Γιαταγάνα: Ύποπτη και επικίνδυνη η κυβερνητική στάση στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Γιατί η κυβέρνηση αποφεύγει να αναφέρει τις γενοκτονίες εις βάρος των Ελλήνων στο αντι-ρατσιστικό νομοσχέδιο; Αυτή την απολύτως δικαιολογημένη απορία εκφράζει η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα, σχετικά με την μεθόδευση μη αναφοράς στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο των γενοκτονιών που έχουν συντελεσθεί εις βάρος τόσο των Αρμενίων, όσο και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Μάλιστα, η κυρία Γιαταγάνα, ξεσκεπάζει την οποιαδήποτε πιθανή πρόφαση για αιτιολόγηση εκ μέρους της κυβέρνησης και κάνει αναφορά για μία μεθόδευση η οποία δεν είναι μόνο επικίνδυνη και ύποπτη, αλλά ενέχει πιθανά στοιχεία σκοτεινών πολιτικών συμφωνιών της συγκυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου με πολιτική δύναμη ή δυνάμεις που δεν επιθυμούν την εκ μέρους της Ελλάδας αναγνώριση των συγκεκριμένων γενοκτονιών.
Σε ανοιχτή της επιστολή, που κατέθεσε στις 29 Απριλίου 2014, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, η κυρία Γιαταγάνα αναφέρει:
Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
Την 10 Απριλίου 2014 στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, έγινε η β’ ανάγνωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Στο άρθρο 2 δεν αναφέρεται ρητά η άρνηση των γενοκτονιών αναγνωρισμένων από την Ελληνική Βουλή δηλαδή, της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των εν γένει Ελλήνων της Ανατολής.
Υπενθυμίζω ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 6-6-2013 ανέφερε ρητά τη φράση «γενοκτονιών αναγνωρισμένων από την Ελληνική Βουλή».
Περιέργως όμως, η φράση αυτή αφαιρέθηκε κατά την α’ και β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι:
α)κατά την ακρόαση των φορέων που έγινε στην επιτροπή της οποίας είμαι μέλος, ακούστηκαν σθεναρά οι φωνές των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. . οι οποίοι επέμεναν ότι ρητά πρέπει να αναφέρονται οι γενοκτονίες Πόντίων, Αρμενίων και Ελλήνων της Μ.Ασίας.
β)Τόσο κατά την α’ και την β’ ανάγνωση υπήρξε ρητή δήλωση του εισηγητή της ΝΔ του κ. Κουτσούμπα όσο και εμού ως εισηγήτριας των ΑΝ.ΕΛ. τότε, ότι δεν θα ψηφιστεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αυτό εάν δεν αναφέρονται ρητά οι γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ.Ασίας.
Περιέργως και κατά την β’ ανάγνωση δεν παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, νομοθετική βελτίωση του νομοσχεδίου στην οποία να υπάρχει ρητή μνεία στη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ.Ασίας, όπως ρητά αναφέρεται το Ολοκαύτωμα. Πιθανώς υπήρξε άρνηση από πλευράς της ΔΗΜΑΡ, η οποία κατά την κατάθεση του Νομοσχεδίου ήταν στη Συγκυβέρνηση, προφανώς επηρεασμένης από τις «γνωστές απόψεις» της κ.Ρεπούση για «το συνωστισμό στην προκυμαία της Σμύρνης». Σήμερα η ΔΗΜΑΡ δεν αποτελεί μέρος της Συγκυβέρνησης, και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πρόβλημα στην Κυβερνητική πλειοψηφία να προβεί δι’υμών στην προκείμενη νομοθετική βελτίωση του άρθρου 2.
Εάν δεν γίνει η προτεινόμενη νομοθετική βελτίωση του άρθρου 2, ρητά σας δηλώνω ότι θα καταψηφίσω, ως Ανεξάρτητη Βουλευτής πλέον, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, γιατί προσβάλει τις πάγιες αρχές και πεποιθήσεις μου, καθώς και διότι έλκω την καταγωγή μου από την Μ.Ασία.
Καλώ δε και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων και ιδίως της ΝΔ, να εμείνουν στη θέση τους και να καταψηφίσουν το «Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο».
Με εκτίμηση,
Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα
Ανεξάρτητη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
οτι ναναι
ΑπάντησηΔιαγραφή