Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χοντρό δούλεμα από τους Σκοπιανούς


Ρηματική διακοίνωση του ΥΠΕΞ στους γείτονες, που διατηρούν το αστέρι της Βεργίνας σε δημόσια κτίρια! Ιδού η ευκαιρία να ακυρωθεί η ντροπή των Πρεσπών

Ρεπορτάζ Νίκος Σταυρουλάκης

Εξι μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εφαρμογή της, η κυβέρνηση στα Σκόπια δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, διατηρώντας ελληνικά σύμβολα σε δημόσιους χώρους. Το αστέρι της Βεργίνας παραμένει σε πολλά δημόσια κτίρια, ενώ και στα αρχαιοελληνικά μνημεία και αγάλματα που εξακολουθούν να κοσμούν δημόσιους χώρους οι πινακίδες παραμένουν ίδιες…

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι δημόσιοι χώροι στη γειτονική χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένη στο παρελθόν, γεγονός που επιτρέπει στην Αθήνα να αμφισβητήσει την ισχύ της συμφωνίας στο σύνολό της, εάν η γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί προς το άρθρο 8, παράγραφος 2 του κειμένου των Πρεσπών, που προβλέπει ότι «εντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσης συμφωνίας το Δεύτερο Μέρος (σ.σ.: τα Σκόπια) θα επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων, δημοσίων κτιρίων και υποδομών στην επικράτειά του και, στο μέτρο που αυτά αναφέρονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην αρχαία ελληνική Ιστορία και πολιτισμό που συνιστούν αναπόσπαστο συστατικό της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του Πρώτου Μέρους, θα προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες…».


Στις 12 Φεβρουαρίου 2019 η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) έθεσε σε ισχύ τις συνταγματικές αλλαγές που ενεργοποίησαν τη μετονομασία της σε «Βόρεια Μακεδονία» και άρχισε την αλλαγή της ονομασίας σε δημόσια έγγραφα, κρατικά κτίρια και άλλα δημόσια μέσα (ενημέρωσης και μεταφοράς), ενώ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ καλωσόριζε την αλλαγή της ονομασίας της χώρας του.

Όπως έγινε γνωστό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια, υπενθύμισε την ισχύ του άρθρου 8 της συμφωνίας, καλώντας τη γειτονική χώρα να παρέμβει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συμφωνία αυτή καταπατείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα εξετάζει την αντίδρασή της, σε περίπτωση που η κυβέρνηση στα Σκόπια δεν συμμορφωθεί άμεσα με το γράμμα της συμφωνίας.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να παρακολουθεί την πορεία συμμόρφωσης της γειτονικής χώρας, εν όψει της εξέτασης από το Ευρ. Συμβούλιο του αιτήματος ένταξής της στην Ε.Ε. τον Οκτώβριο.

Ο Ν. Δένδιας, παρουσίασε στη ρηματική διακοίνωση λίστα με τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας να την εφαρμόσουν, αλλιώς θα υπάρξει το επόμενο διπλωματικό βήμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]