Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι "πυλώνες" της Τουρκίας δεν είναι μόνο ο στρατός και η διπλωματία της...

Αρκετές συζητήσεις γίνονται στον τύπο... για τις παλιές και νέες φιλοδοξίες της Τουρκίας. Οι περισσότεροι επισημαίνουν την καλά στημένη γεωπολιτική στρατηγική της η οποία στηρίζεται στον στρατιωτικό παράγοντα, τον διπλωματικό και τελευταία τον ρόλο της μέσα στο Ισλάμ.
Δεν είναι όμως μόνο η στρατιωτική και διπλωματική ισχύς της Τουρκίας που έχει αυξηθεί ραγδαία. Στον οικονομικό τομέα (που αποτελεί το υπόβαθρο για να στηριχτούν οι φιλοδοξίες μιας χώρας) η Τουρκία τα πάει περίφημα σε σχέση με πάμπολλους από τους γείτονές της.
Ενώ η Fitch υποβαθμίζει εμάς, παρατηρεί σήμερα (29 Οκτ.) ότι, σε αντίθεση με προηγούμενα σοκ, η Τουρκία κατάφερε να ακολουθήσει την οικονομική και νομισματική εκείνη πολιτική ώστε να σταθεροποιήσει την οικονομία χωρίς να προκύψει κρίση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της, τη στιγμή που εμείς περιμένουμε σύμφωνα με τον διοικητή της δικής μας αντίστοιχης τράπεζας βύθιση σε μεγαλύτερη ύφεση.
Ενώ εμείς είχαμε τουριστική πτώση, η Τουρκία στο 9μηνο γνώρισε άνοδο 1,5% και τον Σεπτέμβριο που σε μας βάρεσε νέκρα, εκείνοι είχαν άνοδο 5,2%.
Ενώ τα Ελληνικά ναυπηγεία κλείνουν, η Τουρκία είναι 4η στον κόσμο σε κατασκευές πλοίων πίσω από την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία.
Η τουρκική εταιρεία Vestel Electronics είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεοράσεων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας το ¼ της συνολικής παραγωγής όλων των συσκευών που κατασκευάζονται και πωλούνται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ε, βιάστηκα να βάλω και την Τουρκία στην Ευρώπη!
Είναι 6η στον Ευρωπαϊκό κλάδο κατασκευής αυτοκινήτων, 17η στον παγκόσμιο, και συνεχώς μεγαλώνει το μερίδιό της.
Τώρα πάει να κάνει το αποφασιστικό άλμα και στον τομέα μεταφοράς και παράδοσης ενέργειας. Αυτό πραγματικά θα την απογειώσει σε άλλη τάξη οικονομικών μεγεθών.
Ο ρυθμός με τον οποίο η Τουρκία συγκλίνει προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες επιταχύνθηκε «εντυπωσιακά» την περίοδο 2002-2007, επιτυγχάνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ 6,8%, υπερδιπλάσιο από αυτόν της δεκαετίας του 1990. Σε συνδυασμό με την πραγματική ανατίμηση της τουρκικής λίρας, κατέστησε την οικονομία της Τουρκίας ως την 17η μεγαλύτερη παγκοσμίως, σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ. (Για το 2008 δεν γνωρίζω).
Έχοντας βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, η Τουρκία κατάφερε να περιορίσει μέσα σε λίγα χρόνια το δημόσιο χρέος στο 40% το 2008, από περίπου 71% το 2001. Είπατε τίποτα για το δικό μας;
Η οικονομία της δείχνει ότι μπορεί να επιτύχει εντυπωσιακές επιδόσεις μακροπρόθεσμα, ενώ μεταξύ των βασικότερων πλεονεκτημάτων της είναι ο πληθυσμός (αυξάνεται ταχέως με ρυθμό 1,3% ετησίως, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 27 έτη), η στρατηγική γεωγραφική θέση της και το σχετικά ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το μέσο ημερομίσθιο υπολογίζεται ότι είναι περί τα 38-40 δολάρια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs από το 2008, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια οικονομία 6 τρισ. δολαρίων έως το 2050, κάτι που θα την καταστήσει την τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης.
Όλα αυτά νομίζω ότι δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει σε σύγκριση με την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές και μεσοασιατικές χώρες και έχει γίνει σημαντικά μεγαλύτερης τάξης μεγέθους οικονομικός παράγοντας.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ας ειναι καλα το οπιο που περνα μεσω Τουρκιας απο το Αφγανισταν!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]