Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φορολογικό παράδεισο των hedge funds θέλουν να κάνουν την Ελλάδα

  • Η οικονομία μας δέχεται προτάσεις, αλλά οι κυβερνώντες προτιμούν τις... διακοπές τους
Στη Βοστώνη, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης άκουσε διαχειριστή κεφαλαίων (fund manager) που διαχειρίζεται 130 δισ. δολάρια να του λέει:
«Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: είτε θα βρει πετρέλαιο είτε θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια, αν γίνει για παράδειγμα διεθνές κέντρο για τα hedge funds. Ο καιρός είναι καλός, γι΄ αυτό θα σας προτιμήσουν αντί για τη Γενεύη ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη» .
Και κατέληξε: «Αλλά πρέπει να διαμορφώσετε σε χαμηλό επίπεδο τη φορολογία τους». Δεν ξέρω αν τα (κατά βάση κερδοσκοπικά) hedge funds θα προτιμήσουν την Αθήνα από τη Γενεύη αν η κυβέρνηση μηδενίσει τη φορολογία τους. Αλλά από τον τρόπο που μιλάνε οι διεθνείς κερδοσκόποι που προκάλεσαν την κρίση, δείχνουν ότι δεν έχουν μάθει τίποτε, ίσως γιατί δεν έχουν χάσει τίποτε... Ή ίσως επειδή δεν υπάρχει κρίση...
Από τα λεγόμενα, όμως, του διαχειριστή κεφαλαίων προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά δεδομένα. Η αδικαιολόγητη μη εκμετάλλευση του Ελληνικού πετρελαίου και το άνοιγμα της χώρας στην εισρροή κεφαλαίων μέσα από ελάχιστη φορολόγηση των hedge funds.
Στην πρώτη περίπτωση, ούτε λίγο ούτε πολύ μας χλευάζουν επειδή δεν εκμεταλλευόμαστε κάτι που έχουμε. Φυσικά, ίσως να μην γνωρίζουν τι σημαίνει Πάγκαλος, ίσως να μην έχουν ιδέα τι σημαίνει παραπληροφόρηση, ίσως αυτοί οι άνθρωποι να μην μπορούν να διαννοηθούν πως σε μία χώρα μπορεί να υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν εργάζεται για την ανάπτυξη, αλλά για την υπανάπτυξη... Το ότι μας λένε κατάμουτρα -και ούτε λίγο ούτε πολύ μας κατηγορούν γι αυτό- ότι απορούν επειδή δεν εκμεταλλευόμαστε τον φυσικό ορυκτό μας πλούτο, είνα ένα γεγονός που θα έπρεπε να έχει ρίξει ήδη την μη ενοχική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που προτιμά τις διακοπές από την παραγωγή έργου...
Η δεύτερη περίπτωση, του ανοίγματος της χώρας μέσω ειδικού φορολογικού καθεστώτος, στα κεφάλαια των hedge funds, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τους πολιτικούς, τους οικονομολόγους και ίσως... την δικαιοσύνη.
Το να αρνείσαι να γεμίσεις τα ταμεία ενός κράτους που -πιθανόν- είναι σε πτώχευση, αγγίζει τα όρια της σκοπιμότητας, αν όχι της πολιτικής ανεπάρκειας ή της ηλιθιότητας...
Αναγνώστης


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]