Οι ευρωεκλογές πέρασαν και οι Γερμανοί επανήλθαν… δριμύτεροι με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μας απειλεί με «μεταρρυθμίσεις ή έξοδο από το ευρώ», όσο και εάν μετά το Βερολίνο προσπάθησε να τα μαζέψει
Του Αλέξη Ρωμανού
Επίσης, αίσθηση προκάλεσε και η εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί και ένα νέο πακέτο βοήθειας, αν και μικρότερο των δύο προηγούμενων και δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ., το οποίο ασφαλώς θα συνοδευθεί με νέο μνημόνιο.
Γιατί οι Γερμανοί όμως θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο;
Όπως έχουμε γράψει, πριν ακόμη βγούμε στις αγορές, το Βερολίνο και η τρόικα ήταν αντίθετοι στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειές της για την εξυγίανση της οικονομίας.
Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η τρόικα συνειδητοποιεί τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχε όλη την διαπραγματευτική ισχύ, ήταν υπερβολικά επικεντρωμένη στη λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές (μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζεται νέα έκδοση ομολόγου περί τα 5 δισ. ευρώ) μειώνει την διαπραγματευτική ισχύ της τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.
Με την οικονομία να είναι έτοιμη να εξέλθει από εξαετή ύφεση και με πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει πόρους για να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο δανεισμός είναι αναγκαίος μόνο για την αποπληρωμή του χρέους των 321 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων εταίρων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Οπότε, ακόμα και η τρόικα μετατρέψει την Ελλάδα στην πρώτη χώρα που δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της στην ίδια την κεντρική της τράπεζα, τόσο οι αγορές όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάποια προστασία. Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η τρόικα φοβάται ότι, καθώς χάνει τον έλεγχο έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα θα διολισθήσει στα λάθη που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές για να εξυγιάνει την οικονομία της.
Έχοντας η Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας, θα έχει την χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας, μετά μάλιστα και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έσπευσε να απαντήσει στο νέο δίλημμα Σόιμπλε «μέσα ή έξω από το ευρώ». Η αντίδραση της Αθήνας και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν σαφής, άμεση και αυστηρή:
«Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
«Δεν θα υπάρξει ανάγκη νέου δανείου (και άρα νέου μνημονίου)» λέει η Αθήνα, εφόσον επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το περίσσευμα των κεφαλαίων του ΤΧΣ για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, αν και η έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, το Ταμείο εκτιμά χρηματοδοτικό κενό περί τα 13 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016.
Πηγή «Παραγωγή»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...