Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Καρότο χωρίς μαστίγιο" στον Ερντογάν


Ο απολογισμός της επίσκεψης φον ντερ Λάιεν-Μισέλ στην Άγκυρα και οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του συζύγου της επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου στις σελίδες του Τύπου.

Παρά τις εξαγγελίες της ΕΕ ότι έναντι της Τουρκίας θα ακολουθηθεί τακτική μαστίγιου και καρότου, οι Ευρωπαίοι δίνουν εν τέλει στην Άγκυρα μόνο καρότο, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο "Καρότο, χωρίς μαστίγιο". Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: "Μετά τις αναποτελεσματικές απειλές κυρώσεων από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πήγαν στη Τουρκία για να παρακαλέσουν. Στην ατζέντα τα συνήθη ζητήματα: Σύριοι πρόσφυγες, τελωνειακή ένωση, διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας και υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο.

Για να μείνουν ευχαριστημένοι όλοι πίσω στις Βρυξέλλες έγιναν αναφορές στη διάβρωση του τουρκικού κράτους δικαίου, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποχώρηση από τη Διεθνή Σύμβαση για τη Βία κατά των Γυναικών. Στην πραγματικότητα όμως η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για την παράταση της προσφυγικής συμφωνίας και την διασφάλιση της ειρήνης στη Μεσόγειο. Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν περισσότερα, διότι πολιτικοί όπως ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αντιμετωπίζονται με τις μεθόδους της ΕΕ. Για αυτό το λόγο οι Ευρωπαίοι προσέφεραν στον τούρκο πρόεδρο ακόμα και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Η τακτική αυτή ούτε τίμια είναι, ούτε ηρωική. Έχει όμως νόημα. Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία ως αγορά, αλλά και λόγω προσφυγικού. Και το ΝΑΤΟ όμως χρειάζεται την Τουρκία. Σε αντίθεση με την πλούσια Γερμανία, η Άγκυρα διαθέτει ισχυρό στρατό, τον οποίο δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει. Όσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας o Ταγίπ Ερντογάν δεν επιτρέπει στις Βρυξέλλες να τον χαλιναγωγήσουν".

Η Frankfurter Rundschau υπερασπίζεται τη τακτική του διδύμου φον ντερ Λάιεν-Μισέλ στην Άγκυρα: "Κανείς δεν πρέπει να αντιδρά με απογοήτευση στις γενικόλογες δηλώσεις στην Άγκυρα. Στόχος της ΕΕ και της Τουρκίας στις συνομιλίες είναι να δουν ως που μπορούν να φθάσουν. Μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έναντι του προέδρου Ερντογάν. Παράλληλα θα πρέπει μέχρι τότε να αναζητήσει από κοινού με την νέα αμερικανική κυβέρνηση κοινή γραμμή έναντι της Τουρκίας. Μόνο μια ισχυρή διατλαντική συμμαχία και μια τακτική μαστίγιου και καρότου θα πείσουν μεσοπρόθεσμα τον Ταγίπ Ερντογάν να υποχωρήσει στις διενέξεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]