Πέμπτη, Αυγούστου 19, 2021

Το μεγάλο και πανάκριβο μυστικό του Αφγανιστάν



Οι σπάνιες γαίες φέρνουν το Πεκίνο πιο κοντά στους Ταλιμπάν

Δεν είχαν περάσει παρά λίγες ώρες από τη στιγμή που το Αφγανιστάν βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, όταν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο για μια «φιλική συνεργασία με το Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με όσα είπε στο CNBC η αναλύτρια της AllianceBernstein, Shamaila Khan, ο λόγος δεν είναι άλλος από τις σπάνιες γαίες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κρύβονται στο υπέδαφος του Αφγανιστάν. Ως γνωστόν, η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά των σπάνιων γαιών –οι οποίες είναι αναγκαίες για την κατασκευή όλων των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επίπεδες οθόνες και αεροσκάφη– και κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, το 2019, απείλησε να «κόψει» τις προμήθειες. Μόνο το 2018 ευθυνόταν για το 70% της παγκόσμιας εξόρυξης σπάνιων γαιών, καθώς παρήγαγε 120.000 μετρικούς τόνους, σε μια χρονιά που οι ΗΠΑ παρήγαγαν 15.000 μετρικούς τόνους.

Οπως εξηγεί η Khan της AllianceBernstein, οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον πόρους που τους καθιστούν πολύ επικίνδυνους για τον κόσμο, καθώς το Αφγανιστάν διαθέτει ορυκτό πλούτο προς εκμετάλλευση.


Μόνο οι σπάνιες γαίες του Αφγανιστάν υπολογίζεται ότι αξίζουν από 1 έως 3 τρισ. δολάρια, όπως έγραφε το 2020 το περιοδικό The Diplomat, επικαλούμενο τον Ahmad Shah Katawazai, έναν πρώην διπλωμάτη στην πρεσβεία του Αφγανιστάν στην Ουάσιγκτον. Η έκδοση The Hill υπολόγιζε την αξία τους φέτος στα 3 τρισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, το Αφγανιστάν κατέχει σπάνιες γαίες όπως λανθάνιο, νεοδύμιο και δημήτριο, καθώς και φλέβες αλουμινίου, χρυσού, αργύρου, ψευδάργυρου, υδράργυρου και λιθίου. Επομένως, εάν οι Κινέζοι θέλουν να εκμεταλλευθούν τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν για λογαριασμό των Ταλιμπάν, θα πρέπει να το κάνουν υπό διεθνείς όρους και υπό αυστηρές προϋποθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών, τόνισε η Khan.

Το Πεκίνο χρησιμοποίησε τις σπάνιες γαίες σαν διαπραγματευτικό χαρτί στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι η αμερικανική βιομηχανία καλύπτει το 80% των σχετικών αναγκών της μέσω εισαγωγών από την Κίνα.

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


2 σχόλια:

  1. Θα φερουν και τη Μοσχα πιο κοντα!
    Και τους βρωμοτουρκους διπλα-διπλα!

    "Κίνα καλεί Ρωσία να «εκπαιδεύσουν» μαζί τους Ταλιμπάν! - Τρίβουν τα χέρια τους οι Τούρκοι Ισλαμιστές"

    https://www.ksipnistere.com/2021/08/blog-post_330.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παγκόσμια τράπουλα ξαναμοιράζεται, με άλλους όρους και δυναμική από όταν μοιράσθηκε στην συμφωνία της Γιάλτας μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Τώρα χρειαζόμαστε άμεσα στην προδομένη Ελλάδα μας ηγέτες με πατριωτική συνείδηση και οξύνοια, ώστε να ανατρέψουν την χρόνια υποδούλωσή μας στα δυτικά αδηφάγα "αφεντικά" με τραγικά αποτελέσματα στα Εθνικά μας θέματα και αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες αρκεί να τις αντιληφθεί κάποιος και φυσικά να έχει σχέδιο και θέληση να τις χρησιμοποιήσει για το γενικό καλό της χώρας κατά το δυνατόν, μέσα από έξυπνη διπλωματική και μαχητική διαχείριση των διεθνών κανόνων. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...