Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Εκκλησία της Ελλάδος «βάζει πλάτη» και στο Προσφυγικό

"Το γεγονός ότι η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας παραχωρεί τους χώρους μιας ανενεργής Μονής για τη φιλοξενία προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία και έχουν αιτηθεί άσυλο είναι μία πράξη που συνάδει απόλυτα με τον ρόλο και το πνεύμα της Εκκλησίας μας"
Στις 10 Οκτωβρίου του 2019, πριν από ένα μήνα, πέρασαν το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, για να συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Σε αυτή λοιπόν τη συνάντηση ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να «βάλει πλάτη» και στο Προσφυγικό και η Εκκλησία της Ελλάδος να τους διαθέσει ακίνητα προκειμένου να εγκατασταθούν άμεσα οικογένειες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Επίσης, οι υπουργοί ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο βοήθεια και στο ζήτημα της ταυτοποίησης στοιχείων των προσφύγων, αφού η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια οργανωμένες υποδομές για τη νομική παροχή ασύλου, αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης, κυρίως στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών.


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, χωρίς δεύτερη σκέψη, απάντησε θετικά, θέτοντας μονάχα έναν όρο: να μην υπάρξει καμία εμπλοκή ΜΚΟ σε αυτό το εγχείρημα. Από την επόμενη κιόλας ημέρα όλες οι Μητροπόλεις ενημερώθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα πρέπει να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια γιατί η χώρα μας υφίσταται ένα βάρος αναφορικά με το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει.

Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα ο ίδιος περιέγραψε το πρόβλημα στα νησιά ως «εκρηκτικό, έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», τονίζοντας ότι «η κατάσταση των μεταναστευτικών ροών είναι ‘’μη διαχειρίσιμη’’. Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως είναι αδύνατον να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς και πως «πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο».

Το γεγονός λοιπόν ότι η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας παραχωρεί τους χώρους μιας ανενεργής Μονής για τη φιλοξενία προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία και έχουν αιτηθεί άσυλο-60 μονογονεϊκών οικογενειών-είναι μία πράξη που συνάδει απόλυτα με τον ρόλο και το πνεύμα της Εκκλησίας μας. Και αυτό γιατί η Ορθοδοξία περιθάλπει όποιον άνθρωπο από όπου και αν είναι, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Πορετσού, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στα σύνορα της ορεινής Αχαΐας και της Ηλείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης αναφορικά με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό γι’ αυτό και στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου με τον αρμόδιο για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, Καρδινάλιο Leonardo Sandri, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία. «Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται κάτω από έναν εκβιασμό της Τουρκίας που όταν θέλει ανοίγει τη στρόφιγγα και στέλνει τους πρόσφυγες» τόνισε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε τα αυτονόητα, δηλαδή ότι «ως Εκκλησία δεν μπορούμε να μη βοηθήσουμε τον ανήμπορο άνθρωπο, έχουμε όμως την απαίτηση να μας πουν πού ακριβώς είναι τα σύνορά μας και αν είναι υποχρεωμένα όλα τα κράτη να φυλάνε τα σύνορα». Αναρωτήθηκε, επίσης, για ποιον λόγο οι πρόσφυγες βρίσκουν φραγμούς και δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα και αν η Ευρώπη είναι αυτή που ήθελαν οι δημιουργοί της.

Η Εκκλησία της Ελλάδος θα βοηθήσει την ελληνική πολιτεία στο έργο της, γι’ αυτό ας σταματήσουν κάποιοι να την «λιθοβολούν»! Το κάνει πάντα και τις περισσότερες φορές δέχεται άδικη κριτική. Οι παρεμβάσεις μητροπολιτών και κληρικών για την προσφυγική κρίση τις τελευταίες εβδομάδες σκοπό έχουν να μετριάσουν τις φοβικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην παρουσία προσφύγων.

Ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις «καταδεικνύουν την κρισιμότητα της ανάπτυξης συντονισμένων δράσεων για την εξοικείωση των γηγενών με την διαφορετικότητα, προκειμένου η παρουσία του ‘’άλλου’’ να εκληφθεί ως πλεονέκτημα και όχι ως απειλή», όπως εύστοχα ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας. Και αυτό γιατί-σύμφωνα με τον ιεράρχη- «όταν αναγνωρίζουμε τον Χριστό που φοράει τον μανδύα του ξένου, αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε την εικόνα του Θεού στον άλλον. Υπερβαίνουμε τότε τον διαχωρισμό ‘’εμείς’’ και οι ‘’άλλοι’’, δημιουργώντας ένα καινούργιο ‘’εμείς’’, δεχόμενοι ταυτόχρονα την ευλογία αυτής της συνάντησης και όλοι μαζί γινόμαστε άνθρωποι».

Αυτή είναι και η ουσία της χριστιανικής πίστης.«Αμήν λέγω υμίν, εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε»… Έτσι πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Αυτή η φράση από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο συμπυκνώνει ολόκληρη τη φιλοσοφία του και τη στάση ζωής του. Ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για τον τόπο μας και την Ελλαδική Εκκλησία, αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί και να σηκώσει το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεν λειτούργησε ποτέ διχαστικά, αλλά κύριο μέλημά του είναι ο λαός να είναι ενωμένος, με το κεφάλι ψηλά ακόμη και στα δύσκολα. Έβγαλε προς τα έξω την εικόνα της Εκκλησίας του φτωχού ανθρώπου που δεν αδιαφορεί στον πόνο και στην αγωνία, αλλά στέκεται δίπλα του. Το ίδιο θα πράξει και με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Η Εκκλησία πορεύεται μέσα στην Ιστορία και τον κόσμο, αλλά δεν είναι εκ του κόσμου τούτου. Δεν ενδιαφέρεται να αντιπαρατεθεί προς κάτι ή κάποιον, αλλά να προσλάβει τον κόσμο και να τον μεταμορφώσει. Η Εκκλησία θα σταθεί αρωγός και υποστηρίκτρια των ενεργειών της πολιτείας, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι οι αρμόδιοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, βασιζόμενοι μόνο στο έργο της…

Μαρίνα Ζιώζιου
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]