Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γέμισε κλεφτοκοτάδες μετανάστες το Κιλκίς!


Εκτός ελέγχου η κατάσταση γύρω από τη δομή φιλοξενίας: Μπουκάρουν κάθε μέρα σε σπίτια και αρπάζουν πουλερικά και αρνιά

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι κλοπές στα σπίτια των κατοίκων του χωριού Νέα Καβάλα στον Δήμο Παιονίας του νομού Κιλκίς από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που καταφτάνουν κατά εκατοντάδες από τη νησιωτική Ελλάδα στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των περιοχών αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι ζουν μέσα στον φόβο και αναγκάζονται να κλειδώνουν τα μαντριά τους, αφού οι μετανάστες με περίσσιο θράσος ορμούν μέσα σε αυτά για να κλέψουν αρνιά και κοτόπουλα. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Στο χωριό υπάρχουν πλέον πολλά εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς δεν είναι λίγες οι οικογένειες που αναγκάστηκαν να φύγουν γιατί δεν μπορούσαν να βλέπουν άλλο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο περίπου 1.000 επιπλέον πρόσφυγες. Αρχικά υπήρχε η πρόβλεψη αυτά τα 1.000 άτομα να φιλοξενηθούν μόνο για 20 μέρες, αλλά μέχρι και σήμερα βρίσκονται στη δομή. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει τους κατοίκους, καθώς σε ημερήσια διάταξη προκαλούνται προβλήματα με την παρουσία τους στην περιοχή. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας ακόμη ένα ζήτημα που ανακύπτει με την παρουσία μεγάλου αριθμού προσφύγων, που έχει να κάνει με το νερό. Οπως λέει ο δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης, ο αγωγός που τροφοδοτεί το χωριό είναι μικρός και μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες των κατοίκων.


Υπερβολικός αριθμός

Ο ίδιος αναφέρει, επίσης, πως ο αριθμός των προσφύγων είναι δυσανάλογος σε σχέση με τον πληθυσμό του δήμου. Τέλος, τονίζει ότι θα πρέπει να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας γιατί δεν μπορεί ο Δήμος Παιονίας να φιλοξενεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ άλλες περιοχές δεν έχουν καμία δομή και δεν φιλοξενούν κανέναν πρόσφυγα.

Την ίδια στιγμή, χθες το πρωί, λίγο μετά τις 7.30, έφτασε στο λιμάνι της Ελευσίνας το αρματαγωγό «Ικαρία», το οποίο μετέφερε 389 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σύμη. Τα συγκεκριμένα άτομα στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία προκειμένου να οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά τα άτομα θα μεταφερθούν επίσης στη δομή της Νέας Καβάλας.

Ανοίγουν 304 σχολεία για προσφυγόπουλα στην επικράτεια

Τις πόρτες των σχολείων στα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών ανοίγει το υπουργείο Παιδείας. Σε 304 σχολικά συγκροτήματα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα θα λειτουργήσουν και φέτος τμήματα και τάξεις για τα προσφυγόπουλα.

Η ένταξη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα για την εκμάθηση ελληνικών και των άλλων δεξιοτήτων γίνεται στο πλαίσιο των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ). Οι ΖΕΠ λειτουργούν εδώ και χρόνια σε περιοχές όπου υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, όπως τα παιδιά Ρομά, αλλά και σε περιοχές της Θράκης με πομακικούς πληθυσμούς.

Φέτος θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής για προσφυγόπουλα και παιδιά μεταναστών σε 304 γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Πρόκειται για 84 γυμνάσια και λύκεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, 71 σχολικές μονάδες στην κεντρική Μακεδονία, 29 στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, 28 στη Θεσσαλία και ισάριθμες στην Ηπειρο, 19 στη Στερεά Ελλάδα, 11 στα τρία νησιά του βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος), 7 γυμνάσια και λύκεια στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και την Κρήτη, έξι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου και ισάριθμα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Νότιου Αιγαίου, όπως και στη δυτική Μακεδονία, και δύο Επαγγελματικά Λύκεια της Σιβιτανιδείου Σχολής.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο «Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2019-2020 σε Δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας», το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, και «αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]