Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο...

  • "...o επιχειρηματικός κόσμος αμφισβητεί πρώτον, τις προθέσεις της κυβέρνησης, δεύτερον, την ικανότητά της να διαπραγματεύεται για κρίσιμα θέματα και, τέλος, ακόμη πιο σημαντικό στην πράξη, το δικαίωμα της να εισπράττει και να διαχειρίζεται πόρους..."
Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις παραγωγικές τάξεις έχει σκληρύνει. Τα τυπικά χαμόγελα συνοδεύουν τις συναντήσεις που είχαν τις τελευταίες ημέρες κορυφαίοι οικονομικοί υπουργοί με τους προέδρους οργανώσεων και φορέων, όμως όσα λέγονται και πολύ περισσότερο όσα αφήνονται να εννοηθούν υποδεικνύουν ότι η καθιερωμένη και παραδοσιακή διαδικασία υποβολής προτάσεων προς τον πρωθυπουργό την περίοδο που αυτός βρίσκεται στο κατώφλι της ΔΕΘ έχει μεταβληθεί εφέτος σε μια έντονη αμφισβήτηση των κυβερνητικών λόγων και έργων.
«Το όχημα του πελατειακού κράτους μας τελείωσε», σχολίασε τη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και πρόσθεσε: «Όσο συντηρείται ο δεινόσαυρος του κυριαρχικού και παρεμβατικού κράτους τόσο οι δυνατότητες ανάπτυξης θα είναι μηδενικές».
Ο ΣΕΒ έχει και παλαιότερα εκφραστεί κατά της κρατικής σκιάς στην οικονομία, όμως εξακολουθεί και τώρα να μιλά σε χρόνο ενεστώτα για το παρεμβατικό κράτος αρνούμενος έτσι τις προθέσεις της κυβέρνησης, για αλλαγή αυτής της κατάστασης.
Πιο σκληρή ήταν η Ενωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος η οποία, προφανώς μη θεωρώντας επαρκή την κυβερνητική ικανότητα προς διαπραγμάτευση, ζήτησε «συνάντηση με την τρόικα με σκοπό την απευθείας υποβολή των προτάσεων και θέσεων του εμπορικού κόσμου».
Ομως το πιο ηχηρό μήνυμα ήταν αυτό που εξέπεμψε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων πριν από λίγες ημέρες όταν μέσω έρευνας μίλησε για «οργανωμένη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο ως μέτρο πίεσης και αποτελεσματική μορφή δράσης, στα μέτρα της κυβέρνησης για την πορεία της πραγματικής οικονομίας».
Βλέπουμε λοιπόν τον επιχειρηματικό κόσμο να αμφισβητεί πρώτον, τις προθέσεις της κυβέρνησης, δεύτερον, την ικανότητά της να διαπραγματεύεται για κρίσιμα θέματα και, τέλος, ακόμη πιο σημαντικό στην πράξη, το δικαίωμα της να εισπράττει και να διαχειρίζεται πόρους.
Οι λόγοι που οδηγούν στην επεξεργασία και δημόσια διατύπωση αυτών των μηνυμάτων από τους συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων έχουν να κάνουν με τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά. Αν όλ' αυτά δεν θέτουν τους σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής σε συναγερμό, τότε οι ελπίδες για -έστω και μακροπρόθεσμες- βελτιώσεις περιορίζονται στο ελάχιστο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο επιχειρηματικός κόσμος μέχρι πρότινος ήταν απέναντι στον εργαζόμενο, στο πλευρό της κυβέρνησης. Δυστυχώς δεν κατάλαβε εγκαίρως ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα πραγματικά αφεντικά δεν είναι αυτοί. Τα αφεντικά είναι αλλού και έχουν πολύ μακριά χέρια! Τώρα που τα χέρια αυτά μπήκαν στις τσέπες τους είναι αργά. Βρίσκονται απέναντι από όλους, γιατί οι ίδιοι το επέλεξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]