Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανοί αποδομούν το «πρωτογενές πλεόνασμα» Σαμαρά

«Παραπλάνηση της κοινής γνώμης» καταγγέλλει ο εκ των κορυφαίων οικονομολόγων Ζιν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας»

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δεξιός είναι ο Χανς - Βέρνερ Ζιν, ο γνωστότερος ίσως Γερμανός οικονομολόγος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου. Δεξιό είναι το νεοσύστατο ευρωσκεπτικιστικό πολιτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθεί στο νέο ευρωκοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Δεξιά είναι η εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Ολοι οι προαναφερθέντες δηλαδή ανήκουν στη συντηρητική παράταξη της Γερμανίας. Ομοϊδεάτες του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αυτοί όμως πρωτοστατούν σε σφοδρότατες επιθέσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης -δεξιάς με «ολίγη από σοσιαλδημοκρατία» κι αυτής!- επειδή υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας μας, τη στιγμή που η Γιούροστατ ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 12,7% για την Ελλάδα. Η αναγνώριση ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά «παραπλάνηση της κοινής γνώμης» κατήγγειλε ο Χανς - Βέρνερ Ζιν.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοια πλεονάσματα» πρόσθεσε και συνέχισε ακάθεκτος: «Σίγουρα το ελληνικό κράτος δεν έχει κανένα πλεόνασμα προϋπολογισμού. Η Ελλάδα στέκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε υποχρεωθεί εδώ και πολύ καιρό να κηρύξει πτώχευση χωρίς την αντικατάσταση ιδιωτικών δανείων από δάνεια της κοινότητας κρατών με φτηνά επιτόκια» τόνισε κατηγορηματικά. Ο Βέρνερ αποδόμησε πλήρως όχι μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και το ότι κατόρθωσε να δανειστεί με πενταετή ομόλογα από τις αγορές.

«Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση να μπορεί να δανειστεί πάλι από τις αγορές οφείλεται μόνο στις ρητές και στις έμμεσες υποσχέσεις διάσωσης της κοινότητας των κρατών και της ΕΚΤ», υπογράμμισε ο Γερμανός οικονομολόγος. «Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ενέχει δολιότητες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2013 βρισκόταν στο 12,7% του ΑΕΠ.

Αν αφαιρέσει κανείς από το νούμερο αυτό τις πληρωμές τόκων του ελληνικού κράτους, καθόλου δεν προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά πρωτογενές έλλειμμα ύψους 8,7% του ΑΕΠ!». Συνεχίζει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα: «Η μεγάλη διαφορά προκύπτει πρώτα απ' όλα επειδή το ελληνικό κράτος το 2013 έπρεπε να εφοδιάσει με κεφάλαιο τις καταπονημένες τράπεζές του για μία και μοναδική φορά - αυτός εν πάση περιπτώσει είναι ο ισχυρισμός της τρόικας. Μόνο αυτές οι ενέσεις κεφαλαίου ανήλθαν στο 10,8% του ΑΕΠ».

Ακριβώς στο σημείο αυτό επικέντρωσε την επίθεσή του το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Σε επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος του κόμματος Μπερντ Λούκε αμφισβήτησε αρχικά τον ορισμό της τρόικας για το πρωτογενές πλεόνασμα. Συνήθως αποκαλείται πρωτογενές υπόλοιπο το ποσό των χρημάτων που ένα κράτος βάζει στην άκρη για να εξυπηρετήσει το χρέος του. Ως εκ τούτου είναι εσφαλμένο να αφαιρούνται από το έλλειμμα τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ο Λούκε.

Σε δεύτερη επιστολή του ο Λούκε όξυνε την κριτική του, ερωτώντας τη γερμανική κυβέρνηση γιατί, ενώ προβλέπει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ορίζει ως εφάπαξ έξοδο αυτή την πρώτη χρηματική ένεση. Στο θέμα αυτό αναφέρεται και ο Ζιν, δηλώνοντας: «Αυτό που ανακοίνωσε η τρόικα ήταν ένας αριθμός, από τον οποίον είχαν αφαιρεθεί όλες οι δαπάνες που δηλώθηκαν ως εφάπαξ έξοδα, ιδίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, παρόλο που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ότι θα αποφευχθεί στα επόμενα χρόνια η διάθεση περαιτέρω μέσων για τη σωτηρία των τραπεζών».

Ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος προσθέτει με εμφανή περιφρόνηση: «Τα οποιαδήποτε υπόλοιπα προϋπολογισμού είναι πάντα θετικά, όταν απλώς αφαιρεθούν επαρκώς πολλά έξοδα»! Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα που ανακοίνωσε η Γιούροστατ ανήλθε το 2013 σε 23 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 12,7% του ΑΕΠ της χώρας μας. «Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα πώς μπορεί να ξαναγίνει βιώσιμο το ελληνικό κρατικό χρέος» γράφει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». «Το 2013 ανήλθε το ελληνικό δημόσιο χρέος σύμφωνα με τη Γιούροστατ στο 175,1% του ΑΕΠ. Με αυτό η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το κατά πολύ υψηλότερο χρέος» υπογραμμίζει η δεξιά γερμανική εφημερίδα. Οπως όλα δείχνουν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Μέρκελ να βοηθήσει τον Σαμαρά εν όψει ευρωεκλογών, ούτε οι Γερμανοί δεν πιστεύουν πια κανέναν από τους... «άθλους» του.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]