Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προβλήματα για την ΤουρκίαΗ Τουρκία επιδιώκει να εμπλέκεται σε κρίσεις (τις οποίες τροφοδοτεί ή εντείνει), οπότε οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα είναι προβληματικές γι αυτή 

Αρνητικά νέα σήμερα για την Τουρκία αλλά…

Η Τουρκία επιδιώκει να εμπλέκεται σε κρίσεις (τις οποίες τροφοδοτεί ή εντείνει), οπότε οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα είναι προβληματικές για αυτή:

α) η συμφωνία Σουδάν-Ισραήλ,

β) η πίεση για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (από ΗΠΑ, Γαλλία, σε μικρότερο βαθμό για την ώρα από Ρωσία)

γ) η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, όπου θα γίνουν προσπάθειες, που ίσως να αποδυναμώσουν τον ρόλο της Τουρκίας, ιδίως αν κάποια στιγμή αρχίσει η αποχώρηση των μισθοφόρων,

δ) στη χθεσινή του παρέμβαση ο Στόλτενμπεργκ «άδειασε» την Τουρκία για το Ορούτς Ρέις (δεν αλλάζει κάτι, ούτε ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν αλλά δείχνει μία τάση).

Επίσης, ο Ερντογάν ανέβασε την ένταση με τις ΗΠΑ (μάλλον στη λογική της προειδοποίησης προς τον Μπάιντεν για το τι θα αντιμετωπίσει αν δεν λάβει υπόψη του τις τουρκικές ευαισθησίες).

Και με τη Ρωσία, όμως, η πορεία αν δεν είναι συγκρουσιακή, οπωσδήποτε, το κλίμα έχει επιβαρυνθεί. Ακόμη και η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα θα χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα στην τουρκική υπερκινητικότητα στον Καύκασο.

Και η Γερμανία μπορεί να μην εκδηλώνεται, αλλά προβληματίζεται σοβαρά για την περιφρόνηση που της επιφυλάσσει ο Ερντογάν.

Παράλληλα, βέβαια, το περιβάλλον προσώρας ευνοεί την Τουρκία, όπως, εξάλλου προσπαθεί να ελιχθεί αξιοποιώντας την αμηχανία/ατολμία της Δύσης και τη λογική που τη διακατέχει πως “να δώσουμε κάτι στην Τουρκία για να αποφύγουμε τα χειρότερα”. Επίσης, η Τουρκία είναι προφανώς μεγάλο μέρος του προβλήματος αλλά υποχρεωτικά και μέρος της λύσης, ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης
Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων
HuffingtonPostΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]