Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κινήσεις μεγίστου ρίσκου... και ο Θεός βοηθός


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Το μεταναστευτικό και εντός αυτού, σε μικρή αναλογικά κλίμακα, το αμιγώς προσφυγικό έχει εδώ και πέντε χρόνια φέρει τα πάνω κάτω στην Ελλάδα και ήταν μία από τις κύριες αιτίες, μαζί με τα εθνικά θέματα που γκρέμισαν την προηγούμενη κυβέρνηση από το θρόνο που είχε καταλάβει, έχοντας κτυπηθεί ανηλεώς και στοχευμένα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό και εθνικό επίπεδο, από το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων πολιτών!

Τα χρόνια πέρασαν, το πρόβλημα γιγαντώθηκε και η κατάσταση που διαμορφώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να ροκανίζει την εθνική υπόσταση της χώρας, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική της δομή. Παράτυποι μετανάστες πλημμύριζαν τα νησιά και στη συνέχεια αλώνιζαν ανεξέλεγκτοι στην ενδοχώρα, δημιουργώντας προβλήματα πρωτόγνωρα για τον γηγενή πληθυσμό...

Η νέα κυβέρνηση, που εξαρχής μπήκε στα βαθιά, δείχνει να τα καταφέρνει και να αναστρέφει το αρνητικό κλίμα σε όλους τους τομείς, εκτός ίσως του μεταναστευτικού, το οποίο δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ίδια, μιας και είναι αρκετά περίπλοκο, με την Ευρώπη να είναι ανήμπορη να πιέσει την Τουρκία ως προς τις μεταναστευτικές ροές - μια Τουρκία που φαίνεται να τις ελέγχει απόλυτα και να τις χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης, κατά το δοκούν, εκβιάζοντας όπως πάντα!

Όμως, η κυβέρνηση σήμερα χειρίζεται το μεταναστευτικό με έναν τρόπο που φαίνεται ότι δημιουργεί περίεργες και επικίνδυνες καταστάσεις ανεξέλεγκτης κοινωνικοπολιτικής "ροπής”, με τους πολίτες να βρίσκονται στα κάγκελα και τα ακροδεξιά στοιχεία δυστυχώς να ξυπνούν εκ νέου από τον λήθαργο και να ασχημονούν! Από την άλλη, καθίσταται κατ’ αυτό τον τρόπο και εξαιρετικά ευάλωτη σε πιέσεις που ξεκίνησαν ν’ ασκούνται από τη δική της δεξιά πτέρυγα, που αποτελεί και τον ισχυρότερο της πόλο - τον κορμό, δηλαδή, που την περιστοιχίζει όλα τα χρόνια που πέρασαν, από την ίδρυσή της...


Είτε θέλουμε να το δούμε, να το αναγνωρίσουμε και να σχεδιάσουμε λύσεις, είτε δεν θέλουμε για τον όποιο λόγο, το "μεταναστευτικό” είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό και επικίνδυνο στην εξέλιξή του πρόβλημα που, για ένα σημαντικό μέρος εκείνων που συνεισέφεραν με την ψήφο τους στη επική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί κίνδυνο αλλοίωσης την εθνικής μας ταυτότητας... και στην πολιτική το "λάθος” εμφανίζεται συνήθως ως διαπίστωση αρκετά αργότερα, όταν θα έχει πλέον υποσκάψει μια ολόκληρη πορεία και μάλιστα επιτυχημένη στους περισσότερους τομείς!

Δεν θα ήταν κρίμα και άδικο απέναντι στην ιστορία της και στον κόσμο που στήριξε τη Νέα Δημοκρατία και ο οποίος παραδοσιακά ανήκει στη δεξιά πτέρυγα αυτής της δημοκρατικής και πατριωτικής παράταξης να δημιουργηθεί μια τάση που να απειλεί τα κεκτημένα της εδώ και δεκαετίες στον χώρο της παραδοσιακής Δεξιάς;

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που θα πουν πως το κενό που υπάρχει δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να καλυφθεί από δυνάμεις που κάποια στιγμή θα εμφανιστούν στο πολιτικό προσκήνιο... Το γεγονός όμως δεν παύει να είναι ένα: ο χώρος αυτός μέχρι σήμερα δεν έχει αναδείξει καμία σοβαρή ηγεσία και οι φαιδροί ψευτονταήδες της Χρυσής Αυγής δεν κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να πιστωθούν με κάτι θετικό, παρότι λόγω των τότε συγκυριών κατόρθωσαν και σκαρφάλωσαν στο 7+%, και αν τόσο η ηγεσία και τα στελέχη της πρώτης γραμμής, όσο και οι οπαδοί της, δεν ήταν χαμηλοτάτου IQ, τα ποσοστά τους θα ήταν τουλάχιστον διπλάσια, αν όχι ακόμα πιο υψηλά!

Δεν είναι δυνατόν να προκρίνεται το σχέδιο μεταφοράς και μετεγκατάστασηςτων παράτυπων μεταναστών σε περιοχές της ενδοχώρας, χωρίς "κοινωνική αποδοχή” και μάλιστα χωρίς να ρωτηθούν καν οι κάτοικοι, οι οποίοι από τη φύση τους είναι φιλόξενοι και φιλήσυχοι μεν, αλλά σχετικά συντηρητικοί ως ανήκοντες σε κοινωνίες της υπαίθρου. Τέτοιου είδους αυθαίρετες και αψυχολόγητες ενέργειες διαταράσσουν βίαια την κατά τ’ άλλα ήρεμη καθημερινότητά τους και πάντα θα θεωρούν ανεπιθύμητο ξένο τον οποιονδήποτε αλλόθρησκο αλλοδαπό με τα περίεργα για τους ίδιους έθιμα και τις ακαταλαβίστικες συνήθειες.

