Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2014

Τι δεν είπαν τα κόμματα

Γράφει ο Σαράντος Καργάκος 

Πέρα από το θέμα της Θράκης που θίξαμε στο προ­ηγούμενο άρθρο μας, υπήρξαν πολλές παραλείψεις κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Από τα κόμματα έλειψε η φαντασία και η ευαισθησία να επεξεργασθούν μια στοιχειώδη μεταρρύθμιση στη γραφειοκρατική ρου­τίνα και να χαράξουν μια ενιαία εθνική στρατηγική.

Κανείς δεν τόλμησε να διακηρύξει την ανάγκη για μια στροφή προς την παραγωγική εργασία όποιας μορφής. Δεν άκουσα σύνθημα για επιστροφή στη γη, στη θάλασσα (όχι για μπάνια), στα εργαστήρια. Τι παράγουμε δικό μας για ν’ αγοραστεί από τα 20 εκατομμύρια τουριστών; Τα «μπούμε­ρανγκ» της Αυστραλίας ή τα «τσολιαδάκια» που φτιάχνον­ται στην Κίνα; Τα περισσότερα είδη της υποτιθέμενης λαϊκής τέχνης είναι εισαγόμενα. Γιατί δεν κηρύσσεται σταυροφορία για νέες μορφές καλλιέργειας ή για την αξιο­ποίηση και επιτήδεια προβολή προϊόντων που παράγονται χωρίς φροντίδα, όπως τα χαρούπια και τα φραγκόσυκα;

Ο πρωθυπουργός -και πράττει καλώς- ομιλούσε και ομι­λεί διαρκώς για την ανάγκη αναπτύξεως. Πολλοί γνωστοί και άγνωστοι με ερωτούν: «Και πώς θα έλθει αυτή η ποθητή ανά­πτυξη;». Δεν πολυπιστεύω -χωρίς να τις απορρίπτω- στις ξέ­νες επενδύσεις. Οι ξένοι επενδυτές φροντίζουν πρωτίστως για τη δική τους ανάπτυξη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η καλύ­τερη επένδυση είναι η ιδρωμένη φανέλλα. Η ανάπτυξη μπο­ρεί να έλθει, όταν βλέπουμε λιγώτερους νέους στα μπαράκια και στις καφετέριες και περισσότερους στα χωράφια. Κατά την τελευταία διετία οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις είχαν σχέση με το στομάχι και το λαρύγγι. Πώς έτσι θα βγούμε από την κρίση; Τρώγοντας και πίνοντας;

Κάποτε λέγαμε το μειωτικό: «Άντε να μαζέψεις βρούβες!». Αυτό το κάποτε χλευαστικό πρέπει να το κά­νουμε συμβουλευτικό, παραινετικό. Διότι είναι πιο παρα­γωγικό και υγιεινό το να μαζεύει κανείς βρούβες στον αγρό παρά να λειώνει τα νιάτα στα κηφηνεία, πίνοντας ροφήμα­τα εισαγωγής και ωφελώντας έτσι την ξένη παραγωγή.

Είναι αλήθεια ότι η ταπεινή βρούβα ήταν κάποτε συνώ­νυμη της ευήθειας, της ανοησίας. Λέγαμε με κομπασμό: «Δεν τρώω βρούβες!». Δηλαδή, δεν τρέφομαι με κουτόχορτο. Και όμως αυτό το ταπεινό φυτό ήταν και είναι πολύ χρήσιμο και ως έδεσμα και ως πρώτη ύλη για την παρασκευή εμπλά­στρων, καταπλασμάτων και κάποιων φαρμάκων. Αλλά και ως λέξη είναι πολύ διδακτική. Η καταγωγή της ανάγεται στον αρχαιοελληνικό όρο «βολβός», που κατά τους μέσους χρόνους έγινε «βούλβα» και ακολούθως με τη μετάθεση του φθόγγου και την τροπή του λάμδα σε ρο έγινε βρούβα, που οι βλαστοί της γίνονται έδεσμα εξαιρετικό.
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως συνι­στούσε στους συντρόφους του ο Λένιν.

