Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: «Άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία»


Ξεκίνησε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει επισήμως την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη ζώνη που έχει καθοριστεί. «Μαζί με τους Σύρους συμμάχους μας ο στρατός μας ξεκίνησε την επιχείρηση στη βόρεια Συρία με στόχο τους τρομοκράτες του YPG/PKK και του Ισλαμικού Κράτους. Σκοπός μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας τρομοκρατικής ζώνης στα σύνορα μας και να φέρουμε ειρήνη στη περιοχή», ανέφερε την ώρα που γινόντουσαν τα πρώτα χτυπήματα.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν έγραψε στο twitter: «Μαζί με τους Σύρους συμμάχους μας ο στρατός μας ξεκίνησε την επιχείρηση στη βόρεια Συρία με στόχο τους τρομοκράτες του YPG/PKK και του Ισλαμικού Κράτους. Σκοπός μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας τρομοκρατικής ζώνης στα σύνορα μας και να φέρουμε ειρήνη στη περιοχή».


Σύμφωνα με το CNN Turk, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Παράλληλα, λίγο μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ο Μουσταφά Μπαλί, ανέφερε στο twitter ότι «τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα, προκαλώντας τεράστιο πανικό».

H ζώνη που θέλει να «εκκαθαρίσει» η Τουρκία και οι επιδιώξεις της

Μια ζώνη εντός συριακού εδάφους με βάθος από 30 έως 40 χιλιόμετρα και μήκος που μπορεί να φτάσει τα 480 χιλιόμετρα θέλει να εκκαθαρίσει η Τουρκία από κουρδικές δυνάμεις, όπως αποκαλύπτει χάρτης που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, το σχέδιο της Τουρκίας είναι να εισβάλει στη Συρία όχι μόνον ανατολικά του Ευφράτη, όπως έχει υποστηρίξει ο Τ. Ερντογάν, αλλά και σε μια μικρή περιοχή δυτικότερα του μεγάλου ποταμού.

Σύμφωνα με το Anadolu, από τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι την συνεχόμενη κόκκινη γραμμή θα μπορούσαν να επανεγκατασταθούν 1 με 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, ενώ εάν η ζώνη ασφαλείας επεκτεινόταν μέχρι την διακεκομμένη γραμμή, τότε θα μπορούσαν να επαναπατριστούν 3 εκατομμύρια Σύροι. Η Τουρκία παρουσιάζει τους αριθμούς αυτούς σε μια προσπάθεια να λάβει τη σιωπηλή αποδοχή του διεθνούς παράγοντα για την επιχείρηση στη Συρία, καθώς ειδικά η Ευρώπη ανησυχεί για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών.


Οι δύο γραμμές αντιπροσωπεύουν το ενδεχόμενο βάθος προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για μια σχετικά στενή εδαφική λωρίδα, ενώ στη δεύτερη τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να προχωρήσουν βαθιά στο συριακό έδαφος.

Στον χάρτη επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους του YPG και του PKK, με ροζ χρώμα οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τω κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ τις δυνάμεις του Άσαντ, με σκιασμένο πράσινο χρώμα οι περιοχές που ήδη έχει καταλάβει η Τουρκία με τις προηγούμενες επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας».

Πρακτικά η Τουρκία θέλει να εδραιώσει μια ζώνη ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της με της Συρία, στις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]