν.

Επίσης στην Βουλγαρία υπάρχουν αρκετοί πυρήνες με εκτιμώμενα 300 άτομα σε οικισμούς του Αίμου που εκπαιδεύονται σε όπλα και συντονίζουν αποστολές εθελοντών στη Μέση Ανατολή. Μια ομάδα εξ'αυτών εξαρθρώθηκε τις προάλλες από τις τοπικές αρχές.

Στο Μαυροβούνιο στην Αλβανόφωνη περιοχή του Ουλτσίντς, υπάρχουν αρκετοί πυρήνες υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους και διαχειρίζονται την ακραία οργάνωση Jemaat Furqan. Στην Αλβανία στην περιοχή Ντρενόβε κοντά στη Κορυτσά υπάρχουν έτεροι πυρήνες που κατά καιρούς εξασκούνται και στη χρήση φορητού οπλισμού σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Στα Σκόπια στο Αλβανικό πολιτικό σχηματισμό DUI έχουν αρχίσει να υφίστανται μικρό-ομάδες υποστηρικτών του Ισλαμικού κράτους οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν εκλογικά οφέλη βλέποντας τον διογκούμενο θρησκευτικό ριζοσπαστισμό μερίδας Αλβανών στην περιοχή.

Στη Ρουμανία, στο Δέλτα του Δούναβη και στη Δοβρούτσα έχουν αρχίσει να οργανώνονται φιλό-Τζιχαντιστικοί κύκλοι ντόπιων Μουσουλμάνων που τα προηγούμενα έτη είχαν προσχωρήσει στη διεθνή Ισλαμική οργάνωση Tablighi Jamaat . Παραλλήλως βρίσκονται σε συνεργασία με τους ριζοσπαστικοποιημένους Τατάρους της Κριμαίας, οι οποίοι έχουν στείλει αρκετούς εκατοντάδες Τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή, αλλά και συμμετείχαν στα περσινά επεισόδια στην πλατεία Μέινταν του Κιέβου με δεκάδες νεκρούς όπου και κατέρρευσε η τότε κυβέρνηση με αποτέλεσμα το τωρινό πόλεμο σε αυτή τη χώρα.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι συμπληρωματικά ως προς το ευρύτερο "Τζιχαντιστικό" φαινόμενο στα Βαλκάνια το οποίο εμπεριέχει με δεκάδες περισσότερο γνωστές και επικίνδυνες καταστάσεις αυτής της φύσεως.

Σε γενικές γραμμές η περιοχή δέχεται τις επιδράσεις των πολέμων στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Τζιχαντιστές είναι δεδομένο ότι μπορούν να παίξουν ρόλους ποικίλων αποχρώσεων, ως αντικείμενο, είτε εκμετάλλευσης είτε συνδιαλλαγής, με ισχυρά κρατικά συμφέροντα,λόγου χάρη της Τουρκίας.

Πηγή RIMSE


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...