Την Ελλάδα δεν την σακάτεψε η Τρόικα. Την σακάτεψε ο εξυπνακισμός, η κατεργαριά, ο ναρκισσισμός, η μαγκιά, λες και η μαγκιά είναι τίτλος ευγενείας! Η ευλογημένη γη της Ελλάδος μπο­ρεί να μας δώσει τον πιο σπάνιο και εκλεκτό καρπό και ανθό. Κι όμως μεσούσης της κρίσης ακούγαμε το αρχοντοχωριατικό: «Εγώ να πάω στο χωράφι;». Έτσι αφήσαμε τη γεωργία ουσιαστικά στα χέρια των Αλβανών, Πακιστανών, Ινδών και άλλων αλλοδαπών. Οι «Λαϊκές» μας γέμισαν από μελαμψούς νεαρούς που σταδιακά υποκαθιστούν τους παρα­γωγούς, οι οποίοι πίσω από τους πάγκους έχουν φτιάξει καφενειακές «γιάφκες» και ποδοσφαιριστοσυζητούν ή ανοητοπολιτικολογούν, βρίζοντας την Ευρώπη από την οποία άντλησαν τόσες επιδοτήσεις με τις όποιες οι Ολλανδοί, αν είχαν τον τόπο μας, θα είχαν θαυματουργήσει.

Κάποιοι στον τόπο μας από παλιά πιστεύουν ότι οι εκλογές είναι ελιξήριο με θαυματουργικές ιδιότητες. Δεν το αποκλείω αλλ’ ούτε θεωρώ τις εκλογές που γίνονται πριν από την ώρα τους πανάκεια. Τούτες οι εκλογές ήταν από κάθε άποψη νίκη του κ. Τσίπρα, που έφερε στη γερα­σμένη Αριστερά ένα νεανικό σφρίγος και σε χρόνο ρεκόρ έγινε γνωστός σε όλη την υφήλιο. Δεν είμαι κακόπιστος να μην του το αναγνωρίσω. Οφείλω όμως να παρατηρήσω ότι κι αυτός, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου στο παρελθόν, κινήθηκε στη γραμμή της υποσχεσιολογίας. Κι αυτό μελ­λοντικά θα του κοστίσει ακριβά.

Κάποιοι φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας «είναι από τη στό­φα που γίνονται οι Ροβεσπιέροι», όπως έλεγε ο σπουδαίος μαρξιστής Πλεχάνωφ για τον Λένιν. Άλλοι φοβούνται ότι, αν εδραιωθεί, θα εξελιχθεί σε νέο Στάλιν. Αποκλείεται. Όταν ο Στάλιν ήταν νεαρός, 22-23 ετών, έγραψε στην παράνομη εφημερίδα της Τιφλίδας, την «Προλεταριάτις Μπρτζόλα» (= Προλεταριακή Πάλη) ότι ο «τσαρισμός αλλάζει δέρμα». Ήταν εσφαλμένη η διαπίστωση. Και γι’ αυτό μετά από 14-15 χρόνια ο τσαρισμός ήταν ένας ευκολόγδαρτος λαγός. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Τσίπρα. Δεν πρόκειται, παρά την όψιμη αγγλομάθειά του, την οποία επιδεικνύει σαν αρχοντοχωριάτης, να αλλάξει δέρ­μα. Παρ’ ότι πέρασε από την ΚΝΕ, δεν ήπιε ισχυρή δόση Σταλινίνης. Θα μείνει ένας απλός Μικάουμπερ του επαναστατικού λόγου (Ο Μικάουμπερ ήταν ένας «ήρωας» του Ντίκενς). Δεν έχει απόλυτη επιβολή πάνω στο κόμμα του. Κι αν κληθεί να κυβερνήσει, δεν θα μπορέσει σαν τον Λέ­νιν να εφαρμόσει μια Νέα Οικονομική Πολιτική, που έδω­σε για λίγο χρόνο ισχυρή πνοή στη σοβιετική οικονομία.

Αν πάλι οι πολιτικές εξελίξεις δεν τον ευνοήσουν, οι μισές από τις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ θα τον κατηγο­ρήσουν ότι επί μια τετραετία έκανε μια επαναστατολογικού τύπου ευνουχισμένη προπαγάνδα. Θα τον κατηγορή­σουν για Βοναπαρτισμό ή θα τον χαρακτηρίσουν σαν ρεκλαμαδόρο προπαγανδιστή.

Στην προεκλογική περίοδο -αλλά και πριν- ο κ. Τσί­πρας είχε υιοθετήσει τον ηχηρό τόνο του Στάλιν, όταν με­τά την επιστροφή του Λένιν στη Ρωσία έγραφε στην «Πράβδα» (= Αλήθεια) τις πύρινες φράσεις: «Η βροντή της Ρωσικής Επανάστασης θα ξυπνήσει από το λήθαργο τους εργάτες» - «Η γη καίγεται κάτω από τα πόδια των κα­πιταλιστών ληστών» - Το κόκκινο λάβαρο υψώνεται πάλι πάνω από την Ευρώπη».

