Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χόρτασαν μια ζωή δουλειά, τώρα… δούλεμα

Δούλεψαν επί δεκαετίες καταβάλλοντας μεγάλο μέρος του μισθού τους σε εισφορές για τα Ταμεία τους. Συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις και υπέβαλαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, περιμένοντας ότι θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα, έστω πετσοκομμένο από το Μνημόνιο.

Πολλοί δε από αυτούς επέσπευσαν τη διαδικασία καταβάλλοντας σεβαστά ποσά για αναγνώριση χρόνου εργασίας, βλέποντας τα δύσκολα να έρχονται. Εις μάτην…

Η αναμονή για την έκδοση σύνταξης ξεπερνάει σε χρόνο και τις ψυχολογικές και τις οικονομικές αντοχές τους.

Για να πάρουν τα πρώτα χρήματα στο χέρι θα πρέπει να περιμένουν από 8 έως 15 μήνες, ενώ αν έχουν την ατυχία να είναι ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία ή να δικαιούνται επικουρική, ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια!

Γερό κομπόδεμα πρέπει να διαθέτουν όσοι έχουν κάνει αίτηση το τελευταίο διάστημα ή αποφάσισαν τώρα να βγουν στη σύνταξη, αφού θα μείνουν χωρίς εισόδημα αρκετούς μήνες ή και χρόνια μέχρι να βγει η απόφαση χορήγησής της. Με τα Ταμεία να έχουν ξεμείνει από ρευστό και από υπαλλήλους, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπο εξασφάλισης των προς το ζην.

Κάποιοι από αυτούς που είχαν αποταμιεύσει λίγα χρήματα τρώνε από τα έτοιμα, ενώ η πλειοψηφία βρίσκεται σε απόγνωση.

Το κακό είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει φως στο τούνελ, αλλά η κατάσταση συνεχώς θα επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΚΟΚΠ, για τη σύνταξη του ΟΑΕΕ απαιτούνται από 9 έως 12 μήνες, του ΙΚΑ και του ΤΣΜΕΔΕ οκτώ και του ΟΠΑΔ 6 έως 8 μήνες. Οταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση το διάστημα ξεπερνά τον ένα χρόνο και φτάνει τους 15 μήνες. Οι ασφαλισμένοι δε στον ΟΓΑ θα πρέπει να κάνουν υπομονή για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο και να βρουν τα χρήματα να επιβιώσουν για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τις επικουρικές συντάξεις, αφού το ΤΕΑΔΥ χρειάζεται 20 μήνες για να τις εκδώσει, ενώ αν η ασφάλιση είναι διαδοχική απαιτούνται έως και δυόμισι χρόνια!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φαρμακοϋπάλληλοι που θα βγουν σήμερα στη σύνταξη (ΤΕΑΦΕ) θα πρέπει να ζουν χωρίς λεφτά έως και 17 μήνες εάν έχουν διαδοχική ασφάλιση ενώ οι εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) τρία ολόκληρα χρόνια. Οσον αφορά τη χορήγηση εφάπαξ από τα Ταμεία ούτε λόγος να γίνεται αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι θα περιμένουν τρία χρόνια για να το πάρουν.

«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει θα πάμε και στα τέσσερα χρόνια», τονίζει ο πρόεδρός του ΠΟΚΟΚΠ κ. Τσιακανίκας και προσθέτει ότι στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου στοιβάζονται σήμερα περισσότερες από 39.000 αιτήσεις για εφάπαξ.

«Χρήματα δεν υπάρχουν, υπάλληλοι δεν υπάρχουν, μηχανογράφηση δεν υπάρχει. Και όλα αυτά τα πληρώνουν αυτοί που κατέβαλαν στην ώρα τους τις εισφορές τους και ήρθε η ώρα να βγουν στη σύνταξη ζητώντας αυτά που έχουν καταβάλει».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΟΚΟΚΠ, η έλλειψη ρευστότητας των Ταμείων επιδεινώθηκε και από τη μείωση μισθών και συντάξεων αφού πλέον οι εισφορές είναι μικρότερες.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Όταν ένας υπάλληλος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και κινδυνεύεις να σου κλείσει το μαγαζί τι κάνεις; Τον απολύεις. Άντε, λοιπόν, υπάλληλοί μας είναι τα κοπρόσκυλα. Ας τους στείλουμε στο σπίτι τους μήπως προλάβουμε και σώσουμε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολοι αυτοι οι συνταξιουχοι τι ψηφιζαν τοσα χρονια???
    Ειμαι πραγματικα περιεργος!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]