Οι κρίσεις στήνονται για να αγοράζονται όπλα!
«Οι κρίσεις Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται για να αγοράζουμε όπλα». Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί εικασία, αλλά γεγονός που αποδεικνύεται με ντοκουμέντα.
Και δεν αφορά μόνον την κρίση στα Ιμια ή την προγενέστερη με το ερευνητικό πλοίο «Σισμίκ». Τα τελευταία 60 χρόνια όταν συμβαίνει να μειώνονται οι εισαγωγές όπλων, αίφνης η χώρα αντιμετωπίζει θερμό κλίμα με εντάσεις, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (Sipri), που αποκαλύπτει η «Κ.Ε.».
1 Οπως φαίνεται στο γράφημα, η είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» συνοδεύτηκε από αθρόες εισαγωγές οπλικών συστημάτων, βάζοντάς την στην ατζέντα των καλύτερων πελατών της διεθνούς βιομηχανίας. Τότε, σχεδόν το σύνολο των αγορών αφορούσε αμερικανικές προμήθειες.
2 Την περίοδο πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών οι εισαγωγές όπλων εμφανίζουν μια κατακόρυφη πτώση. Νωρίτερα η χώρα βρισκόταν στην πρώτη εικοσάδα των εισαγωγέων παγκοσμίως, αλλά περιορίζοντας τις προμήθειές της έπεσε κατά 20 έως 30 θέσεις στη λίστα της κατάταξης.
3 Τον Ιούνιο του 1974, η Τουρκία ανακοινώνει ότι το υδρογραφικό πλοίο «Τσανταρλί» πραγματοποίησε έρευνες σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας δυτικά της Λέσβου. Ακολούθησε τον Ιούλιο η εισβολή στην Κύπρο.
4 Ενταση υπήρξε στις σχέσεις των δύο χωρών το καλοκαίρι του 1976, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ 1» (πρώην «Χόρα»). Ο Αν. Παπανδρέου ζήτησε δυναμική αντίδραση και ο τύπος του απέδωσε τη φράση «βυθίσατε το ''Χόρα''».
5 Φθίνουσα πορεία είχαν οι αγορές εξοπλισμών την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Το 1987 η Ελλάδα κατέλαβε την 72η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, τη χαμηλότερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Η κρίση με το «Σισμίκ» τροφοδότησε νέες αγορές εξοπλισμών, που μας έφεραν εντυπωσιακά στις πρώτες θέσεις.
Κλιμάκωση των προκλήσεων
Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Αγκυρα επεδίωξε την εκμετάλλευση πετρελαίων σε περιοχές του Αιγαίου που ανήκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα, αποφάσισε την έξοδο ερευνητικού σκάφους της στο Αιγαίο. Ο αποφασιστικός χειρισμός του Αν. Παπανδρέου οδήγησε τον Τουργκούτ Οζάλ σε αναδίπλωση.
6 Η χρονιά της κρίσης στα Ιμια αποτέλεσε άλλο ένα μικρό «διάλειμμα» στην κούρσα των εξοπλισμών. Η χώρα βρισκόταν στην 22η θέση.
7 Από το 2005 έως το 2008, οι αγορές έπεσαν και πάλι, για να βρεθούμε στις θέσεις 16 και 18 αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, στο Αιγαίο καταγράφεται κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς σημειώνονται συχνά υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν εικονικούς βομβαρδισμούς.
Κοινός παρονομαστής όλων αυτών; Οι κρίσεις συνήθως άφησαν πίσω τους διπλωματικά προβλήματα, αλλά και αγορές όπλων με τεράστια δάνεια, που υποθηκεύουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.
Πηγή
Ολα αυτα ειναι σωστα,αλλα η ιστορια διδασκει για να εχεις ειρηνη και να προωθεις τα συμφεροντα της πατριδας σου χρειαζεσαι ισχηρες ενοπλες δυναμεις,νομιζετε αν δεν ειχαμε πολεμικη ισχη οι τουρκοι δεν θα μας ειχαν ηδη αποτελειωση,αυτο σκεφτονται και αυτο φοβανται μονο γιατι δεν ξεχνουν τη τραβιξαν στην κυπρο απο τοσους λιγους ελληνες και κυπριους κομαντος,τα ορνια κανουν βολτες στο αιγαιο περιμενοντας ποτε θα μας βρουν σε αδυνατοι συγκαιρια,γιαυτο η προταση μου ειναι καλος σχεδιασμος ποιοτικη και ποσοτικη αναβαθμηση των ενοπλον δυναμεων προετειμασια ψυχολογικοι πιο πολυ των πολιτων και με την πρωτη αιτια ας τους αφανισουμε και λυνουμε το προβλημα μια και καλη
ΑπάντησηΔιαγραφήτο οικονομικό είναι μία πολύ επιφανειακή εξήγηση
ΑπάντησηΔιαγραφήρε παιδιά ..... αν θέλουμε μια σωστη αναδιοργάνωση του στρατού σε επιπεδο όπλων πρεπει να αρχίσουμε απο την αρχή... τι να το κάνω αν έχουμε υπερσυχρονους πυραύλους και δεν έχουμε ανταλλακτικά για τζιπ και φορτηγά για να κινείται το εμψυχο και άψυχο υλικό του στρατού... η πλειοψηφία των φορτηγών και τζιπ είναι απο την δεκαετία του 50. Απο κάτι τέτοια πρεπει να αρχίσει να γίνεται η αναδιοργάνωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Για τα μόνα μέσα που δεν χαλάνε ποτέ στον στρατό είναι τα αυτοκίνητα των διοικητών............
Να προσθέσουμε, όμως, σε όλα αυτά και τη διάθεση για δυναμικές αποφάσεις-ενέργειες που ΔΕ διέπουν τους πολιτικούς μας. Η συνεχής υποχωρητικότητα δε συνάδει με την αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων.....
ΑπάντησηΔιαγραφή