Αν στις επόμενες εκλογές ο λαός του δώσει απόλυτη πλειοψηφία και αναλάβει την πρωθυπουργία, θα υποχρε­ωθεί να προσαρμοσθεί προς τις ανάγκες κάθε εξουσίας, να κάνει υποχωρήσεις και κάποιες ενδοτικές κινήσεις σαν αυτές που έκανε ο Λένιν και τις ονόμαζε «διαλεκτικά άλματα». Αλλά τότε θα ξεσηκωθούν οι Ροβεσπιέροι του Κόμματος και θα του κολλήσουν τη ρετσινιά του «λικβινταριστή». Η λέξη από το λατινικό ρήμα liqueo που σημαί­νει είμαι ρευστός, είμαι χαλαρός, λειώνω, εκθηλύνομαι, διαφθείρομαι. Ο Λένιν ονόμαζε τους «λικβινταριστές» νε­κροθάφτες του κόμματος.

Η κυβερνητική απειρία των στελεχών του, η ανομοι­ογένειά τους και κυρίως ο οππορτουνισμός τους δεν θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να εξασφαλίσει κυβερνητική αρμονία. Ούτε ταύτιση απόψεων. Μπορεί ο Στάλιν, όταν ήταν γνωστός ως Κόμπα, να έγραφε στην «Πράβδα» της 22ας Απριλίου 1912 ότι «απόλυτη ταύτιση ιδεών βρίσκει κανείς μόνο στα νεκροταφεία», ωστόσο, όταν ο ίδιος πήρε στα ατσάλινα χέρια του (Στάλιν σημαίνει ατσάλι) την εξουσία, μετέτρεψε το κόμμα του σε... νεκροταφείο! Και όχι μόνο το κόμμα του.

Όλα τα παραπάνω έχουν γραφτεί με αγαθή προαίρεση. Φοβάμαι ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐ­ου 2014, ο κ. Τσίπρας έχει πάρει το στυλ Μεσσία. Πι­στεύει ότι θα λυτρώσει την Ελλάδα και την Ευρώπη από την καπιταλιστική αμαρτία. Κάτι τέτοιο πίστευε και ο Χίτλερ που συχνοέλεγε ότι «η Θεία Πρόνοια του έχει αναθέσει την αποστολή να επιτελέσει μεγάλο έργο».

Η Θεία Πρόνοια ας τον προφυλάξει από τη μεγαλομα­νία, για να φυλαχτούμε κι εμείς από τη μανία της ιστορίας. Δεν χρειαζόμαστε καινούργια τρικυμία.


Πηγή "Εστία"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

5 σχόλια:

  1. Ώστε, δεν φταίει η Τρόικα, κ. καθηγητά; Και φταίμε βεβαίως "εμείς", ο απλός πολίτης που επαναπαύτηκε, έτσι;. Φταίει δηλαδή ο κόσμος, από ότι καταλαβαίνω, που δεν δούλευε στις φράουλες, ας πούμε. Ποιοι απαξίωσαν την γεωργική παραγωγή, κ καθηγητά; Οι εργάτες που δεν μάζευαν τα πορτοκάλια; Δεν φταίει η ηγεσία που εφάρμοσε την εγκληματική πολιτική; Τι είναι η Τρόικα; Πώς ήρθε; Ποιοι την έφεραν; Το ΔΝΤ, εκεί που "επεμβαίνει", δεν γνωρίζουμε ότι πρώτα καταργεί την εθνική κυριαρχία; Μεθοδεύτηκε ή όχι ο υπερδανεισμός της χώρας από αυτούς που μας κουνάνε σήμερα το δάχτυλο; Μεθοδεύτηκε ή όχι από την ΕΕ η εκμηδένιση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας; Μεθοδεύτηκε ή όχι η παρέμβαση της Τρόικας από την τραπεζική ελίτ που κυβερνά τον κόσμο με τη συνέργεια των εδώ "πολιτικών" υπαλλήλων της; Εσείς, κ καθηγητά, τι κάνατε όταν μας έστηναν αυτήν την παγίδα που οδήγησε στην τωρινή τραγωδία; Αντιδράσατε; Καταγγείλατε; Αυτοί που έστρωσαν το χαλί στην Τρόικα είναι ή δεν είναι οι ίδιοι που ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν το 2004 στην Κύπρο; Η οικονομική ισοπέδωση της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι ένα - νέου τύπου - σχέδιο Ανάν; Κυβερνά ή όχι σήμερα την χώρα ο Σημιτικός εκσυγχρονισμός; Αυτοί οι "κύριοι" δεν ευθύνονται για την προετοιμασία και την παράδοση της χώρας στους "δανειστές"... στους οικονομικούς εγκληματίες; Όχι, κ καθηγητά;
    Κρίμα.
    Πέτρος Δημητρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Baloo

