Σκοπιανό: Κι άλλο βέτο αν χρειαστεί
Μετά την ψυχρολουσία που υπέστη η χώρα μας από την σλοβενική προεδρία, η
οποία αβάνταρε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αχτίδα φωτός «βλέπει» η ελληνική εξωτερική πολιτική από το Παρίσι, το οποίο θα αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2008.
Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Τουρκίας και των Σκοπίων στην Ενωμένη Ευρώπη θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους εταίρους, με τη γαλλική προεδρία να δηλώνει δημοσίως ότι ασπάζεται τις ελληνικές θέσεις.
Δεν επικαλέστηκε μόνο τις ελληνικές του ρίζες, αλλά και κατέδειξε και την έλλειψη διαλλακτικότητας των γειτόνων μας για την επίλυση του προβλήματος. Διπλωματικό κύκλοι εκτιμούν ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις προς τη χώρα μας εν όψει της 11ης Ιουλίου, όπου Κροατία και Αλβανία θα υπογράψουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Τον ενάμιση μήνα που θα ακολουθήσει από τις εκλογές στα Σκόπια αναμένεται να υπάρξει διπλωματικός πυρετός στην έδρα του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθεί λύση. Άλλωστε και οι ΗΠΑ δηλώνουν δεν κάθε ευκαιρία ότι προωθούν την επίλυση του Σκοπιανού, με στόχο την ένταξη των συμμάχων τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η «σιδηρά κυρία» της εξωτερικής μας πολιτικής Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνουν διατεθειμένοι να ασκήσουν άλλο ένα βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.
Άλλωστε για την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί προϋπόθεση η καλλιέργεια καλής γειτονίας (όσον αφορά στα Ελληνοτουρκικά, στην Τουρκία γίνονται απλώς κάποιες παραινέσεις προκειμένου να λύσει τις διαφορές της με τη χώρα μας), ωστόσο για την Ε.Ε. λαμβάνεται υπόψη στο κοινοτικό κεκτημένο.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκτός από τη διαδικασία που «τρέχει» στον ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού μία δεύτερη στο πλαίσιο της Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη, με επιστολή που έχει αποστείλει ο βοηθός γ.γ. του ΟΗΕ κ. Λιν Πάσκοε στον πρόεδρο της Κομισιόν έχει ζητήσει την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεταξύ σφύρας και άκμονος ακροβατούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Οι εκθέσεις της Κομισιόν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γείτονα είναι καταπέλτης, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν έχουν γίνει βήματα συμμόρφωσης με το κοινοτικό κατεστημένο.
Αυτό είναι και το «χαρτί» που αξιοποιεί η Ελλάδα όταν εξετάζεται η πρόοδος που έχει σημειώσει η Τουρκία προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε. Το casus belli, οι διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στη Θράκη, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ, δείχνουν κάθε άλλο παρά μια χώρα που είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα προς την Ε.Ε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...