Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν επιμείνει ο Ερντογάν, η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό πλοίο στην Κρήτη


Το σκάφος θα συνοδεύεται από γαλλικές φρεγάτες
Το δικό της μπλόκο στα τουρκικά σχέδια ετοιμάζει η Ρώμη
Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται σχέδιο άμεσης απάντησης στην Τουρκία που περιλαμβάνει αποστολή γαλλικού ερευνητικού πλοίου ανοικτά της Κρήτης

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας για την καταδίκη της Τουρκίας μετά την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες. Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ρόλο παρουσιαστή, δημιούργησε τη δική του υφαλοκρηπίδα η οποία φθάνει έξω από την Κρήτη, και απειλεί να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή, Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται σχέδιο άμεσης απάντησης.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος κάνει πράξη την απειλή του και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης, τότε η Γαλλία θα στείλει δικό της πλοίο για έρευνες στην ίδια περιοχή. Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Το συγκεκριμένο πλοίο θα το συνοδεύουν γαλλικές φρεγάτες και άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, με την κατάσταση -σε μια τέτοια περίπτωση- να οξύνεται επικίνδυνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοικτά της Κρήτης, καθώς έχει υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά του νησιού.


Ιταλικό μπλόκο στα σχέδια της Άγκυρας

Την ίδια στιγμή και η Ρώμη δηλώνει έτοιμη να επέμβει, προκειμένου να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα στη Μεσόγειο -ειδικά μετά την «παράνομη» συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τη Λιβύη (σ.σ. χώρα όπου παραδοσιακά η Ιταλία έκανε business μέσω του πετρελαϊκού κολοσσού ENI).

Δημοσίευμα στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» έγραφε την Τρίτη: «Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο (σ.σ. φρεγάτα Μartinengo στο λιμάνι της Λάρνακας) για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: Αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι». Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη: «Από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni».

Η «La Repubblica» κάνει αναφορά και στο ιταλικό ανακοινωθέν για τη φρεγάτα Μartinengo, το οποίο τονίζει πως πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και την προστασία των εθνικών συμφερόντων».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]