      Κε Δημητρίου.
      Κάπου έχετε μπερδευτεί.
      Ο κος Καργάκος δεν προσπαθεί να αθωώσει την Τρόικα.
      Επισημαίνει τα κακώς κείμενα που υπήρχαν στον μέσο Έλληνα (και υπάρχουν ακόμα) και πρίν απο την έλευση της τρόικας.
      Αμφισβητείτε οτι η αγροτική εργασία έχει σχεδόν περάσει στα χέρια των μεταναστών?
      Για δοκιμάστε να προτείνετε σε κάποιον Έλληνα να εργαστεί σε μια κτηνοτροφική μονάδα
      (όχι ως επιστάτης σε αλλοδαπούς εργάτες αλλά ως εργάτης) και να δούμε με πόση προθυμία θα την δεχτεί (τι με πέρασες ρε , για πακιστανό?)
      Ρωτάτε τι έκανε ο καθηγητής όταν μας έστηναν την παγίδα.
      Είχα την τύχη να τον παρακολουθήσω σε μια πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 (λυπάμαι μόνο που δεν θυμάμαι την ημερομηνία να σας την δώσω να παρακολουθήσετε) όπου σχολίαζε για την απροθυμία των νέων Ελλήνων να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες.
      Κατά την άποψή μου τα λεγόμενά του ήταν σωστότατα (μένω στην επαρχία και αυτά που έλεγε τα έβλεπα μπροστά μου).
      Θέλοντας να δώσει έμφαση σε αυτά είπε: Θα συνιστούσα στους νέους να μάθουν καλά την αλβανική γλώσσα διότι έτσι όπως πάμε θα γίνουν υπάλληλοι των τωρινών εργατών τους.
      Για να εισπράξει την απάντηση του δημοσιογράφου "αυτό που λέτε είναι ρατσιστικό'.
      Για τα υπόλοιπα που γράφετε συνυπογράφω.
      Όμως ποιός τους επέλεξε όλους αυτούς να κυβερνήσουν και να οδηγήσουν τη χώρα σε αυτό το χάλι?
      Ο αποχαυνωμένος Έλληνας ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος ο οποίος ανταποκρινόμενος στις υποσχέσεις των πολιτικών και των τραπεζιτών ξετίναζε την πιστωτική του κάρτα αγοράζοντας μανιωδώς αγαθά τα οποία δεν μπορούσε να συντηρήσει και να ξεχρεώσει και καταλήγοντας σε κατάσταση "σκάσε - δούλευε - πλήρωνε".
      Ο λεβέντης Έλληνας αγρότης ο οποίος έκλεινε δρόμους υπακούοντας τυφλά στις προσταγές των αγροτοσυνδικαλισταράδων ζητώντας επιδοτήσεις επι επιδοτήσεων έχοντας τους αλλοδαπούς να δουλεύουν στα χωράφια του τη στιγμή που ο γιός του απολάμβανε τη φραπεδιά του στην πλησιέστερη πόλη.
      Ο Έλληνας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος όταν του ζητούσες απόδειξη έκανε τα πάντα να μην την κόψει μην τυχόν και πληρώσει στο κράτος κανένα ευρώ.
      Αυτοί λοιπόν κε Δημητρίου κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι συνυπεύθυνοι (σε πολύ μικρότερο βαθμό ίσως) για την κατάντια της χώρας μας.

      Διαγραφή
  2. Τι να κανει ακριβως; γιατι καταγγελιες εχουμε απο τους παντες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Δεν χρειαζόμαστε καινούργια τρικυμία."
    Πότε ήταν η τελευταία τρικυμία κατά τη γνώμη σας; Ίσα ίσα η νηνεμία και η απραξία του πληρώματος καθήλωσαν το καράβι και τους στέλνουν έναν έναν στο θάνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν 10 χρονια εστρωσα με Ελληνα πλακα καποια πλακακια στο σπιτι μου. Ο πλακας ειχε βοηθο εναν Αλβανο που τον ειχε σηκω κατσε και του μιλαγε αποτομα. Καποια στιγμη που τον αποπηρε, ο Αλβανος του απαντησε: καλα φωναζε εσυ αλλα σε λιγα χρονια θα ειμαι εγω αφεντικο......
    Ετσι ακριβως εγινε και μαλιστα ο Αλβανος του πηρε ολες τις δουλειες του φωνακλα Ελληνα πλακα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...