Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2021

Τα δύο πρόσωπα του Ταγίπ Ερντογάν


Μιλά για την ειρήνη ενώ παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες

Άρθρο του Francesco De Palo στην ilfattoquotidiano.it καταδεικνύει πώς ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ δείχνει ότι προσπαθεί να γεφυρώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται αγνοώντας τις διεθνείς συνθήκες και τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Τίτλος του κειμένου: «Τα δύο πρόσωπα του Ερντογάν: Μιλά για ειρήνη ενώ παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος εστιάζουν στους εξοπλισμούς».

«Όπως είναι γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποδέχεται τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο που τον εμποδίζουν να εκμεταλλευτεί το άφθονο αέριο που υπάρχει στα ύδατα και για το οποίο έχει δομηθεί μια νέα και ευρεία εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, χάρη στον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed που θα μεταφέρει το αέριο έως το Salento.

Η τελευταία επίθεση υπογεγραμμένη από τον Ερντογάν ήταν στις 11 Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που έτεινε κλάδο ελαίας στις χώρες της ΕΕ και στην Αθήνα. “Η Ελλάδα – είπε – χρησιμοποιεί μια διεθνή πρακτική όπως τη Navtex για να αυξήσει τις εντάσεις”.

Η ουσία της διαμάχης είναι η επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 μίλια, γράφει ο συντάκτης επισημαίνοντας ότι αν και ο Ερντογάν εξαγγέλλει ότι “οι διερευνητικές μπορούν να εγκαινιάσουν μία νέα εποχή» και ότι είναι έτοιμος να “βάλει τις σχέσεις της χώρας του σε καλό δρόμο” με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταυτόχρονα καταδικάζει τις “απόπειρες να περιοριστεί η Τουρκία στις ακτές της με μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν ισχύ.”

Αυτοί οι χάρτες, όμως, έχουν πλήρη ισχύ, αφού βασίζονται σε διεθνείς συνθήκες όπως αυτή του Montego Bay και έχουν επίσης επικυρωθεί από τον ΟΗΕ. Επίσης, η Ολομέλεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης, υιοθέτησε την ετήσια απόφαση για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην ψηφοφορία ,την οποία ζήτησε η Τουρκία, 152 χώρες ψήφισαν υπέρ της απόφασης, ενώ 4 (Κολομβία, Μαδαγασκάρη, Νιγηρία και Βενεζουέλα) απείχαν. Η μόνη χώρα που καταψήφισε ήταν η Τουρκία.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την Άγκυρα είναι πώς θα ξεδιπλωθεί η νέα στρατηγική του Λευκού Οίκου στη Μεσόγειο. Ο Ερντογάν φοβάται ότι δεν θα έχει πλέον την ελευθερία κινήσεων που, για παράδειγμα, του επέτρεψε να συνεχίσει να επιτίθεται στους Κούρδους στη Συρία και να σκαρφαλώνει θέσεις στη Λιβύη, παίρνοντας τη θέση της Ιταλίας.

Για αυτόν τον λόγο εξάλλου, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της άμυνας του, όπως αποδεικνύεται από τη μαζική χρήση drones που made in Turkey στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...