Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Βαποράκι” της Τουρκίας η Διεθνής Αμνηστία

Η περιοχή του Έβρου “βράζει” με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιστέκονται και τα πάνε πολύ καλά

Απαράδεκτες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για δολοφονίες στον Έβρο

Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ισχυρίζεται ότι δύο μετανάστες πυροβολήθηκαν τον περασμένο μήνα στην προσπάθειά τους να εισέλθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, όταν η Άγκυρα «ενθάρρυνε απερίσκεπτα» χιλιάδες μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα προς την Ευρώπη.

Με την έκθεση της, η Αμνηστία μετατρέπεται σε “βαποράκι” της Τουρκίας και αναπαραγάγει την προπαγάνδα της.

Η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, στην οποία αναφέρονται ισχυρισμοί που έχουν ήδη απορριφθεί επισήμως από τις ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε ποτέ πυρομαχικά“, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα.
Την έκθεσή για την Τουρκία, της Διεθνούς Αμνηστίας, αποκαλύπτει το Πρακτορείο Reuters (Ali Kucukgocmen).


Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται το πρακτορείο, ένας τρίτος αγνοούμενος μετανάστης θεωρείται νεκρός, αφού -όπως ισχυρίζεται η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων- οι Έλληνες στρατιώτες τον πυροβόλησαν στην προσπάθειά του να διασχίσει ποταμό στην Ελλάδα.

Ο Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανδρέας Γκάρντνερ δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώθηκε ποιος έριξε τις σφαίρες που σκότωσαν τους μετανάστες αλλά χτυπήθηκαν σε περιοχές όπου υπήρχε ελληνικό προσωπικό ασφαλείας και προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να βρουν τους υπεύθυνους. Η Αμνηστία ανέφερε ότι οι ελληνικές προσπάθειες για την καταστολή των κινήσεων των μεταναστών περιλάμβαναν τη χρήση πυρομαχικών.

Η Αμνηστία δήλωσε ότι ένας από τους μετανάστες ήταν ένας 43χρονος άνδρας που πυροβολήθηκε στο στήθος καθώς προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα στις 4 Μαρτίου. Είπε ότι πέντε άλλοι είχαν τραύματα πυροβολισμών.

Την περίοδο εκείνη, η Ελλάδα απέρριψε ως “ψεύτικες ειδήσεις” τις τουρκικές κατηγορίες ότι πυροβόλησε, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, αφού η Άγκυρα δήλωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι δεν θα τους εμπόδιζε να το πράξουν, όπως όφειλε τηρώντας την συμφωνία που είχε υπογράψει το 2016 με τις Βρυξέλλες σε αντάλλαγμα ευρωπαϊκής βοήθειας για τους Σύριους πρόσφυγες.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύριους, τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, ήρε τους περιορισμούς για τους μετανάστες, ανησυχώντας στην προοπτική εισόδου ενός νέου κύματος προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη στη ΒΔ Συρία. Η συρροή στα σύνορα, η οποία, όπως αναφέρει η Αμνηστία διευκολύνθηκε από την Τουρκία, συνάντησε ισχυρή αντίδραση από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν έντονα τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι οι δυνάμεις τους σκότωναν μετανάστες στα σύνορα και αρνήθηκαν τη χρήση πυρομαχικών, σημειώνει το πρακτορείο.

Η ένταση στα σύνορα διευθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τότε που ξέσπασε ο νέος κορωναϊός, ωθώντας την Τουρκία να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Η Αμνηστία ανέφερε ότι, σύμφωνα με αξιωματούχους της Τουρκίας, περίπου 5.800 άνθρωποι μετακινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από άτυπους καταυλισμούς προσφύγων κοντά στην πύλη Pazarkule, όπου διαδραματίστηκαν οι περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων ασφαλείας, στις αρχές Μαρτίου.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε εννέα σημεία σε ολόκληρη τη χώρα και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, ως προληπτικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού, ανέφερε η Αμνηστία.

Η οργάνωση κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επανενεργοποιήσουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου, να αποφύγουν τις πιέσεις και να προστατεύσουν τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα από τη στεριά και τη θάλασσα.

Η αναστολή των 30 ημερών στις αιτήσεις ασύλου την οποία επέβαλε η Ελλάδα τον Μάρτιο έληξε την 1η Απριλίου.

Η η οργάνωση τέλος συστήνει στην Τουρκία να μην προβαίνει σε ανακοινώσεις ούτε να αναλαμβάνει μονομερείς ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στους μετανάστες.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]