Στην Γαλλία ετοιμάζονται για έξοδο από το… Ευρώ!
Πληθαίνουν στην Γαλλία οι φωνές που μιλούν πια ανοικτά για την πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ και συνεπακόλουθης κατάρρευσης της Ευρωζώνης.
«Η έξοδος από το ευρώ, μια εκδοχή που ποτέ μέχρι την κατάρρευση της Ελλάδας δεν παρουσιάστηκε στα σοβαρά από κανέναν, έχει εισέλθει πλέον στη σφαίρα του πιθανού» αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική Les Echos. H οικονομική εφημερίδα παραθέτει στη σημερινή της έκδοση σχεδιαγράμματα, συνεντεύξεις και μια μελέτη του ινστιτούτου Montaigne για τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας επιστροφής της Γαλλίας (!) στο εθνικό νόμισμα.
Και δεν είναι μόνον η κορυφαία γαλλική εφημερίδα που αναφέρεται σε ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης.
Και η Le Monde, στο οικονομικό της ένθετο, φιλοξενεί άρθρα γνώμης και αναλύσεις οικονομολόγων που αναφέρονται σε σενάρια κατάρρευσης της ευρωζώνης υπό το φως των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Χαρακτηριστικό είναι πως το γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών συνέταξε μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Γαλλίας από το κοινό νόμισμα.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν πως μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε έως και το 20% του ΑΕΠ της Γαλλίας σε ορίζοντα 10 ετών ενώ το ίδιο διάστημα ο κάθε πολίτης θα έχανε κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ. Επίσης θα χάνονταν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Πέραν αυτών, μια έξοδος της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από το ευρώ θα οδηγούσε σε … καταστροφή το κοινό νόμισμα. Τότε αυτομάτως η Γαλλία θα έχανε κι άλλους «πόντους ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας της καθώς το «νέο φράγκο» θα δεχόταν μια υποτίμηση περί το 20% έναντι της τωρινής αξίας του ευρώ, αλλά τα εθνικά νομίσματα χωρών όπως η Ισπανία και την Ιταλία θα ήταν ακόμα πιο υποτιμημένα.
‘Ενα έως -το πολύ- δύο χρόνια ζωής έδωσε στη σημερινή μορφή της ευρωζώνης ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ, μιλώντας χθες μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνέδριο του «Economist» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Μεταφέροντας ξεκάθαρα το στίγμα των προθέσεων και των απόψεων του Βερολίνου, οι οποίες, όπως διεφάνη, κάθε άλλο παρά αποκλείουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τη διάσπαση της νομισματικής ένωσης, ο κ. Μάγιερ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία θα καθορίσουν τα πάντα. Προέβλεψε επίσης πως αν οι αποφάσεις της πρόσφατης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής αποδειχθούν στην πράξη αναποτελεσματικές, τότε το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε ως τα τέλη του 2013 σε μια μικρότερη Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) όπου θα συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία και λίγες ακόμα χώρες με ευέλικτες οικονομίες. «Ολλανδία, Φινλανδία, Βερολίνο, Φρανκφούρτη κάνουν ό,τι μπορούν για να κινηθούμε προς ΟΝΕ ενός σκληρού νομίσματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε με νόημα: «Για κάποια κράτη αυτό το εγχείρημα θα είναι πολύ δύσκολο και μπορεί να μην τα καταφέρουν». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι αν βγει κάποια στιγμή εκτός ευρώ, οι εταίροι της θα τη βοηθήσουν.
Ελεύθερος Τύπος – Πρώτο Θέμα
Κάποιοι Γάλλοι, όπως ο Βερνοσέ, "προφήτευσαν" από τα μέσα του 2010 την πορεία της ΕΕ. Τότε τους έλεγαν συνομωσιολόγους, αλλά σήμερα έχουν σχεδόν δικαιωθεί. Και αν υποθέσουμε ότι έχουν πέρα για πέρα δίκιο σε όσα είπαν, τότε στην πρώτη φάση το ευρώ "θα μείνει ένα άδειο κέλυφος" που θα έχει ουσιαστικά την αξία του δολαρίου, ενώ στη δεύτερη (αν συνεχίσουν να εφαρμόζονται ανεμπόδιστα τα σχέδια της Νέας Τάξης) θα έχουν δημιουργηθεί εν τω μεταξύ και άλλες "ενώσεις" (Αφρικανική, Ασιατική κλπ) και θα οδηγηθούμε σε παγκόσμιο νόμισμα. Το μυθιστόρημα του Όργουελ πάει να ζωντανέψει. Το θέμα είναι πώς θα ανατραπεί αυτή η εφιαλτική εξέλιξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήεφιαλτης ειναι η ιδια η υπαρξη του ευρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήημερα αναλογης ιστορικης σημασιας της καταρευσης του γερμανικου μετωπου στο σταλινγκραντ,και της αποβασης της νορμανδιας,θα ειναι οταν θα αρχισει το ξηλωμα του ευρω-πουλοβερ.τοτε πρεπει ολοι αυτοι που μιλανε υπερ του ευρω να δικαστουνε απο ενα νεο δικαστηριο της νυρεμβεργης.