Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το βέβαιο είναι πως δεν θα πλήξουμε


Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Νέες προκλήσεις για την κυβέρνηση φέρνει το 2020, με τρία βασικά θέματα να προσελκύουν τους… προβολείς της δημοσιότητας. Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, αλλά και η οικονομία αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και την επόμενη χρονιά.

Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπογραφή του «μνημονίου» με την κυβέρνηση της Τρίπολης -το οποίο καταψήφισε η Βουλή της Λιβύης- η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική ρητορική.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας εστιάζει στο χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών, με σειρά πρωτοβουλιών. Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Οι «σχέσεις» με τη γείτονα χώρα επηρεάζουν και ένα ακόμα θέμα, που δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά.


Το 2020 η κυβέρνηση θα θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό της για την αποσυμφόρηση των νησιών, την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία και τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο πολλά θα κριθούν από τη στάση και τη συνεργασία της Άγκυρας αλλά και από το κατά πόσο θα υπάρξει ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία δεν θα περιορίζεται σε δηλώσεις στήριξης και συμπάθειας.

Όσον αφορά την οικονομία, τα μέχρι τώρα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, όμως οι προκλήσεις παραμένουν. Η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι αναγκαία και για τον σκοπό αυτό βαρύτητα δίνεται στην προσέλκυση επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η σταδιακή «αποκατάσταση» των μισθών, η ανάσχεση του brain drain και ο περιορισμός των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελούν κρίσιμα στοιχήματα στο μεταμνημονιακό τοπίο.

Την ίδια στιγμή η επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την εύνοια των θεσμών και να προχωρήσει σε ένα νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Το μόνο σίγουρο πως το 2020 δεν θα είναι μια... ανιαρή χρονιά.

Ναυτεμπορική


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]