Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο... εδώλιο Ερντογάν - ισλαμιστές



Μια κρίσιμη για το μέλλον του τουρκικού πολιτικού συστήματος εβδομάδα ξεκίνησε, με τους προβολείς του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος να στρέφονται σήμερα στην αίθουσα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γειτονικής χώρας. Ως ορκισμένος εχθρός του πολιτικού Ισλάμ ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια θα αναπτύξει, προφορικά, ενώπιον των συνταγματικών δικαστών την επιχειρηματολογία του για την απαγόρευση δράσης του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με την αιτιολογία ότι επιθυμεί την καταστροφή του κοσμικού κράτους. Μεθαύριο Πέμπτη από το ίδιο βήμα το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν με τους νομικούς συμβούλους του θα αντιμετωπίσει την εισαγγελική επιχειρηματολογία που ζητεί τη διάλυση του κόμματος και τον πολιτικό εξοστρακισμό 72 στελεχών, μεταξύ αυτών του πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η έκδοση της απόφασης για το πρωτοφανές, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αίτημα εισαγγελέα να τεθεί εκτός λειτουργίας το κυβερνών κόμμα αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου και θα σηματοδοτήσει σεισμικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Αγκυρας. Ο φανατικός κεμαλιστής Γιαλτσίνκαγια έχει ήδη καταθέσει τη γραπτή επιχειρηματολογία που έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια από τους σοβαρούς αναλυτές λόγω των ασυνάρτητων στοιχείων και της καλπάζουσας συνωμοσιολογίας.

Εκθετος για τη νομική θεμελίωση της πράξης του ο εισαγγελέας δεν φαίνεται πιθανόν να αντιμετωπίσει τις σκληρές ερωτήσεις των δικαστών, μια και το συνταγματικό πραξικόπημα που επιχειρείται κατευθύνεται από τα υψηλότερα κλιμάκια του κεμαλικού κατεστημένου.

Αξίζει να σημειωθεί για ακόμη μία φορά ότι το εν λόγω 11μελές Συνταγματικό Δικαστήριο έχει εκδώσει 24 αποφάσεις για την απαγόρευση λειτουργίας ισάριθμων πολιτικών κομμάτων, επιτελώντας τον ρόλο του ως θεσμικός μοχλός του βαθέος κράτους.
Κούρδοι

Οσον δε αφορά τον Γιαλτσίνκαγια, δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη διάσωση της κοσμικής Τουρκίας από το ισλαμικό ΑΚΡ, αλλά και για την εξόντωση του κουρδικού κόμματος DTP, την απαγόρευση λειτουργίας του οποίου επίσης ζητεί με το σκεπτικό ότι «εξυφαίνει τον διαμελισμό της χώρας».
Η απόφαση για το κουρδικό κόμμα αναμένεται να εκδοθεί αργότερα, το φθινόπωρο. Ενώ η Τουρκία θα ετοιμάζεται για νέα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το απαγορευμένο ΑΚΡ θα έχει ήδη μετασχηματισθεί σε νέο κόμμα και τα στελέχη του θα εμφανίζονται όπως έχουν το δικαίωμα ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Οι πρόωρες κάλπες, ακριβώς έναν χρόνο μετά την περιφανή νίκη του ΑΚΡ με 47%, αποτελούν τον «άσο στο μανίκι» του πρωθυπουργού Ερντογάν.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Μιλιέτ», το 53,3% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην απαγόρευση του ΑΚΡ, ενώ το 34,3% τάσσονται υπέρ.
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΔΙΚΑΣΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ
Μυστική συνάντηση στις 4 Μαρτίου -περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν οι δικαστές ανοίξουν την υπόθεση του ΑΚΡ- είχαν ο δεύτερος στην ιεραρχία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Οσμάν Πακσούτ, με τον επικεφαλής των χερσαίων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγκ. Την αποκάλυψη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη γείτονα έκανε η μικρή εφημερίδα «Τaraf» και, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της, η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε με πλήρη μυστικότητα στο διοικητήριο του Μπασμπούγκ στην Αγκυρα.
Οπως έγινε γνωστό κατά την είσοδο και έξοδο του δικαστικού από το κτίριο, όλες οι κάμερες ασφαλείας παρέμειναν κλειστές, καθώς η επίσκεψή του πραγματοποιούνταν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πολιτική σκηνή της χώρας. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα είχαν μόλις προσφύγει στο δικαστήριο για την ψήφιση από το κοινοβούλιο του νόμου του ΑΚΡ που επέτρεπε στις γυναίκες να φορούν τη μαντίλα στα πανεπιστήμια, και το πολιτικό παρασκήνιο ήταν έντονο.

Τέσσερις εβδομάδες μετά -στις 31 Μαρτίου συγκεκριμένα- από την προσφυγή και τη συνάντηση του δικαστή Πακσούτ με τον επικρατέστερο διάδοχο του Γιασάρ Μπουγιούκανιτ στην κεφαλή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Μπασμπούγκ, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε γνωστό ότι θα εξετάσει την προσφυγή για το κλείσιμο του ΑΚΡ και για τον αποκλεισμό από την πολιτική 71 μελών του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού της χώρας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ. Βασική κατηγορία είναι ότι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να επιβάλουν στην Τουρκία τον ισλαμικό νόμο της σαρία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]