Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και η λογική της... στρουθοκαμήλου


Όσο η Ελλάδα δεν ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. και την ανακήρυξη ΑΟΖ, ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα. Είναι βέβαιο ότι θα «το βρούμε μπροστά μας»

Μιλώντας προς εκπροσώπους του Τύπου, χθες, μετά την έγκριση της συμφωνίας του αγωγού East Med από το εκεί υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε δύο τινά: πρώτον, στις ενέργειες που γίνονται για να καταδειχθεί κατά πόσον το έργο είναι βιώσιμο και δεύτερον, στη στάση της Ιταλίας έναντι αυτού του έργου.

Όπως είπε, σύντομα η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την προώθηση του έργου θα επιχειρήσει να εξεύρει αγοραστές για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που θα κρίνει και εάν το έργο είναι υλοποιήσιμο, ενώ αναφορικά με τη στάση της Ιταλίας, η οποία από τον Ιανουάριο που υπεγράφη η σχετική διακρατική συμφωνία δεν έχει ανακοινώσει εάν θα αποτελέσει μέρος του εγχειρήματος, είπε ότι δεν διαθέτει κάποια πιο πρόσφατη ενημέρωση.

Αυτό το οποίο ευσχήμως απέφυγε να αναφέρει ο Κύπριος υπουργός είναι ότι η Ιταλία εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται ως προς τη θέση που θα λάβει έναντι του συγκεκριμένου έργου, όχι μόνον εξαιτίας των όποιων τυχόν αμφιβολιών υπάρχουν ως προς τη βιωσιμότητά του αλλά κυριότερα υπό το φως των ενστάσεων που έχει εγείρει η Άγκυρα ως προς την υλοποίησή του.

Και τούτο διότι ο συγκεκριμένος αγωγός διεμβολίζει την υποτιθέμενη ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία κατόπιν των μνημονίων που συνήψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης και μάλιστα πλησίον περιοχών στις οποίες φέρεται να σχεδιάζει ενεργειακές έρευνες.


Η στάση της Ιταλίας, δε, ίσως καταστεί περισσότερο αντιληπτή υπό το φως της συνεχιζόμενης απραξίας εκ μέρους της Αθήνας σε ό,τι αφορά στον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ και της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ.

Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δήλωσε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας, το οποίο θα «ασκήσει όπου θέλει, όταν κρίνει, όπως θέλει». «Δεν έχει κανένα λόγο συνδιαλλαγής με οποιονδήποτε γι' αυτό. Φαιδρότητες του τύπου casus belli από την Τουρκία εμάς μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα απειλές πολέμου δεν υφίστανται», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο, από το 1995, οπότε η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας έως σήμερα, ουδέν έχει συμβεί επί αυτών των ζητημάτων. Αν και έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα, η Ελλάδα, ως γνωστόν, δεν έχει προχωρήσει ούτε στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, ούτε βεβαίως στην ανακήρυξη ΑΟΖ.

Υπό το φως της συνεχιζόμενης αδράνειας εκ μέρους της χώρας μας, η Ιταλία γιατί θα έπρεπε να αναλάβει το κόστος ενεργειών, οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχθούν κενές περιεχομένου για την ίδια, ιδίως εάν αποδειχθεί ως μη βιώσιμο το έργο του East Med;

Τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η επέκταση των χωρικών της υδάτων ή η ανακήρυξη ΑΟΖ ούτε καν στο Ιόνιο, με την Αλβανία ή με την Ιταλία, η Ρώμη γιατί θα έπρεπε να αναλάβει το κόστος διάρρηξης των σχέσεών της με την Τουρκία επί ενός ζητήματος στο οποίο οι άμεσα εμπλεκόμενες χώρες εμφανίζονται διστακτικές;

Μολονότι-σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ήδη δημοσιεύσει το Euro2day.gr- επίκειται εντός του Ιουνίου και νέα ενεργειακή διάσκεψη των κρατών που μετέχουν στον East Med, Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου -με ενδεχόμενη συμμετοχή και των ΗΠΑ-, η χώρα μας, παρά τη ρητορική που αναπτύσσει ο φίλτατος υπουργός των Εξωτερικών, επιλέγει να μην ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Πρόκειται για μία στάση η οποία -εκ των πραγμάτων- εκλαμβάνεται ως αδυναμία και μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στα συνήθη, κατά κανόνα δραματικά, αποτελέσματα της πολιτικής του κατευνασμού.

Ν. Γ. Δρόσος
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Φαιδρότητες τα περί casus belli", λέει ο Δένδιας και συμπληρώνει: «Είναι δικαίωμα της χώρας η επέκταση (των χωρικών της υδάτων) στα 12 μίλια. «Δεν το αλλοτριώνει, θα το ασκήσει όπου θέλει, όταν κρίνει, όπως θέλει. Μονομερές της δικαίωμα είναι. Δεν έχει κανένα λόγο συνδιαλλαγής με οποιονδήποτε γι’ αυτό. Φαιδρότητες του τύπου casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, ειλικρινά, εμάς μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Στην κοινωνία του 21ουαιώνα απειλές πολέμου δεν υφίστανται. Απαγορεύεται, κατ’ αρχάς, ρητά από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». (εφημερίς ΕΣΤΙΑ).

    Τις ίδιες, λίγο-πολύ, βλακείες ακούμε εδώ και 25 χρόνια, από τότε (8/6/1995) που η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την εκάστοτε κυβέρνηση τής χώρας, "εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδος), σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ." (απ' εδώ). 25 ολόκληρα χρόνια χαμένα, χωρίς επέκταση των χωρικών μας υδάτων, χωρίς ανακήρυξη και εν συνεχεία οριοθέτηση ΑΟΖ και ακούμε συνεχώς τις ίδιες βλακείες. Ίσως φταίει και ο ελληνικός λαός, αυτός ο ... "κυρίαρχος" (sic) λαός, που τούς δίνει το δικαίωμα να τον θεωρούν κάφρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]