Κρίσεις Αρχηγών στις Ένοπλες Δυνάμεις: η φαρσοκωμωδία πρέπει να τελειώνει
Το 2005, επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, καταργήθηκε η θεσμοθετημένη από τον προκάτοχό του χρονική διάρκεια της θητείας των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και ταυτόχρονα η συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ως πλήρες μέλος του ΚΥΣΕΑ. Η μυωπική αντίληψη του τότε υπουργού έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων και έδωσε λαβή για καταστροφικές κομματικές παρεμβάσεις στον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας.
Ο θρίαμβος της κομματοκρατίας οδήγησε σε αποφάσεις ερήμην των Γενικών Επιτελείων και τραγελαφικές καταστάσεις:
Στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποφασίστηκε η προμήθεια με απ΄ευθείας ανάθεση 30 αεροσκαφών F-16 Adv., για την οποία ο τότε Αρχηγός ΓΕΑ ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ! Προωθήθηκαν με απ΄ευθείας ανάθεση τα προγράμματα προμηθειών 415 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 και 6 φρεγατών FREMM χωρίς οποιαδήποτε επεξεργασία από τα Γενικά Επιτελεία.
Η επάνδρωση των Μονάδων επλήγη καίρια από την ψηφοθηρικού χαρακτήρα μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες τον Αύγουστο του 2009 ενώ την ίδια περίοδο, καρατομήθηκαν ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Γράψας και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βούλγαρης με το αιτιολογικό ότι «και στην Τουρκία τον Αύγουστο αλλάζουν οι ηγεσίες»!
Το Νοέμβριο του 2011 καρατομήθηκε το σύνολο σχεδόν του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου και η πλειοψηφία του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου με τα ΠΑΣΟΚικής έμπνευσης σενάρια περί πραξικοπήματος.
Σήμερα, και σχεδόν 7 μήνες μετά τις τελευταίες κρίσεις, διάφοροι κύκλοι εντός και εκτός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καλλιεργούν κλίμα αλλαγής της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την αστεία δικαιολογία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ ενώ:
- ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος δεν έχει συμπληρώσει 2 έτη στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
- ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος είναι ο τρίτος Αρχηγός σε διάστημα διετίας μετά την παραίτηση του Αντιστράτηγου Κων/νου Ζιαζιά τον Ιούλιο του 2012 και την ολιγόμηνη παραμονή του Αντιστρατήγου Κων/νου Γκίνη στην ηγεσία του ΕΣ.
- οι Διοικητές Μείζονων Σχηματισμών και στους τρεις Κλάδους δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο παραμονής για να ενημερωθούν, πόσω μάλλον για να υλοποιήσουν αποφάσεις όπως η προώθηση της Νέας Δομής Δυνάμεων (ΝΔΔ), να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να θεωρηθούν επιχειρησιακοί μετά από τη διεξαγωγή ασκήσεων που έχουν εντωμεταξύ περιορισθεί δραματικά.
Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι απαιτείται άμεση θεσμοθέτηση θητείας για τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, χρονικής διάρκειας 2 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για ένα ακόμα χρόνο. Οι αποφάσεις του αρμοδίου Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) θα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους έτσι ώστε η διαδοχή να είναι ομαλή και να υπάρχει εκτενής ενημέρωση ενώ θα πρέπει να επιτυγχάνεται θεσμικά διακομματική συναίνεση. Οι Αρχηγοί οφείλουν να γνωρίζουν το χρόνο παραμονής τους ώστε να μπορέσουν να οραματιστούν, να καθορίσουν στόχους και να σχεδιάσουν την υλοποίησή τους αλλά και για να προετοιμάσουν την επόμενη Ηγεσία.
Επομένως, μοναδικό αντικείμενο επικείμενης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ είναι η λήψη αποφάσεων για την αποστρατεία των Διοικητών Μείζονων Σχηματισμών που καταργούνται με την ΝΔΔ. Η απόδοση ιδιότητας πλήρους μέλους στον Α/ΓΕΕΘΑ (με δικαίωμα ψήφου) τον Αύγουστο του 2012 απέδειξε ότι η κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει λάθη του παρελθόντος.
Ιδού η Ρόδος λοιπόν.
Πηγή: Strategy Reports
Η κυβέρνηση ; Εχεις μείνει χρόνια πίσω .....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός αν λες κυβέρνηση τα σουργελα που σκλάβωσαν την Πατρίδα .Τεμαχισουν το πτώμα αδελφέ .
Εκτός αν είσαι και εσύ χαζαρος η πεσμένος στα τέσσερα ......
Οποτε δεν είσαι αδελφός. Είσαι εχθρός .