Το ΝΑΤΟ βρίσκεται πάντα «ένα βήμα πίσω» από τη στρατηγική της Μόσχας στην κρίση της Ανατολικής Ουκρανίας
Γράφει η Νατάσα Μπαστέα
Μάχες μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων ξέσπασαν και χθες στην περιοχή του Σλαβιάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, ενώ Ουκρανοί και Ρώσοι άρχιζαν συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μία εστία έντασης και να επιλυθεί η διαφωνία για το φυσικό αέριο.
Μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε συνομιλίες με τους ρώσους σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις ανατολικές περιοχές της χώρας του.
Ο Ποροσένκο πήρε μέλος σε συζήτηση για το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο με τον Μιχαήλ Ζουράμποφ, τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουκρανία και έναν εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Η έναρξη του διαλόγου ήρθε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του δισεκατομμυριούχου Ποροσένκο στην προεδρία της Ουκρανίας και συνέπεσε με μία μεγάλη επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ.
Πάντως σήμερα λήγει το τελεσίγραφο που είχε δώσει στο Κίεβο η Μόσχα. Η Ρωσία είχε απειλήσει να κόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία αν δεν πληρώσει τις οφειλές τις προς αυτήν, που ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια (οι ρώσοι λένε ότι ανέρχονται σε 4,45 δις. στα οποία κάθε μήνα προστίθεται ένα δισεκατομμύριο.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ποροσένκο συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Εκεί συμφωνήθηκε η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Ενώ, λοιπόν, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται παράλληλα με τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, οι εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών για τις εξελίξεις φέρνουν τη Μόσχα να έχει το προβάδισμα των κινήσεων.
Οι τακτικές που χρησιμοποιεί η ρωσική ηγεσία, αποτελούν, σύμφωνα με δεκάδες ειδικούς, αξιωματούχους δυνάμεων ασφαλείας αλλά και στελέχη μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στον Financial Times, πρότυπο πολεμικής διαχείρισης για τον 21ο αιώνα, καθώς σε αυτήν ενέχονται από μικρές ομάδες άγνωστων κομάντος έως κυβερνοπόλεμος. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι από πλευράς τακτικής η Ρωσία διεξάγει μία επιδέξια και με μεγάλο εύρος εκστρατεία, η οποία ανά πάσα στιγμή βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους.
«Έχω εντυπωσιαστεί», δηλώνει ο Τζόναθαν Εγιάλ, διευθυντής ινστιτούτου διεθνών σχέσεων στο Λονδίνο. «Η ικανότητα διάψευσης των πάντων δείχνει ότι είναι μία πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση… σιωπηρή αλλά θανάσιμα αποτελεσματική. Η Δύση έχει πιαστεί αδιάβαστη από την πρώτη ημέρα».
«Στην Κριμαία υπήρχε εμφανής συγκέντρωση δυνάμεων», λέει ανώτατος αξιωματικός του ΝΑΤΟ στην βρετανική εφημερίδα.
Ειδικές Δυνάμεις
«Στην Ανατολική Ουκρανία δρουν κυρίως ειδικές δυνάμεις. Οι ομάδες είναι ολιγομελείς. Οι κομάντος κάνουν τη δουλειά τους και εξαφανίζονται πολύ γρήγορα, αφήνοντας τις ομάδες των αποσχιστών να αναλάβουν τον έλεγχο». Επικαλείται παραδείγματα όπου ομάδες των έξι ανδρών, εξοπλισμένων με πανάκριβα ρωσικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας, όπως το VSS Vintorez, έχουν εντοπιστεί να βοηθούν τους αντάρτες. Αλλού, άγνωστοι με πολιτικά φαίνονται να δίνουν οδηγίες στους συγκεντρωμένους. Εξετάζοντας βίντεο και φωτογραφίες, από τη στάση τους, τη γλώσσα του σώματος και τη συμπεριφορά τους, οι ειδικοί του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι πρόκειται για πράκτορες της SVR ή της FSB, των μυστικών ρωσικών υπηρεσιών, όχι μόνο εκείνης που ασχολείται με το εξωτερικό αλλά και εκείνης που ασχολείται με το εσωτερικό της χώρας, καθώς η Ουκρανία ακόμα θεωρείται «εσωτερικό ζήτημα».
"Η Ρωσία είχε απειλήσει να κόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία αν δεν πληρώσει τις οφειλές τις προς αυτήν, που ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια (οι ρώσοι λένε ότι ανέρχονται σε 4,45 δις. στα οποία κάθε μήνα προστίθεται ένα δισεκατομμύριο."
ΑπάντησηΔιαγραφήkx
Όταν το Ιράκ αποφάσισε να εισβάλει στο Κουβέιτ, ο λόγος ήταν διότι το τελευταίο αρνείτο να επιστρέψει τα δολάρια στο Ιράκ, που εισέπραττε από την πώληση πετρελαίου του, κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ. Όπως είναι γνωστό, η τότε Αμερικανίδα πρέσβης στο Ιράκ, όταν της ανακοινώθηκαν οι προθέσεις του Σαντάμ για εισβολή, είπε ότι αυτό δεν ενδιέφερε τις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες (ανθρωπιστικές) Πολιτείες αποφάσισαν να εμπλακούν μετά το επεισόδιο των θερμοκοιτίδων. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα καλοστημένο ψεύδος.
Είπατε τίποτα ;
Το να κοπει το φυσικο αεριο πχ στην Ελλαδα σημαινει δυσκολιες και κακουχια. Το να κοπει στην Ουκρανια σημαινει θανατο.....
ΑπάντησηΔιαγραφή