Και κάνω το εξής καθαρά ρητορικό ερώτημα: υπάρχει άραγε κάποια σκοπιμότητα που δεν γνωρίζουμε... η κυβέρνηση να κατορθώσει, λόγω λάθος χειρισμών στο μεταναστευτικό, να βρεθεί προ απροόπτου και μπροστά σε αλυσιδωτές αντιδράσεις πολιτών αυτών των περιοχών, που θα της προκαλέσουν απρόβλεπτη και ίσως μη αναστρέψιμη πολιτική βλάβη;

Το πρόβλημα θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμο αν οι πρόσφυγες μεταφέρονταν στα περίχωρα των αστικών κέντρων της χώρας σε ελεγχόμενες δομές αρχικά, έως ότου εγκριθεί το αίτημά τους για άσυλο, ενώ οι παράνομοι μετανάστες με την προϋπόθεση πως θα λειτουργήσουν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά, βάσει σχεδιασμού, οι απελάσεις και οι επαναπροωθήσεις, παρά τις όποιες δυσκολίες και τα προσκόμματα που θα εμφανιστούν στην πορεία, θα γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους. Έως ότου γίνει όμως αυτό τα σύνορα πρέπει να προστατευτούν και οι παράνομοι μετανάστες-μη πρόσφυγες να κρατηθούν σε κλειστές δομές, κάτι που σίγουρα θα δράσει αποτρεπτικά σε όσους από απέναντι σχεδιάζουν να διασχίσουν το Αιγαίο.

Για να αντιμετωπίσει πιθανούς κινδύνους, που θα αλώσουν τη δομή και τη φυσιογνωμία της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, η κυβέρνηση πρέπει πρωτίστως να συζητήσει με τον εαυτό της και να διαλευκάνει κάποιες έννοιες και κάποια δεδομένα που έχουν ίσως ξεχαστεί! Να αναλογιστεί πως η δεξιά της πτέρυγα αποτέλεσε την μπαριέρα αποτροπής διαρροών δεξιότερα αυτής, ενώ τώρα οι άνθρωποι αυτοί και πιστοί μια ολόκληρη ζωή ψηφοφόροι της έχουν κατά κάποιο τρόπο τεθεί στο περιθώριο, με το μεταναστευτικό να έχει δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο ανάχωμα που κρατάει τους παραδοσιακούς δεξιούς υποστηρικτές της απέξω.

Η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε στις τριπλές εκλογές πριν λίγους μήνες, επειδή είχε προνοήσει να χτίσει πάνω στη γερή βάση των παραδοσιακών υποστηρικτών της, μία δεξαμενή που συγκέντρωνε ψήφους απ’ όλο κυριολεκτικά το πολιτικό φάσμα.

Πού άραγε θα μπορούσε να σταθεί η πολυσυλλεκτική αυτή δεξαμενή, αν τελικά χαθεί η βάση; Μην ξεχνάμε πως οι ανθελληνικοί χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ και το μεταναστευτικό γκρέμισαν την προηγούμενη κυβέρνηση - οι Έλληνες ψήφισαν για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ! Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται, στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν, η Νέα Δημοκρατία θα έχει ν’ αντιμετωπίσει... τον ίδιο της τον εαυτό και όλα όσα έχει ή δεν έχει κάνει ως κυβέρνηση.

Τι θα έπρεπε, ίσως, να κάνει η κυβέρνηση;

Να σταματήσει την πολιτική προώθησης μεταναστών σε αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές και με ταχείς ρυθμούς να ξεκινήσει τη διαδικασία των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων και για να καταλαγιάσουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, που είναι εχθρικά διακείμενοι στην εγκατάσταση παράτυπων μεταναστών στις περιοχές τους. Θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει πως εννοεί την απέλαση όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής τους στην Ελλάδα απελαύνοντας όλους τους παράνομα εισελθόντες στον ελλαδικό χώρο, που δεν εμφανίζουν ταυτότητα πρόσφυγα, που δικαιούται διεθνούς προστασίας.

Ο κορμός της Νέας Δημοκρατίας είναι νομοτελειακά και παραδοσιακά δεξιός. Το ότι η ηγεσία της κατάφερε να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα αριστερά της, σίγουρα είναι μεγάλο επίτευγμα, αλλά ίσως η ηγετική της ομάδα να ξέχασε πως οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν έγιναν εν μια νυκτί νεοδημοκράτες, αλλά πρόσφεραν την ψήφο τους, απλά και μόνο για να φύγει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ - ποτέ δεν θα γίνουν νεοδημοκράτες και αύριο μπορεί η Νέα Δημοκρατία να τους βρει απέναντί της! Από την άλλη, ο κορμός των παραδοσιακά δεξιών θα μπορούσε επίσης εύκολα να ραγίσει... μη αναστρέψιμα ή και να σπάσει, κάποια στιγμή και τότε τι;

Είναι καιρός για συνειδητή και επί της ουσίας αλλαγή και σκλήρυνση της πορείας! Αν γίνει εγκαίρως, όλα θα πάνε καλά. Αν όχι, τότε ο Θεός, βοηθός. Η ιστορία έχει δείξει πως όταν ένα έθνος βρίσκεται σε πτώση, όταν μια κοινωνία καταρρέει, τότε μάλλον οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει από πού έρχονται, έχοντας χάσει επαφή με αυτό που τους ένωσε στην αρχή και τους καθιστούσε δυνατούς και κυρίαρχους.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]