Άραβες από το Κατάρ σε σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση στην Θράκη
Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
- Οι ηγεσίες των ενόπλων δυνάμεων του αραβικού εμιράτου και της χώρας μας θα παρακολουθήσουν την κοινή άσκηση την Πέμπτη 12 Ιουλίου στην θέση «Αμπελώνες» Κομοτηνής
- Οι ηγεσίες των ενόπλων δυνάμεων του αραβικού εμιράτου και της χώρας μας θα παρακολουθήσουν την κοινή άσκηση την Πέμπτη 12 Ιουλίου στην θέση «Αμπελώνες» Κομοτηνής
150 Ευέλπιδες από το Κατάρ έρχονται στην Κομοτηνή για να εκπαιδευτούν στα σύγχρονα όπλα και σε πραγματικό φυσικό περιβάλλον κάτι που δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν στην χώρα τους που υπάρχει μόνο έρημος. Το κράτος του Κατάρ είναι ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής, που καταλαμβάνει τη χερσόνησο Κατάρ, επί της ανατολικής ακτής της Σαουδικής Αραβίας στον Αραβικό ή Περσικό Κόλπο. Έχει έκταση 11.437 km² και πληθυσμό 833.285 κατοίκους. Είναι κράτος πλούσιο σε πετρελαιοπηγές, έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο.
Οι Καταρινοί ευέλπιδες συνοδεύονται από 21 ανώτερους αξιωματικούς που θα διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής ενώ θα μετέχουν σ΄ ένα εξαντλητικό πρόγραμμα διαρκούς εκπαίδευσης μέσα σε δάση και φυλλωσιές με επίκεντρο την θέση «Αμπελώνες» όπου την ευθύνη της φιλοξενίας και εκπαίδευσης έχει αναλάβει η 21 ΤΕΘ Ταξιαρχία Πίνδος. Μιλήσαμε με τον διοικητή ταξίαρχο κ. Πανά ο οποίος χθες ανέμενε τον ταξίαρχο του Κατάρ και ρύθμιζε τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Έρχονται για να ζήσουν μια εκπαίδευση που δεν έχουν την δυνατότητα να την κάνουν στην χώρα τους θα πει ο κ. Πανάς, έρχονται για να δουν πως διαβιώνουν έξω όταν βγαίνουν σε ασκήσεις εκτός ερήμου, πώς να προφυλάσσονται από ενέδρα, πώς να κάνουν μια εκκαθάριση αποψίλωση περιοχής, να κάνουν περιπολίες όταν είναι σε επιχειρήσεις εκπαιδευόμενοι σε βασικά αντικείμενα τα οποία δεν μπορούν να τα κάνουν στην χώρα τους όπου έχουν ένα άλλο περιβάλλον. Ψάχνουν να βρουν διαφορετικό έδαφος σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους σε Νατοϊκές ασκήσεις, να δουν πως μπορεί να εξελιχθεί μια στρατιωτική επιχείρηση σε άλλο έδαφος και μέσα από την συνεργασία με άλλους στρατούς.
Το ότι επιλέγουν το ελληνικό στρατό είναι ότι αναγνωρίζουν το αξιόμαχο του στρατού μας. Η Θράκη δεν επιλέχθηκε τυχαία ήταν στοχευμένη η επιλογή;
- Βεβαίως ήταν μελετημένη και στοχευμένη η επιλογή της Θράκης γιατί εκπαιδεύονται σε δύο χώρους στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη όπου είναι τα πεδία βολής με μεγάλους χώρους εκπαίδευσης και τους εξασφαλίσαμε ιδανικές συνθήκες. Ψάχνουν να κάνουν τις επιχειρήσεις τους σε διαφορετικό έδαφος σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους σε άλλο περιβάλλον και θέλουν να δουν την δική τους ετοιμότητα σε ένα διαφορετικό γεωφυσικό περιβάλλον από τη χώρα τους. Επέλεξαν την Ελλάδα γιατί δεν τους αντιμετωπίσαμε σαν χρήμα και γιατί τους εξασφαλίσαμε τιμές που θα κόστιζε και σε μας με τις καλύτερες δυνατές παροχές.
Διατροφικά έχετε κάνει κάποια προετοιμασία;
- Φροντίσαμε να υπάρχει κοτόπουλο και μοσχάρι κι έχουμε βρει τα καταστήματα που θα προμηθευτούν οι ίδιοι το κρέας, ενώ έχουν φέρει δικούς τους μάγειρες που θα αναλάβουν την εστίασή τους.
Οι πόλεις κ. ταξίαρχε, οι κάτοικοι θα αισθανθούν κάτι από την άφιξή τους και τις ασκήσεις που θα γίνονται;
- Θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, σίγουρα θα ακούν και πυροβολισμούς και θα βλέπουν στρατιωτικές κινήσεις με αποκορύφωμα την Πέμπτη 12 Ιουλίου όταν είναι κι εδώ οι ηγεσίες τους όπως και ο αρχηγός ΓΕΣ της χώρας μας οπότε θα γίνει μια μεγάλη κοινή άσκηση, πιθανόν ανοικτή και για το κοινό.
Το Κατάρ απ’ ότι γνωρίζουμε δεν έχει εμπλακεί σε εμπόλεμες επιχειρήσεις;
- Όχι αλλά έχουν δώσει βαρύτητα τα τελευταία χρόνια στο να εκπαιδεύουν τον στρατό τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ».
Η χώρα του Κατάρ διατηρεί μια μικρή στρατιωτική δύναμη περίπου 11.800 ανδρών, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατού (8500), Ναυτικό (1800) και τη δύναμη του αέρα (1.500). Υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με τη Γαλλία, νωρίτερα το 1994. Το Κατάρ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις συλλογικές προσπάθειες υπεράσπισης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου τα άλλα πέντε μέλη του είναι η Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, η ΗΑΕ και το Ομάν. Η παρουσία μιας μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα παρέχει τη χώρα με μια εγγυημένη πηγή της άμυνας και εθνικής ασφάλειας.
Άντε βρε την επόμενη φορά, να εκπαιδεύσουμε Τούρκους, Σκοπιανούς και Αλβανούς. Είμαστε large εμείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Κατάρ που ΄΄δεν έχει εμπλακεί σε εμπόλεμες επιχειρήσεις΄΄, εγώ θυμάμαι κάτι εμπλοκές στη Λιβύη και τώρα στη Συρία. Εκτός αν η χρηματοδότηση τρομοκρατών και όχι μόνο, δεν μετράει.
Και βρήκαμε να τους εκπαιδεύσουμε και στη Θράκη.
Και αν προσεξει καποιος τους φιλους τους Αμερικανους Αγγλους Γαλλους και το κακο συναπαντημα + τον ρολο τους στις ταχα Αραβικες "επαναστασεις" , καταλαβαινει αβιαστα .
ΑπάντησηΔιαγραφήTo Kατάρ δεν έχει εμπλακεί σε εμπόλεμες επιχειρήσεις; Για ψάξτε στον "Ελεύθερο συριακό στρατό"... Το θέμα είναι ο χώρος που διάλεξαν. Και μάλιστα ένα μήνα αφου κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι "ελεύθερους" αντάρτες θα εκπαιδεύει και το Κοσσυφοπέδιο με την άδεια του πρωτοπαλλήκαρου, του Θάτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφή