Σήμερα η Τουρκία «χτίζει» αργά και σταθερά «καταστάσεις» με μακροπρόθεσμους στόχους, όχι μόνο στο Αιγαίο, στο Καστελλόριζο και στην Κύπρο, αλλά και στη Θράκη.
Εκεί η Άγκυρα παίζει ένα πολιτικό παιχνίδι με μεγάλες φιλοδοξίες. Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει να κάνει ακόμη και με την τύχη ελληνικών εδαφών.
Η τουρκική πρόθεση είναι φανερή. Ενίσχυση, με ποικίλα πολιτικά, αλλά και πλούσια οικονομικά μέσα, της επιχείρησης καθολικού εκτουρκισμού των μουσουλμάνων της Θράκης.
Με τη συμμετο9χή του «τουρκικού» κόμματος στις φετινές ευρωεκλογές (συνέβη για πρώτη φορά από τη Συνθήκη της Λοζάνης, 1923) η Άγκυρα με κατάλληλες πλειοψηφίες έχει στόχο στη δημιουργία «αυτονομιστικού» ζητήματος και στη συνέχεια έγερσης θέματος «απόσχισης».
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τώρα ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και όλος ο Ελληνικός πολιτικός κόσμος, έχει απέναντί του ένα πρόβλημα που τείνει να γίνει πιο «δυνατό» και από αυτό της Κύπρου. Και αν στο Κυπριακό η Αθήνα μπορεί να ισχυρίζεται ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, ότι η Κύπρος βρίσκεται μακριά, είτε ότι η υπόθεση της Κύπρου έχει μεγάλε δυσκολίες υπεράσπισης επειδή σε αυτήν μετέχουν πολλοί «παίκτες», στην Θράκη η υπόθεση είναι ξεκάθαρα ελληνική και για την ακρίβεια ελληνοτουρκική, αφού ο αντίπαλος είναι μόνο η Τουρκία και δεν υπάρχει στο ζήτημα αυτό θέμα ανάμιξης τρίτων.
Έτσι, λοιπόν, τίθεται και σε αυτή την μείζονα υπόθεση το βασικό πολιτικό ερώτημα:
Γιατί η Ελληνική ηγεσία αρνείται να διαχειρισθεί την υπόθεση της επιθετικής (με έντονα αποσχιστικά χαρακτηριστικά) τουρκικής πολιτικής στη Θράκη;
Επιπλέον, γιατί η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα δεν θέτουν ζήτημα απέλασης του τούρκου γενικού προξένου Κομοτηνής, ο οποίος κινείται «πολιτικά» εκτός των διπλωματικών καθηκόντων του, όπως με απόλυτη σαφήνεια αυτά ορίζονται;
Και κάτι ακόμα. Έχει μήπως αναλάβει ανεπισήμως κάποια «δέσμευση» η παρούσα συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ή ακόμη και ένας εκ των συγκυβερνώντων, ώστε να μην «ενοχλείται» ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Νταβούτογλου, που αρέσκεται να επισκέπτεται την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να κάνει «βόλτες» ινκόγνιτο, συντονίζοντας από την δική του πλευρά τα «έργα» των μειονοτικών δυνάμεων, τις οποίες ελέγχει με πλουσιότατους οικονομικούς πόρους της Τουρκίας, με υποσχέσεις ή και με εκβιασμούς και απειλές το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής;
Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία «δουλεύει» συστηματικά τη «νέα πολιτική» της στο ζήτημα της «τουρκικής» μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη (με νεότερο στόχο και τα Δωδεκάνησα) από το 2006 τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στον ισλαμικό κόσμο.
Σήμερα, το θέμα της Θράκης είναι πλέον τόσο πολύ «προχωρημένο», λόγω της τουρκικής υπερδραστηριότητας αλλά και της παράξενης ελληνικής απάθειας, ώστε να υποστηρίζεται από Έλληνες και ξένους διπλωμάτες ότι η Άγκυρα διαθέτει τώρα άλλο ένα ισχυρό όπλο, μία «σφήνα» εντός του ελληνικού εδάφους, για να «πονάει» την Αθήνα όταν «συναντάται» μαζί Έλληνες εκπροσώπους για συζητήσεις που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, το Αιγαίο, την ΑΟΖ ή και την Κύπρο…
Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...